Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Dahlberg om IFK-återkomsten, Watford-tiden och Blågult-målet: "Jobbar stenhårt för att slå mig in igen"

Allsvenskan

DEHESA DE CAMPOAMOR. Pontus Dahlberg återvände i fjol till IFK Göteborg. 
Nu fokuserar han på att hjälpa Blåvitt till framgång, och vill slå sig in i Blågult igen.
- Jag jobbar stenhårt för att komma in där igen, säger keepern till Fotbollskanalen. 

0:58
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se höjdpunkterna från Blåvitt-Tromsö i spelaren ovan.

Pontus Dahlberg, 24, återvände förra sommaren till IFK Göteborg och kom till spel i fyra matcher när Blåvitt slutade på åttonde plats i allsvenskan. Målvakten, som slog igenom som 18-åring 2017 och sedan flyttade till Watford med flera utlåningar som följd av det, är i år åter förstemålvakt i IFK.

När Dahlberg senast spelade i Blåvitt såg truppen annorlunda ut, samtidigt som han upplever att det var lite mer pressat läge då än vad det är nu - efter att laget hade slagits i toppen 2015 och 2016.

- Blåvitt vill alltid vara i toppen, och det var kanske lite mer press då eftersom att man kom från att ha fajtats om SM-guldet in på sista matchen 2015, och hade varit med i toppen 2016. Någonstans hade kanske supportrar de förväntningarna på oss 2017 och 2018, men sedan blev det inte så och då blev det en liten besvikelse, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

Annons

- De senaste åren har vi inte varit där uppe och slagits, och då har kanske supportrar en annan förståelse för hur läget är, även om vi alltid vill vara där uppe och ska vara där uppe. Vi hoppas såklart även vara det i år.

Dahlberg ser sig i dag som en klart mycket bättre målvakt än vad han var vid avskedet 2018.

- Jag är rent generellt sett på en högre nivå. Jag har samlat på mig erfarenhet efter flera år utomlands med träningar på en högre nivå, som gör att man blir bättre och bättre i den dagliga verksamheten. Då blir man också bättre på alla olika delar, men också lugnare som person och spelare. När man bor utomlands får man ta hand om lite annat runt omkring på ett annat sätt, och då blir man också lugnare som person och även på planen. Om jag jämför med när jag slog igenom 2017 är jag lugnare och vet mer vad jag ska göra och inte jaga situationer, säger han.

Annons

Dahlberg tillhörde totalt sett Watford i fyra år, men fick inte speltid hos klubben och var i stället på lån hos Eredivisie-laget Emmen, den regerande svenska mästaren BK Häcken och League One-klubbarna Doncaster Rovers och Gillingham FC i England.

24-åringen tycker att det var rätt läge att lämna Watford förra sommaren.    

- Det är mycket som ska vägas in, allt möjligt, men där och då när vi pratade med Blåvitt kändes det som att det var rätt tajming och rätt beslut att hitta en ny väg för att ta sats och köra igen. Då hade jag ändå varit i Watford i fyra år och Watford i sig är en lite speciell förening, säger han.

- Fyra år där är nästan som 14 år någon annanstans, då det är mycket ruljangs mycket som händer. Då kändes det som att det var rätt beslut att testa något annat och köra på därifrån. Jag är glad över att jag gjorde det och jag är glad över att vara här, fortsätter han.

Annons

Dahlberg tycker nu att det är skönt att bara kunna fokusera fullt ut på ett och samma ställe - Blåvitt.

- Lån är en väldigt bra grej kortsiktigt för att samla på sig erfarenhet och få matcher, men långsiktigt är det kanske inte lika optimalt och det håller inte i längden. Det är både positiva och negativa delar med det, men det är klart att det är positivt och skönt att vara på ett ställe, fokusera fullt ut på det och lägga all kraft på det, säger han.

Dahlberg sa hösten 2021 att Watford då hade visat att klubben tror på honom, som en framtida nummer ett, och på frågan om han känner sig lurad av klubben är svaret:

- Lurad är fel ord, då man aldrig kan bli lovad saker i fotbollsbranschen, men det föll väl inte ut exakt som den planen de presenterade när jag skrev på. Vad det innebär kan jag inte riktigt svara på, då det var mycket ruljangs i klubben och fortfarande är mycket ruljangs. När jag lämnade nu var det nog två-tre personer som var kvar, förutom ägare och så vidare. Det har varit mycket nytt folk som kommit in och de vill såklart sätta sin prägel på laget, klubben och spelare. Det var mycket som hände och det är en klubb, där det är mycket ruljangs.

Annons

Vad skulle vara viktigast för dig i val av klubb - om du skulle flytta utomlands igen?
- Det är såklart att det finns en tydlig plan, att man är noga med det och pratar med den klubben i sådana fall och får en tydlig plan kring hur de ser på det, vad de vill och hur allt ligger till helt enkelt. Samtidigt måste de visa stort förtroende, men det är inget jag fokuserar på just nu. Jag är i Blåvitt nu och fokuserar 110 procent på det här.

Dahlberg blev samtidigt, under sin tid i England, uttagen till flera svenska A-landslagssamlingar, och berättar att det var stort för honom. Däremot har han inte varit med sedan hösten 2021.

- Det var jätteroligt och jättekul att få vara med på de samlingarna. Det är något alla fotbollsspelare vill vara en del av och representera sitt land, då det är det största man kan göra. Det var grymt kul att vara med där och känna på den miljön, omgivningen och hur allt fungerar. Det var väldigt nyttigt och jag jobbar stenhårt för att komma in där igen.

Annons

Var det tufft när du inte kom med sedan?
- Man vill alltid vara med, så på så sätt var det tråkigt, men det är en tuff konkurrenssituation och jag jobbar stenhårt för att slå mig in där igen.

Dahlberg berättar vidare att förbundskaptenen Janne Andersson hörde av sig när han inte skulle bli uttagen, vilket han tycker var en fin gest.

- Jag pratade med Janne, och han sa att det är en konkurrenssituation, vilket jag köper och respekterar. Det var inga konstigheter, säger han och fortsätter:

- Man uppskattar som spelare att det finns en öppenhet och kommunikation. Då får man mer förståelse, både från spelarhåll och förmodligen från tränarhåll också, att man kan ha den dialogen. Det är bara positivt.

Nu fokuserar Dahlberg därmed på att prestera i Blåvitt för att stärka sina aktier i landslagsdiskussionen, och framför allt hjälpa storklubben till ny framgång.

Annons

- Jag fokuserar nu 110 procent på Blåvitt och att göra det så bra som möjligt här, både på ett personligt plan och ett lagmässigt plan. Vi, som lag, ska göra det så bra som möjligt, och där är jag väldigt motiverad inför säsongen som kommer, att vi sätter en grund, bygger därifrån och jobbar utifrån det. Vi får sedan se vad som händer framöver, men det är inget som är i mina tankar just nu. Jag fokuserar på att göra det så bra som möjligt här och nu och sedan får vi ta resten hädanefter.

Publicerad 2023-02-11 kl 10:30

"JUST NU: Allsvenskan” - din dagliga nyhetspodd om Allsvenskan

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto