Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Därför petas Segui i valberedningens förslag: "Sökt andra egenskaper"

Foto: SCANPIX

Johan Segui ser ut att få lämna ifrån sig ordförandeklubban i AIK. Enligt valberedningens förslag är han inte nominerad till posten.
- Det är nya tider och då har vi sökt delvis andra egenskaper, säger Mårten Paulsson.

Sedan 2012 har Johan Segui suttit på den högsta förtroendevalda befattningen inom AIK:s fotbollsförening, som ordförande, och han har även haft samma roll inom bolagsstyrelsen. Men inför det kommande årsmötet föreslås han få ta ett kliv bakåt. I valberedningens förslag står Segui nominerad som ledamot de kommande två åren, medan Jonny Jergander från AIK:s huvudstyrelse lanseras som ny ordförande.

Mårten Paulsson, som ihop med Carl Jurell och Emilia Reimer utgör valberedningen, förklarar att många medlemmar velat se en förändring och att AIK framöver ställs inför andra utmaningar än de som Johan Segui varit bäst på att hantera.

- Som person har han många kvaliteter och han har varit stark i sammanhang där det handlar om att "ta ny mark", vilket AIK gjorde inte minst när vi som förening tog ett tydligt ägaransvar i vårt aktiebolag där vi ju har röstmajoritet med våra 51 procent. Men nu är det nya tider och då har vi tittat på delvis andra egenskaper, säger Paulsson till Fotbollskanalen.

Som vad, exempelvis?
- Det handlar om strategisk förmåga, affärsmässighet och lagbyggnad i ledarskapet bland annat. Det är ju inte ovanligt att man byter chef när man är inne i ett nytt skede, och vi upplever att mycket kring AIK lugnat sig tack vare Johans hårda arbete. Nu är det kanske mer förvaltande och visionärt tänk kring föreningen som behöver komma in.

Johan Segui har själv signalerat att han velat stanna som ordförande, hur uppfattar han valberedningens förslag?
- Det får du egentligen prata med honom om, men Johan har hela tiden varit tydlig med att det viktigaste för honom är att vi får till en bra styrelse. Och jag tror att den ordförande vi kommit fram till kommer att fungera väl ihop med honom. Vår förhoppning är att Johan ska känna sig nöjd och vara med och stötta Jonny Jergander så att han kommer på banan.

Känner sig Segui tillfreds med att "bara" bli ledamot?
- Det får du också ta med honom, men från vår sida är vi väldigt måna om att ha honom kvar i styrelsen. Det finns ingen med lika mycket erfarenhet som han inom AIK, dels genom att han ägnat en så stor del av sitt vuxna liv åt klubben, dels genom det jobb han lagt ned de senaste åren. Han har ett stort värde för många och en stark ställning. Vår vilja är att han finns med som en garant för att AIK fortsätter på den väg han varit med om att staka ut.

Ibland blir det stormigt på årsmöten och valberedningens förslag stöter på motstånd. Vilket stöd upplever ni att ni har kring styrelsen ni lanserar?
- Det är svårt att bedöma förstås. Men genom att såväl gamla spelare som supportrar och minoritetsägare hört av sig har vi stärkts i vår uppfattning att det behövts en förändring. Vi tror att det kan finnas en stark opinion för förslaget, men det får medlemsmötet utvisa.

Berätta om Jonny Jergander, ert förslag som ordförande.
- Han är som sagt en person som varit verksam i huvudstyrelsen, som inlett ett arbete med att föra de olika sektionsföreningarna allt närmare varandra. I den processen har Jonny varit utsedd att bygga en bro mot fotbollen, så det känns naturligt att just han kommer in från huvudstyrelsen. Men i grunden är han en privat kontakt som är bekant med min kollega i valberedningen, Carl (Jurell). Vi uppfattar Jonny som en driven föreningsmänniska som inom yrkeslivet är entreprenör på kulturområdet, där han tidigare bland annat varit vd för Mega Skivakademin. Däremot har han inte suttit i fotbollsstyrelsen och därför har han ställt som krav att Johan Segui ska finnas med i styrelsen som en stöttande kraft om han ska åta sig det här uppdraget.

Det blir en överlämning dem emellan?
- Vi hoppas det. Vi hoppas få ut det bästa av de här två personerna tillsammans.

Fotbollskanalen har sökt Jonny Jergander och Johan Segui.

Publicerad 2016-02-11 kl 18:22
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons