POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
11å

Blåvitthärvan överklagas till Högsta domstolen

Hovrättens fällande dom mot två tidigare ledare i IFK Göteborg i den så kallade Ijeh-affären kommer att överklagas till Högsta domstolen.

Hovrätten för västra Sverige skärpte i början av oktober de straff Göteborgs tingsrätt tidigare utdömt.

Förre klubbdirektören Mats Persson dömdes till 1,5 års fängelse för ekonomiska brott. Han fälldes på sju punkter i åtalet. Förre kassören Jan Nilsson dömdes till fängelse i ett år och tre månader. Han fälldes på tre punkter.

Tingsrätten hade tidigare dömt bägge till ett års fängelse. Målet gäller de ekonomiska turerna i samband med att IFK Göteborg värvade anfallaren Peter Ijeh från Malmö FF hösten 2003, trots att man inte hade råd. Ijeh fick aktier för 1,2 miljoner kronor av Nilsson. Summan togs aldrig upp för beskattning. Senare skickades motsvarande ersättning från klubben till Nilsson via spelaren Stefan Selakovic, i samband med att denne värvades till IFK.

Både Mats Persson och Jan Nilsson har beslutat att överklaga hovrättens dom, och åberopar flera skäl till att Högsta domstolen (HD) bör pröva målet.

-Jag tycker inte att allmänna domstolar ska lägga sig platt för vad Skatteverket anser, säger Nilssons advokat Lars-Olof Svensson till TT.

Mats Perssons advokat, Per E Samuelson, har hela tiden ansett att åklagarna från Ekobrottsmyndigheten på ett lagstridigt sätt drivit åtalet enligt två alternativa linjer. Den kritiken förs nu vidare till HD.

-Det blev för rörigt i hovrättens dom. Vi har hela tiden uppfattat åklagarnas linje som ett antingen eller. Så dömde också tingsrätten. Men hovrätten dömde för bägge scenarierna på en gång. Det var därför straffen åkte upp, säger Samuelson till TT.

Högsta domstolen avgör själv om den vill pröva målet. Om HD inte ger prövningstillstånd, står hovrättens dom fast.
Stefan Selakovic friades helt i både tingsrätten och hovrätten. Åklagarsidan kommer inte att göra någon ny överklagan.

TT

Publicerad 2008-10-20 kl 18:05

C More Classics – Allsvenskan

Streama flera av de klassiska allsvenska guldmatcherna på C More!

ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto