Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Blåvitt-truppen bekräftar: "Fanns ett missnöje med Gren"

Allsvenskan

GÖTEBORG. Det har stormat ordentligt kring IFK Göteborg den senaste tiden.
Nu går spelartruppen, genom Tobias Hysén, ut och bekräftar att det fanns ett missnöje med sportchef Mats Gren.
- Vi tog upp det med Mats själv och sedan med styrelsen, säger anfallaren till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Under onsdagen publicerade Fotbollskanalen ett långt dokument om spelet bakom IFK Göteborgs stormiga år och om maktkamperna inom klubben.

Det handlade dels om kritiken som funnits mot sportchef Mats Gren, men också om hur flera tongivande personer inom IFK Göteborg har försökt få bort honom från klubben.

Dagen efter slog sig Fotbollskanalen och Göteborgs-Posten, som enda medier, ner med Tobias Hysén på träningsanläggningen Kamratgården. Anfallaren ville, genom sin roll i spelarrådet, lägga korten på bordet och berätta om spelartruppens roll i den stormiga perioden.

Han inledde med att backa bandet till strax innan 0-4-förlusten mot Häcken i början av maj.

ANNONS

- Det fanns ett litet missnöje kring vissa saker vad gäller Mats (Gren, sportchef) redan innan det. Sedan kom Häcken-grejen när Gren inte ville kommentera Lennartssons (Jörgen, tidigare huvudtränare) framtid, sedan kom Engvall-grejen som gjorde att missnöjet kom ut anonymt i media vilket var helt fel. Då kände vi i spelarrådet att vi behövde ta tag i det innan det skulle bli för stort. Vi hade ett möte och tog upp att vi inte kan ha anonyma spelare som går ut och gnäller. När alla hade fått säga sitt under det mötet var frågan tvungen att ställas: "Har vi förtroende för Mats?". Svaret blev då, mer eller mindre, ett enhälligt nej. Det gjorde att spelarrådet innehållande mig, "Bjärs" (Mattias Bjärsmyr), Mads (Albaek) och "Rogge" (Thomas Rogne) blev tvungna att ta upp det med Mats. Vi kunde liksom inte sopa det under mattan. Vi tog ett mötet med Mats och det ska vara internt i 99 fall av 100, men med tanke allt som har hänt nu vill vi spelare redogöra för vår del i det här. Så att det blir svart på vitt vad som har hänt från spelargruppens sida.

ANNONS

Han pausar för ett ögonblick. 

- Då tog vi mötet med Mats och talade om för honom vad vi hade kommit fram till, att förtroendet inte fanns längre på grund av olika anledningar. Det handlade om kommunikation, närvaro och givetvis var kontraktsdelen en del. Inte nödvändigtvis vilka som inte hade fått kontrakt utan att det var så många som var utgående samtidigt. Det blev en otrygghet och en ovisshet. Det är klart att det mötet inte var något partymöte, det blev tryckt stämning. Det var inget roligt. Efter det tog vi det med styrelsen som kom tillbaka med en lösning på problemet efter en vecka eller två. De sa: "Vi tar bort Mats från klubbdirektörsrollen. På sikt ska han bara jobba med sporten och ha mer närvaro. Och så vill vi att ni försöker ge honom en andra chans". Vi tog med oss beskedet till spelartruppen och sa: "Nu är det det här som gäller. End of story". Och från det mötet har det inte varit något mer med detta.

ANNONS

Fast det har ju fortsatt sippra ut saker i media efter det?
- Jo, men det här är versionen som jag kan ge från spelarhåll. Sedan om vissa spelare har gått egna vägar och pratat med någon, det kan inte jag som spelarrådsrepesentant hantera eller ta tag i. Jag kan inte tala om för alla 22 spelarna vad de ska göra. Vi hade ett officiellt möte där vi sa till spelarna vad som gäller.

Hur tycker du att det har fungerat sedan ni tog upp kritiken?
- Jag tycker att både vi och Mats har jobbat vidare och nu är vi påväg mot att ha ett samarbete och jobba ihop igen. Det är inte världens enklaste grej att lösa, men han vet vad som har hänt, vi vet vad som har hänt och det är därifrån vi jobbar nu. Han har fått en chans att påverka problemen och jag tycker att han har tagit åt sig. Och givetvis tvärtom med. 

ANNONS

Ni tänkte aldrig att problemet inte låg hos Gren utan hos styrelsen? Med att han hade två roller och inte fick någon budget för 2018 förrän i slutet av maj.
- Absolut! Men sådana grejer kom fram i kölvattnet av detta. Att han var klubbdirektör också visste vi, men vi tycker att det var en brist på kommunikation. Hade de bara kommunicerat med oss att Mats inte kommer kunna ha den närvaron som han vill ha eftersom han har andra uppgifter att ta tag i. Det hade lätt kunnat undvikas. Hade bara han, eller styrelsen, tagit spelargruppen och sagt: "Jag har ingen budget att jobba med, så kontrakten kan inte förlängas än". Kommunikationen har varit bristfällig från alla håll. Efter alla de här mötena har det framkommit delar som gjort att saker har fått sina förklaringar. Vi menar att man kunde ha tagit det innan. Då hade vissa av de här sakerna inte funnits. Det har både Mats och Frank (Andersson, ordförande) sagt att de borde ha gjort. Vi har försökt hitta ett bra samarbete igen. Alternativet hade varit att vi hade sagt: "Det är vi eller han". Det har aldrig varit frågan.

ANNONS

Han pausar igen innan han sammanfattar kort:

- Vi har aldrig velat ta några beslut. Det vi gjorde var att presentera de problem som vi tyckte fanns och så bad vi styrelsen göra något åt det. Och när de kom tillbaka med sin lösning accepterade vi den.

Efter mötet med Hysén, och efter att IFK Göteborg hade klarat av sitt förmiddagspass, kommenterade även Mats Gren kritiken han mottog från spelartruppen i maj.

- Om någon kritiserar mig så har jag inga problem med det. Jag vill bara att vi löser det internt. Det sa jag till dem då också. Att de ska komma till mig istället för att gå till tidningarna, säger han och betonar, likt Tobias Hysén, att mycket har blivit bättre under de senaste månaderna.

- Jag har inte haft några problem sedan vårt möte. Det var ett måste att till slut ta in en klubbdirektör. Det kom mer och mer. Det fanns inte tid till allt. Olle (Sultan) fick ta ett större ansvar och jag hann inte titta så mycket på spelare. Det fungerade inte.

ANNONS

Han tillägger:

- Det som har varit har varit, men nu har vi ändrat på det.

Hur har det fungerat med Mats Palmgren som ny tillförordnad klubbdirektör?
- Han är riktigt bra. Han har erfarenhet och är mycket bättre som klubbdirektör än vad jag är på många punkter.

Publicerad 2017-07-27 kl 15:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto