POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
6d

Colkett om allsvenska ovissheten och ett tufft fjolår: "Ska låta fotbollen tala i år"

Foto: TT.

MONCARAPACHO. Charlie Colkett ser fram emot allsvenskan 2020.
Detta efter ett turbulent första år i klubben - på och utanför planen. 
-Vi ska låta fotbollen tala i år, säger han till Fotbollskanalen.

Östersunds FK:s engelske mittfältare Charlie Colkett, 23, anslöt inför förra säsongen från Chelseas U23-lag. Mittfältaren är fostrad i den engelska storklubben och spelade i flera år med klubbens akademilag, men var även utlånad till flera olika klubbar utan att ta sig upp till Chelseas A-lag. Därmed fick han i fjol gå vidare i karriären och valde då spel med ÖFK i allsvenskan.  

Colkett berättar att det blev ett tufft fjolår på planen, men att han inte ångrar flytten.

- Jag tycker att det är jättekul att vara här. Det är en fin liten stad att bo i, ett bra lag och en bra gemenskap, men det var en tuff säsong. Det var mycket att lära sig och många förändringar i klubben med många spelare, men vi gjorde i slutändan jobbet och känner oss så mycket starkare nu. Jag ser fram emot den nya säsongen, då vi lärde oss väldigt mycket förra året, säger han till Fotbollskanalen.

Blev det som du tänkte dig?
- Jag är avslappnad, öppensinnad och tar saker och ting som de kommer. Jag hade därmed inte så mycket förväntningar, men det är en bra liga. Du kan ena veckan möta ett topplag och sedan möta ett annat lag, men ändå känna att det inte är så stor skillnad på lagen. Jag tycker att jag har anpassat mig och ser fram emot att göra den här säsongen till min.

Var det tufft att komma till en ny liga och ett nytt land?
- Det är alltid en liten anpassningsperiod när man kommer till ett nytt land och till en ny klubb, där allt är nytt. Det var också många nya spelare som kom samtidigt. Jag känner dock definitivt att den perioden är över. Jag har kommit in i det bra, både individuellt och i laget. Jag visade glimtar av kvalitet förra säsongen, men nu är jag redo för att göra det regelbundet och göra folk glada.

Colkett tycker sig ha kommit in i den svenska fotbollen bättre nu och är redo att ta nästa steg under kommande säsong i allsvenskan.

- Jag tycker att allt går bra för stunden, jag känner ligan bättre och den här säsongen ska jag verkligen visa alla vad jag kan göra och bidra till att vi får en bra start.

Samtidigt är han glad över att det blir spel i just allsvenskan 2020.

Colkett berättar att han, inför flytten till ÖFK, kände till att det var saker och ting som pågick runt omkring klubben med bland annat brottsmisstankar mot förre ordföranden Daniel Kindberg, precis som att han märkte att ekonomin inte var i balans i höstas. Engelsmannen läste däremot inte särskilt mycket om turerna kring lagets elitlicens och höll sig främst uppdaterad via sina lagkamrater.

- Jag fokuserar på fotbollen så mycket som möjligt. Jag har pratat lite med killarna här om jag behöver få reda på något, men det har inte påverkat fotbollen så mycket och då har jag inte oroat mig över det. Jag visste att det var saker som pågick här innan jag kom och jag vet att saker har pågått under tiden jag har varit här, men det händer i många fotbollsklubbar. Jag tror att det har löst sig nu och mitt jobb är att göra så gott jag kan på träningarna, försöka göra ett bra jobb och ta upp klubben till den nivån där den hör hemma.

Vad kände du när det blev klart att det blir allsvenskt spel 2020?
- Jag var hemma med familjen på semester och sedan fick jag höra om nyheten. Det gick så långt och vi gjorde jobbet under förra säsongen, så jag tycker att vi förtjänar att få spela i ligan. Det är jätteskönt att ha den möjligheten igen och vi ska göra vårt bästa av det här och visa alla det.

Colkett fortsätter:

- Jag var också väldigt tacksam, men det är inget som har stressat upp mig, då många olika saker händer inom fotbollen för stunden. Om det är utanför din kontroll är det utanför din kontroll. Jag tycker att det var skönt att beslutet togs och att jag kunde njuta av julen.

ÖFK-tränaren Ian Burchnall uttalade sig i veckan för Fotbollskanalen om att han tror att Jämtlandslaget kan komma att stöta på missnöje under bortamatcher i år. Colkett har inte hängt med i de negativa kommentarerna om klubben och menar att han inte bryr sig om det.

- Jag har inte hört något om det och har därmed inte oroat mig över det. Supportrar är supportrar, de har åsikter om olika saker och det är okej. Vi håller bara fokus på träningarna, att bli tajtare som grupp och fokuserar på fotbollen. Vi ska låta fotbollen tala i år. Det är det vi kan göra.

Skulle du ha lämnat om det hade blivit spel i superettan?
- Jag vet inte, jag har inte ens tänkt tanken. Vi, inom fotbollen, var utanför den processen och väntade och nu är vi i allsvenskan.

Colkett har kontrakt med ÖFK till sommaren 2022 och tänker heller inte särskilt mycket på sin framtid. Han vill göra det bra här och nu för att bidra på planen.

- Jag tänker att jag tar det som det kommer. Det är svårt att se så långt fram. Jag ser mer kortsiktigt. Jag fokuserar först på att få de första sex månaderna av säsongen under bältet. Jag har inte gjort det så bra och om möjligheten dyker upp att lämna dyker den upp. Jag gör mitt bästa här och fokuserar på att spela bra, samtidigt som mitt stora fokus är här.

Colkett lyckades aldrig själv ta sig upp till Chelseas A-lag och få regelbunden speltid, men kan nu följa flera gamla lagkamrater från klubbens akademilag. Bland annat har Fikayo Tomori, Mason Mount, Callum Hudson-Odoi och Tammy Abraham fått gott om speltid den här säsongen.

- Det är många unga spelare och det är jättekul. Jag är glad för deras skull, då jag spelade ihop med många av dem och vi har många fina minnen ihop. Det var några otroliga grupper där (i akademin) och jag har fått bra erfarenhet därifrån, säger han och fortsätter:

- Jag tror att det handlar mycket om tajming i fotboll. Frank Lampard är en bra manager, precis som hans ledarstab och det är jättebra att de har gett de den här möjligheten. De är tillräckligt bra, så det är kul att de fått möjlighet att spela.

Har ni någon kontakt i dag?
- Ja, definitivt. Vi håller kontakt genom sociala medier och hörs av om hur det går och skickar meddelanden. Det är bra att det finns en manager som ger unga chansen och tror på dem. Jag är nära Mason Mount och pratar med Tammy (Abraham) regelbundet.

Tänker du någon gång att du hade kunnat vara där och spelat med dem också?
- Jag tänker ju mer på att fotboll handlar om tajming, men jag tänker inte på att Frank Lampard skulle ha varit manager då. Vi hade otroliga år då och vann allting varje år. Det var en väldigt speciell tid, men det handlar om tajming och det är så fotboll fungerar ibland.

Publicerad 2020-02-11 kl 07:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå