Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Blåvitt satsar på akademin - minst två ska få A-kontrakt varje år

Allsvenskan

GÖTEBORG. IFK Göteborg utökar satsningen på den egna akademin.
Från och med 2018 ska minst två akademispelare erbjudas A-lagskontrakt varje år.
- Det är en tydlig signal till unga spelare att det finns möjligheter hos oss, säger Jonas Olsson, akademiansvarig, till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

IFK Göteborg lägger årligen stora pengar på sin femstjärniga akademin. Klubben har dock kritiserats för att inte få upp tillräckligt många egna spelare till A-laget.

I jakten på att förbättra akademin meddelar nu de blåvita att två akademispelare årligen ska erbjudas A-lagskontrakt från och med 2018.

- Det är ett beslut vi känner oss trygga med då vi ser stor potential i akademin, säger sportchef Mats Gren till klubbens hemsida.

Jonas Olsson, akademiansvarig:

- Vi hoppas att det kan bli tydligare mot alla att det finns möjligheter för unga spelare. Nu vet alla att det finns minst två platser att slåss om. Det ska bli väldigt intressant att följa detta.

ANNONS

Kommer ni plocka upp två spelare även om de inte är tillräckligt bra?
- Det är upp till oss att bevisa att vi håller den här nivån. Och det kommer de att göra. Det här handlar inte om att vi ska kvotera in spelare. Vi har så duktiga spelare. 

Varför gör ni det här?
- Vi har en målsättning att 50 procent av spelarna ska komma via akademin och gör nu en förändring för att försöka få till det. Vi försöker lägga mer kraft på de som står precis på tröskeln till A-laget. De där sista åren är viktiga för spelarna, det händer mycket.

Pontus Dahlberg och August Erlingmark är de två senaste spelarna att ta klivet upp från akademin till A-laget. Måns Saebbö, Edvin Dahlqvist, Tom Amos och Erik Gunnarsson är några av de som står och knackar på dörren.

- Det är ganska många som har varit uppe och tränat i år. Sedan är det upp till tränarna att bestämma vilka som ska få A-lagskontrakt, säger Jonas Olsson.

ANNONS

Den nya satsningen innebär också att U19 och U17 slås ihop till nästa år och bildar en elittrupp. 

- De kommer träna ihop, men fortsätta spela i sina vanliga serier, säger Jonas Olsson.

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-07-07 kl 16:47

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto