Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Ex-allsvensk spelare döms för penningtvättsbrott

Allsvenskan

En tidigare allsvensk spelare, som var framträdande i sitt lag, har dömts för penningtvättsbrott.
Mannen anses ha fått in kriminella pengar på sitt konto som han dels tagit ut själv, dels fört vidare.
- Han har blivit lurad, säger hans försvarsadvokat till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

En tidigare allsvensk spelare, som var framträdande i sitt lag, har i både tingsrätt och hovrätt dömts för penningtvättsbrott.

Mannen har, enligt utredningen, i mars 2021 fått in nästan 69 000 kronor på sitt konto som kom från ett bedrägeribrott.

Fotbollskanalen har utan framgång sökt den dömde mannen, som förnekar brott. I utredningen hävdar han att pengarna kommit in på hans konto och att det därefter gjorts automatuttag och överföringar men att han inte visste att pengarna kom från brott.

- Han är ledsen över utfallet. Han hade hoppats på förståelse för att han försökt hjälpa andra men att nu har blivit lurad av andra, säger mannens försvarsadvokat till Fotbollskanalen.

Annons

Enligt tingsrätten, där dom föll i mars i år, har mannen inte lämnat någon trovärdig förklaring till varför han har tagit emot pengar och därefter gjort ett antal kontantuttag och överföringar. Tingsrätten slår fast att mannen måste ha varit införstådd med att pengarna kom från brott, att han har agerat med uppsåt och därför ska dömas för penningtvättsbrott.

Straffvärdet för gärningen som mannen dömts för motsvarar ett fängelsestraff på ett par månader, men tingsrätten menar att det saknas anledning att tro att spelaren kommer göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. Därför blev straffet en villkorlig dom med dagsböter. Han ska även betala skadestånd.

Domen överklagades till hovrätten, som inte gör andra bedömningar än de som tingsrätten har gjort. Hovrättens dom föll tidigare i maj.

Publicerad 2024-05-14 kl 12:50
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto