Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Blåvitts Jamieson om Anelka, blondiner och parkeringsböter: "Har fått betala en del"

DUBAI. Scott Jamieson flyttade ifrån sol och stränder i Australien. Till Sverige – ett land han kopplade ihop med blonda tjejer och kallt väder. 
- Det som förvånar mest här är parkeringsböter och priset man får betala, säger han.

Scott Jamieson, 28, kommer in i lobbyn på JA Jebel Ali Golf Resort i Dubai. Det är inte första gången som han är här. Han berättar att han har bott på hotellet en gång tidigare, då med Harry Kewell och andra stjärnor i Australiens landslag. Nu är han här med IFK Göteborg.

- Det är härligt att vara i värme och träna och planerna är så klart bättre här just nu än i Sverige, säger han till Fotbollskanalen.
Scott Jamieson växte upp i Kings Langley som ligger fyra mil väster om Sydney. Som sexåring började han spela i stadens fotbollslag där han bara var i fyra år innan det blev en flytt till Blacktown City där han som 15-åring slog sig in i A-laget.

Då fick flera utländska klubbar upp ögonen för talangen och det dröjde inte länge innan det blev en övergång till Premier League-klubben Bolton.

- Jag flyttade till Bolton när jag var 16 år. Jag var där i tre år. Det är längesedan nu men jag hade en bra tid där. Det var en bra erfarenhet att som ung försöka slå mig in i Premier League men tyvärr lyckades jag inte, säger han.

- Men jag var med i lagets Premier League-trupp ett tag och trivdes med det. Första året i akademin och de två sista åren i A-truppen. Jag satt på bänken några gånger och spelade några gånger i Europa League. Jay-Jay Okocha var där första året och andra spelare var Nicolas Anelka, Ivan Campo och Kevin Nolan. Det var en stor klubb då med stora spelare. Då gick det bra men tyvärr kämpar man nu.

Varför lyckades du inte hela vägen?

- Jag var nog tillräckligt bra men jag var inte redo mentalt. Alla är olika och man mognar i olika åldrar. Men jag hade en bra tid och har fortfarande kontakt med flera spelare. Det gav mig bra erfarenhet men tyvärr gick det inte riktigt som jag hade hoppats. Men så kan det gå och nu ser jag bara framåt.

Scott Jamieson flyttade tillbaka till Australien och gjorde det bra i lag som Adelaide, Sydney FC, Perth och Western Sydney Wanderers. Han var en av ligans bästa försvarare. Livet lekte, både på och utanför planen.

- Jag älskar fotboll, sol och hela Australien är ett vackert land. Caféer, restauranter, stränder och mycket annat. Jag har alltid haft det bra där. I min mening är Australien det bästa landet i världen att bo i för att allt är så vackert där.

Har du bara spelat fotboll – inte surfat som många andra från ditt land gör?

- Nej, jag har aldrig gjort det. Jag älskar att vara på stranden men jag föredrar ändå att vara vid en pool. Jag är ingen traditionell Aussie-surfare trots att jag är från kusten.

Trots den stora kärleken till Australien ville Scott Jameison flytta tillbaka till Europa för att spela fotboll. I somras hörde IFK Göteborg av sig. Från Sverige. Ett lag han hade hört talas om och ett land han aldrig hade varit i men som han också hade hört några saker om.

- Jag är en nörd när det kommer till fotboll så jag hade ganska bra koll på svensk fotboll ändå. Jag hade bra koll på det svenska landslaget och svenska spelare som har varit i Premier League. Jag visste en hel del saker om Göteborg eftersom klubben har spelat i Europa. Klubben har vunnit två titlar i Europa, säger han.

- Man hör dock inte jättemycket om svensk fotboll i Australien men de stora lagen som Malmö och IFK har man ändå koll på. Så det var väl det när det kommer till fotboll. I övrigt hade man ju hört att tjejerna i Sverige skulle vara blonda och vackra och att det är kallt. Göteborg är en vacker stad. Jag har bara varit i Stockholm en gång när vi har spelat match där men jag vill väldigt gärna åka dit igen och se mer av staden. 

I augusti flyttade Scott Jameison till Göteborg. Klubben hade sålt Haitam Aleesami till Palermo behövde en ny vänsterback. 

- När möjligheten kom kände jag mig mer redo än när jag var i England och det var ett bra tillfälle att ta chansen i en ålder där jag är mogen och mentalt redo att klara av allt. Jag hade aldrig tänkt på att spela i Sverige men konstigt nog har jag alltid känt till IFK Göteborg på grund av att klubben har varit ute i Europa och spelat.

- Men det var en bra möjlighet och jag kände att jag var tvungen att ta chansen för det var nog min sista chans att komma tillbaka till Europa. Det kändes bra och att leva i Sverige var också en utmaning. Jag är från Australien som är ett vackert land där allt är fantastiskt. Möjligheten att flytta till ett annat land och prova en annan kultur och bo i en annan stad men också att vara i Europa där man har nära till allt, det var något som tilltalade mig. Det var det som gjorde att jag tog chansen, en härlig möjlighet.

Jameison kastades in i hetluften direkt. Sju dagar efter att övergångens blivit officiell startade vänsterbacken i Europa League-kvalet mot Qarabag.

- Jag var inte i form när jag kom men jag fick spela direkt mot Qarabag så det gick väldigt fort och nu känner jag att de månaderna jag hade i höstas kryddat med en ordentlig försäsong och att jag kommer mer in i gruppen så kommer allt att bli bättre och jag kommer att kunna hjälpa laget.

- För mig var höstsäsongen en bra start på min karriär i IFK Göteborg. Det var en bra plattform för mig. Men lagets resultat var inte de bästa, det var mycket upp och ner. Nu har vi en ny mentalitet. Vi har fått börja om och här i Dubai jobbar vi hårt för att förbereda oss på bästa sätt så att vi är redo för att slåss om titeln. Och det är även viktigt för oss att vinna cupen. Vi är en klubb som vill slåss om titlar den här säsongen. Vi har en bra trupp och det kanske kommer in någon mer spelare. Vi ska slåss om att vinna ligan.

Vilka tog hand om dig när du kom?

- Lagkapten Mattias Bjärsmyr tog ut mig på en bra lunch och det gjorde vår tränare Jörgen också. Men alla spelarna talar bra engelska så det är inga problem. Men Thomas Rogne har tagit hand om mig och kört mig till olika ställen. Vi har en bra kemi. Vi har båda spelat i England. Han känner till kulturen och mentaliteten där så vi har samma humor. Men alla här är bra. Det är inga problem.

Nu vill Scott Jameison ta kliv i IFK Göteborg och utvecklas. Han är medveten om att det har varit en del bra vänsterbackar, som Haitam Aleesami och Ludwig Augustinsson, i klubben innan honom. Och nu vill han göra ett minst lika bra jobb.

- Jag har aldrig sett någon av dem spela men jag har hört många bra saker och man måste respektera alla som har varit här innan och som har haft på sig IFK Göteborgs tröja och det är vad jag gör. Vem av dem är det som är i Mönchengladbach?

Det är Oscar Wendt, han var här ännu tidigare – vad tänkte du på?

- Jag visste bara att någon som har varit här är i den klubben nu. Jag pratade med Tobias Hysén och han pratade om honom. Okej. Men Haitam var här innan mig och han måste ha gjort det bra eftersom han flyttade till Italien. Som jag sa tidigare så oavsett position så respekterar jag alla som har varit i den här klubben innan mig. 

Är det något i Sverige som förvånade dig när du flyttade hit?

- Ja parkeringsböter och priset för att få böter. Jag har åkt på en hel del böter så jag försöker att förbättra det. Annars är det inte så mycket. Jag har bott i Europa förut så jag hade ganska bra koll på vad som väntade i Sverige. Jo, förresten, jag är väldigt överraskad över hur bra engelska alla kan. Det är ett land där alla talar väldigt bra engelska och det var förvånande.

Publicerad 2017-02-04 kl 10:12
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons