Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Blåvitt bekräftar: Jakob Johansson avslutar karriären

Allsvenskan

Jakob Johansson avslutar karriären.
Det bekräftar IFK Göteborg.
- Det är tråkigt och tufft på alla sätt, säger Johansson till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Jakob Johansson, 31, återvände till IFK Göteborg förra året efter sex år utomlands, där han representerade AEK Aten och franska Rennes. Sedan dess har han dragits med en efterhängsen knäskada som tvingat honom till flera operetioner. Efter den senaste operationen i mars satte de upp målet att han skulle vara tillbaka efter EM. Så blir det inte. Nu bekräftar IFK Göteborg att Johansson avslutar karriären.

- Det är så klart ett väldigt speciellt besked att ta. Det är tråkigt och tufft på alla sätt. Det är inte så här man tänkte att det skulle bli att avsluta sin karriär. Samtidigt som det inte är något unikt är det tråkigt, säger Johansson till Fotbollskanalen efter att beskedet kommit.

ANNONS

- Det är inte någon hemlighet att jag har haft skadeproblem under en längre period. Rent krasst kan man se att det började redan för fyra år sedan med korsbandsskadan. Sedan har det varit en strid ström av skador, tyvärr. Men det har intensifierats under det senaste året. Det är ingen chock för mig personligen, det har vuxit fram att jag har knäproblem. Men det är tråkigt icke desto mindre.

Vad känner du just nu?
- Just nu är det en mix av känslor. Jag har vetat om det här ett tag. Som jag sade är beslutet i sig ingen överraskning eller chock. Så det är en mix att kunna släppa rehab-träningen, känslan av att kämpa sig tillbaka. Det kan vara en lättnad också, om du förstår vad jag menar. Men i grund och botten är det väldigt tråkigt, jag hade velat avsluta på andra premisser.

Johansson berättar vidare att han även framöver kommer att följa Blåvitt.

ANNONS

- Jag kommer självklart att följa laget nära i att jag kommer kolla på alla matcher. Jag kommer säkerligen åka upp till Kamratgården vid tillfälle, självklart med hänsyn till corona och att de kanske vill vara i sin bubbla. Jag kommer att ha kontakt med laget på ett eller annat sätt, om det så är med spelare eller ledare. Jag kommer nog att följa Blåvitt nära, utan att jag för närvarande vet exakt hur, säger han.

Har du fattat något beslut om vad som händer nu?
- Nej, det är inte bestämt än.

Kan det komma att bli något fotbollsrelaterat, studier - eller är det en clean slate?
- Till att börja med är det en clean slate. Men visst, det är ingen lätt nyhet för egen del. Jag har haft tid att fundera men har inte bestämt mig över hur framtiden kommer att se ut. Men som det ser ut just nu kommer det att bli något annat än fotbollsrelaterat. Men man vet aldrig.

ANNONS

Utöver klubblagskarriären har Johansson gjort 18 A-landskamper för Sverige. Främst minns de flesta hans insats i VM-play-offet mot Italien 2017, där han gjorde sitt första och enda landslagsmål. Returen på San Siro slutade 0-0 vilket betydde att Sverige säkrade VM-platsen i Ryssland (2018), där de senare tog sig till kvartsfinal. Det är också det första Johansson nämner på frågan om vad han har för största minnen från karriären.

- Det finns lite olika parametrar man kan gå ifrån. Det som blivit mest uppmärksammat, och i den mån man kommer att känna till mitt namn bland den breda publikerna, är väl framgångarna med landslaget i VM-kvalet, inte minst. Att jag lyckades ta mig in i landslaget och bidra. Men det jag sedan personligen kanske känner mest stolthet över är min personliga utveckling och framgångarna i Blåvitt, framför allt under första vändan då jag etablerade mig i laget efter många år i truppen, då jag gjorde mig ett namn och flyttade utomlands och skördade framgångar där. Den resan är kanske mest minnesvärd för mig, säger han.

ANNONS

Sportchef Pontus Farnerud säger så här i en kommentar på IFK Göteborgs hemsida om det tunga beskedet:

- Jag vill mest säga tack till Jakob från hela föreningen. För att han återvände, för allt han har gett och gjort för Blåvitt. Jakob är allt det vi hoppas få av en spelare i IFK Göteborg. Han är professionell, håller kamratskapet högt och är en otroligt lojal lagspelare. Han är ett föredöme i hur han har gjort allt och lite till för att komma tillbaka. Som fotbollsspelare har han alltid haft många stora kvaliteter. Vi kommer givetvis att fortsätta finnas här för Jakobs skull på alla sätt han kan tänkas behöva.

Publicerad 2021-06-22 kl 17:33

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto