Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Bystedt med farvältal - tackades av på årsmötet: "Står för allt jag gjort"

SOLNA. Efter lite mer än ett år som ordförande lämnar nu Per Bystedt AIK FF:s styrelse.
Under måndagens årsmöte röstades han bort och tackade för sig.
- Jag tar inte det här personligt, sa Bystedt.

Under måndagen röstade medlemmarna (924 röstberättigade personer var på plats) på AIK FF:s årsmöte fram Eric Ljunggren till ny ordförande. Årsmötet gick alltså på styrelseförslaget som medlemmen Simon Strand tagit fram, och inte på valberedningens förslag som hade inneburit att Per Bystedt skulle få fortsatt förtroende.

ANNONS

Efter att Bystedt förlorat kampen om ordförandeposten valde han att stiga upp på podiet på årsmötet och tacka för sig. Då hyllades han av AIK:s medlemmar genom stående ovationer och applåder, efter att ha sagt:

- Grattis Eric och lycka till. Jag hoppas att ni fattade ett bra beslut. Alla här håller på AIK. Ni får ursäkta mig, men att sitta här resten av kvällen när jag har en familj och barn där hemma… Jag går, men jag är inte sur. Jag går hellre hem och är med familjen, som det blivit lite tid med den senaste tiden, sa Bystedt.

Inför valet av ordförande yttrade sig också Bystedt framme på podiet. Då i form av ett längre tal.

- Det är många här, vilket är härligt. Äntligen ses vi och kan prata med varandra. Jag tänker inte hålla något försvarstal, förklara mig eller komma med några undanflykter, inledde han och fortsatte sedan:

ANNONS

- Det arbete vi gjort i styrelsen under min ledning har varit väldigt roligt och vi har haft ett fint samarbete. Vi har gjort massa bra saker och vi har gjort grejer vi ångrar. I efterhand har man insett: ”Fan, också, så där skulle vi inte ha gjort”. Jag har suttit i många styrelser och det är en vanlig upplevelse.

Bystedt förklarade vidare att han anser att AIK:s verksamhet i "de flesta stycken" fungerar bra och gick därefter in på det motförslag som presenterats inför årsmötet.

- Jag läste på nätet den alternativa styrelsens program, och jag håller med om allt de skriver. Det är jättebra saker. Det är nästan exakt samma sak som jag skrev i mitt öppna brev på hemsidan. Min upplevelse är att vi är överens i sakfrågor, men att vi säkert har olika uppfattningar om hur man gör saker, hur man kommer tillrätta med den dåliga och destruktiva kultur som vi är omgivna av titt som tätt. 

ANNONS

- Jag har i två texter på hemsidan beskrivit vad jag tycker och känner, och jag kan säga att jag inte tar det här personligt, även om det är minst sagt personligt om man läser på nätet, tittar på Twitter och så vidare. Och jag har fått mejl och sms som inte är så trevliga. Men det tillhör jobbet. Varför jag inte tar det personligt? För 99,9 procent av alla som har åsikter om mig har inte träffat mig. Så då blir det svårt att ta det personligt. Sen kan man säga att det är mitt eller vårt (styrelsens) fel att vi inte har lärt känna alla de som har åsikter om oss, eller att det är alla som har åsikter som borde lärt känna mig och oss. Jag tror det här (problemet) är så vanligt. "It takes two to tango". Vi kunde gjort mycket annorlunda och tror alla medlemmar här, med några få undantag, känner ungefär samma sak om ni tittar er i spegeln. 

ANNONS

- Jag fick frågan i dag, en av få frågor som jag har fått från media, av Lars Grimlund på Dagens Nyheter om jag ställer upp för omval. Och jag har väldigt många kompisar som har undrat: "Va i helvete, det är inte klokt, varför utsätter du dig för det här?". Jag tycker inte det här är att utsätta sig för något. Jag står för allt jag har gjort och jag får ta konsekvenserna för mina beslut. Jag måste stå rakryggad som en riktigt AIK:are, för mina brister och mina beslut, som ofta är fattade i realtid. Det är inte lika lätt som att fatta beslut i efterhand. 

- Jag är inte intresserad av att jobba för eller mot någon enskild (medlems)grupp. Jag är bara intresserad av att jobba tillsammans med er. Är det så att det finns grupper som inte kan möta mig och det inte funkar, och jag är fel person, då är det så. Då har jag gjort ett ärligt försök och jobbat efter de principer och värdegrunder som jag har. Jag tycker de är okej, men det betyder inte att alla behöver dela dem.

ANNONS

Bystedt förklarade sedan att han kände att det vore "jäkligt konstigt" om han skulle röstas in som ordförande i styrelsen men inte det gångna årets styrelsekollegor Faje Gani och Christian Snäcke som ledamöter, eller tvärtom.

- Det känns dåligt i hela kroppen. Vi har jobbat i en styrelse och vi har fattat alla beslut enhälligt. Vi har jobbat tillsammans. Det är väldigt svårt att lämna någon bakom sig och gå vidare. Men det får kanske bli ett senare beslut, men tror att jag talar för alla oss fem som sitter i styrelsen i dag att det är en väldigt olustig situation i det här läget, eftersom vi gjort det här tillsammans. Det är det jag tycker är mest problematiskt med det här.

- Man kan undra: varför ställer jag upp på det här? Läser jag på Twitter och på andra sociala medier så har jag en viss uppförsbacke, kan man säga. Vi har jobbat ihop, styrelsen i AIK FF, och om jag skulle vika ner mig och bara dra eller säga: "Jag skiter i det här, det är för jobbigt" då tycker jag att jag sänder en signal till er medlemmar, alla barn och ungdomar i ungdomsverksamheten, alla jäkligt duktiga anställda och alla kollegor i styrelsen att jag är en jäkla fegis. Och det vill jag inte vara. Jag ställer upp hur mycket uppförsbacke det än är. 

ANNONS

- Sen kan man säga några ord om det här jobbet, som vi verkar vara två kandiderar till. Jag har suttit i en jäkla massa styrelser, men det senaste året i AIK tar verkligen priset. Det har varit en extremt komplicerad och komplex arbetssituation. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det har varit väldigt komplicerat juridiskt, kommunikativt, allmänmänskligt, organisatoriskt. Det har varit skitsvårt. Oavsett vem som blir vald för det kommande året är det en sjuhelsikes utmaning som den tar sig an, det kan jag lova er. Men återigen, det är också kul. Jag beklagar mig inte, jag konstaterar fakta. Det är som det är. 

Bystedt fortsatte:

- Jag känner otroligt starkt att vi som jobbat det här året har gjort vårt allra bästa och vi har haft ärliga avsikter. Sen får var och en spekulera i om vi haft det i verkligheten. Jag tänker inte stå här och försöka övertyga er. 

ANNONS

- Jag skulle bara vilja säga som avslutning, och jag tror alla känner samma sak, att det här är en udda situation. Det kan bli en mängd olika utfall, beroende på vad ni beslutar. Jag tror att var och en av oss som är uppe för föremål för de här valen får avvakta vad ni säger och sen göra en personlig bedömning av förutsättningarna för att jobba vidare eller komma in som ny och göra ett bra jobb. Jag vill att vi jobbar tillsammans, och jag tycker att de som är kritiska och skeptiska ska jobba med oss och syna oss, lära känna oss. Gör de det kan jag lova att de kommer inse att 99,9 procent av alla rykten och spekulationer inte stämmer. Det är ett hårt jäkla jobb, men det är superkul. Sen är det jäkligt tråkigt att bli bombarderad med misstro. Förtroende är något man förtjänar och det får vi se om vi och jag får. Det skulle vara en stor ära och otroligt roligt. Jag har gjort mitt, mitt bästa. Nu är det upp till er att avgöra hur nästa år ser ut.

ANNONS
Publicerad 2018-03-12 kl 23:50
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto