Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Datorer ska ta MFF till Europa

Malmö FF hoppas ha hittat ett vinnande koncept. Detta genom avancerade analysprogram. MFF vill kopiera storklubben Feyenoords satsning på individuell spelarutveckling.

Publicerad: 18 november 2009 11:37 - Det här är något som kan göras hur avancerat som helst, säger Malmö FF:s assisterande tränare Hans Gren till FotbollDirekt.se, Gren som under en vecka i somras besökte den holländska storklubben.

- Det har varit imponerande att se hur långt som exempelvis en klubb som Feyenoord tagit det här analysprogram av spelare. Där får spelare med sig DVD:er hem efter vissa matcher för att ytterligare utvärdera sin prestation.

Och stödet från högsta ledningshåll finns fullt ut:
- Det gäller att ta till alla metoder och hjälpmedel för att bli ledande. Det här blir en viktig satsning för oss, säger Malmös ordförande Pelle Svensson till FotbollDirekt.se.

- Redan i nästa vecka sitter vi ner och tittar på olika modeller för att se vad vi ska satsa på då det finns så många konkurrerande system.

Att Feyenoord omsätter på ett ungefär fem gånger så mycket som MFF genom 600 miljoner kronor om året är i sig inget problem. Analysprogram för individuell spelarutveckling kan variera mycket i kostnader.
Men att så mycket mer finns att göra i dag och att svenska klubbar har så mycket ogjort på det här området, det har blivit tydligt för Hans Gren.

- Det här tror vi på och det här ska vi jobba för. Sedan får vi se hur stort det blir, för det kan bli i princip hur omfattande som helst och kosta hur stora pengar som helst.

- I de stora klubbarna finns heltidsanställda speciella tränare enbart för att hantera dessa program. Första steget för oss - och det är det vi jobbar med nu - blir att ta reda på vilken typ av program vi ska jobba med.

Utvecklingen behöver inte vara avgörande för hur en klubb utvecklas - inte alls - men Hans Gren är ändå övertygad om att nya möjligheter infinner sig för elitidrottsverksamheter.

- Med tanke på så knivskarp konkurrens det är i dagens elitrfotboll så är det klart att det här kan ge nya fördelar. Nu ska det här ses som ett komplement till traditionell fotbollsträning men det ger oss i alla fall nya intressanta möjligheter.

Men en satsning på analysprogram handlar inte bara om A-lagsverksamheten. En satsning ska är tänkt att gå i alla led i klubben.

- Feyenoord har utvecklade program för spelare lägre ner i åldrarna och det tror vi också på och är något vi kommer att jobba för.

Exakt hur Feyenoord och Malmö FF fortsätter tillsammans efter Grens studiebesök är oklart.
Men kontinuerlig telefonkontakt finns mellan klubbarna och redan nu står det klart att MFF reser ner för ett matchläger till Rotterdam och Feyenoord strax innan den allsvenska premiären kommande säsong.

Publicerad 2009-11-18 kl 12:29
Annons
Annons
Annons