Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
47v

Dalkurds känga till Brage: ”Fruktansvärt genomskinligt och patetiskt"

Foto: Bildbyrån.

Brage välkomnar att ta över Dalkurds ungdomsspelare när de nu flyttar från Borlänge.
Det får Dalkurds sportchef Adil Kizil att reagera starkt.
- Jag tycker de ska hålla en låg profil i den här situationen, säger han till Fotbollskanalen.
- Jag behöver inte försvara det här, svarar Andreas Wallin, akademiansvarig i Brage.

Under fredagen klubbade Dalkurd igenom en ändring i stadgarna vilket innebär att de så småningom kommer att flytta till Uppsala.

Tidigare under fredagen gick Brage ut med ett pressmeddelande om att de - tillsammans med Kvarnsvedens IK, Bullermyrens IK, Forssa BK, IK Tunabro och Islingby IK - vill ta emot de ungdomsspelare som Dalkurd tidigare haft hos sig, nu när Dalkurd flyttar från kommunen.

"I januari 2018 flyttar Dalkurd sin A-verksamhet till Uppsala och avslutar därmed sin akademi i Borlänge. Många spelare kommer då att stå utan spelmiljö, något som IK Brage nu står rustade att hantera - tillsammans med sina samarbetsföreningar i Borlänge", skrev Brage i pressmeddelandet.

Klubbens akademiansvarige Andreas Wallin utvecklade sedan:

- I snart 100 år har IK Brage tagit ansvar för fotbollsspelande ungdomar och barn i Borlänge, och det tänker vi fortsätta göra i 100 år till. Vi har tillsammans med våra samarbetsföreningar utarbetat en strategi för hur vi kan ta hand om de fotbollsspelare som vill fortsätta spela på olika nivåer i Borlänge, säger Wallin.

Efter Brages pressmeddelande gick Dalkurds sportchef Adil Kizil ut hårt på Twitter:

"Dalkurd startades just för att ni inte tog hand om ungdomar bra nog Så kryp tillbaka" och "Så dyker ni upp mitt i det här och försöker vinna pluspoäng. Haha så fruktansvärt genomskinligt och patetiskt", skrev han bland annat.

När Fotbollskanalen når Kizil berättar han att klubben fortfarande vill ha kvar sin akademi, trots flytten. Klubben har skickat en förfrågan till division 4-klubben Forssa BK om att de ska ta över deras akademi och starta ett samarbete med klubben.

- Ja det stämmer bra. Tanken är att ungdomarna ska hamna där och att vi ska fortsätta på koncept som vi gjort under tiden med Dalkurd här i Borlänge och de är beredda och är väldigt intresserade av det. Vi kommer vara med och hjälpa till ekonomiskt också för att få det att gå runt och fortsätta att ha den kvalité vi har haft under de här åren, säger Kizil till Fotbollskanalen.

Hur ser du på Brages pressmeddelande om att de vill ta över era ungdomsspelare?
- Först och främst tycker jag de ska hålla en låg profil i den här situationen som den är. Jag tycker det är ganska patetiskt pressmeddelande. Vi vet vad kan göra för våra unga och att de pratar om att de har tagit hand om unga spelare i 100 år stämmer inte. Dalkurd grundades på grund av att de inte kunde ta hand om unga. Så vi kommer att fortsätta vårt arbete och vi kommer att göra det ännu bättre kommande säsong.

De nämner Forssa BK som en av klubbarna de vill samarbeta med. Hur ser du på det?
- De har kontaktat de klubbarna, men vi har djupare dialog med Forssa. Så förhoppningsvis kommer det att bli klart mellan oss snart.

Kizil menar att de kommer att ha ett tätt samarbete med Forssa och de ungdomar som stannar kvar i Borlänge.

- Vi fortsätter följa upp dem. Det blir lite som en farmarklubb här i Borlänge.

Kommer de heta Forssa BK eller vad är tanken?
- Det har kommit upp lite namnförslag som Forssa Dalkurd eller liknande, men det är ingenting som är bestämt.

När Fotbollskanalen når Andreas Wallin, som är akademiansvarig i Brage, är han förvånad över de hårda orden från Adil Kizil och Dalkurd.

- Att gå in i någon polemik med dem är inte rätt nivå. Det får stå för Adil. Jag vet vad Brage har haft för ungdomsverksamhet i många år. Vi har fostrat många elitspelare och även landslagsspelare. Vi har tagit ett socialt samhällsansvar i många år. Vi behöver inte jämföra det med någon annan. Jag behöver egentligen inte försvara det här över huvud taget.

Wallin välkomnar även en dialog mellan Brage och Dalkurd.

- Vi har aldrig sagt nej till en dialog med Dalkurd. De dialoger som har kommit nu är bara från inofficiella kanaler.

Wallin menar att ingen vore gladare än Brage om Dalkurd och Forssa BK kom överens om ett samarbete. Han pekar slutligen på att kritiken mot Brage är orättvis, speciellt nu när det är Dalkurd som satt alla ungdomar i den här situationen i och med deras flytt.

- Om de nu tänker på ungdomar och hela den biten, varför har man inte en plan klar redan nu? Varför börjar de planera nu först när flytten är officiellt? De har varit på väg att flytta i ett och ett halvt år. Om de hade brytt om sin ungdomsorganisation så mycket, varför hade man inte ett avtal klart redan till flytten?

Publicerad 2017-11-25 kl 14:48
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons