Degerfors säkrade allsvenskt spel 2023 - klarade 2-2 i Malmö efter rysare

MALMÖ. Degerfors IF ordnade kontraktet för andra säsongen i rad. Efter en imponerande prestation borta mot Malmö FF, där de hämtade upp ett underläge två gånger, blir det istället Varbergs Bois som får kvala sig kvar.

Höjdpunkter: Degerfors löste poäng mot Malmö - säkrade allsvenska kontraktet
4:24
Faraj: "Ångrar ingenting"

Tabellsjuan Malmö FF gjorde fyra förändringar sedan veckans Europa League-avslutning, med Emmanuel Lomotey, Patriot Sejdiu, Jonas Knudsen och Isaac Kiese Thelin som nytillskott i elvan. Degerfors, med två poäng ner till Varbergs Bois på kvalplatsen, tog ut den långtidsskadade Nikola Djurdjic och Erik Lindell sedan 0-0-mötet med Värnamo. Joseph-Claude Gyau och Diego Campos klev in istället.

Degerfors inledde matchen bra med en hel del attacker mot MFF:s straffområde. De hade matchens första avslut genom Elyas Bouazaine i den tolfte minuten, men Johan Dahlin räddade. I den 18:e minuten var det Malmö som istället spräckte nollan. Jeffrey Gal stod för en stark räddning på Kiese Thelins friläge men bortaförsvaret fick inte riktigt undan bollen, som sedan hamnade hos Hugo Larsson.

Supertalangen drog till från över 20 meters avstånd och det praktfulla skottet letade sig hela vägen in i mål. Bara tre minuter senare fick Degerfors Omar Faraj ett friläge och såg Dahlin rädda avslutet fenomenalt. Med tanke på att Varberg tidigt gjorde två mål borta mot Sirius var Degerfors i det läget nere på kvalplatsen

Gästerna ökade trycket rejält och hade MFF i brygga. Dahlin fick göra en ny fin räddning i den 25:e minuten när Diego Campos avslutade utifrån straffområdet. Fem minuter senare ställde Värmlandslaget om snabbt och Bouazaine fick ett nytt skottläge. Dahlin räddade igen, liksom han gjorde på Farajs halvläge kort senare.

Till slut kom kvitteringen i den 37:e minuten, när MFF-kaptenen Anders Christiansen var utanför sidlinjen för att få läkarbehandling. Gyaus inlägg från vänster i straffområdet hittade Faraj som nickade in sitt fjärde mål sedan ankomsten från spanska Levante i somras. MFF-spelarna kunde vara glada över resultatet 1-1 i halvtid.

Mittfältaren Hugo Larsson om sitt första mål i MFF:s A-lag:

- Otroligt skönt. De andra är på mig ganska mycket där inne om att jag inte gjort mål. Det var på tiden, säger han till discovery+.

Om lagets första halvlek säger han:

- Det är bedrövligt där ute, jag vet inte vad vi håller på med. Det ska absolut inte se ut så här när Malmö FF möter Degerfors. Men vi får gå in i halvlek och se vad vi kan ändra.

- Lyckas hålla i bollen längre och skapa målchanser, för det har vi knappt gjort.

Faraj i samma sändning:

- Vi börjar ganska bra, har några lägen. Jag tycker att vi har de bättre lägena i matchen. Fast de får in ett 1-0-mål kämpar vi och får 1-1. Jag känner att vi är inne i matchen, det är bara att fortsätta, säger 1-1-målskytten.

Inledningen i den andra halvleken var mer låst och avvaktande. Efter en timmes spel kom dock 2-1-målet från Malmö. Inbytte Jo Inge Berget hittade Kiese Thelin i straffområdet som placerade in sitt tolfte allsvenska mål för säsongen. Ola Toivonen byttes sedan ut i sin sista fotbollsmatch någonsin, till rungande ovationer från publiken.

När 36-åringen hyllats klart passade spelarna i hans moderklubb på att kvittera. I den 64:e minuten hittade Bouazaines inlägg Rasmus Örqvist som avslutade behärskat i mål. Degerfors var återigen tillbaka på säker mark tack vare målet.

Knappt tio minuter senare skapade MFF nästa läge. Ett inspel hittade vänsterbacken Jonas Knudsen i straffområdet, som avslutade högt över med sin svagare högerfot. Matchen öppnade upp sig igen under slutkvarten.

I minut 80 fick Degerfors en vänsterhörna som damp mer på Farajs skalle. Bollen gick dock en meter utanför den inbytte Ismael Diawaras stolpe. Felix Beijmos inlägg nådde inhopparen Mohamed Buya Turay i den 83:e minuten men Gal stod för en viktig räddning. MFF:s bästa läge kom i den 90:e minuten. Efter kalabalik i gästernas straffområde hamnade bollen framför Christiansen, som avslutade någon centimeter utanför stolpen.

Så mycket skiljde det mellan att säkra kontraktet eller hamna på kvalplats. Varbergs Bois 3-2-seger mot Sirius räckte inte. De hamnade på samma poäng som Degerfors, men med sämre målskillnad gentemot Värmlandslaget, som spelar i allsvenskan nästa år också.

- Det känns otroligt. Jag kom in i somras och vi låg sist eller näst sist. Innan jag kom kände jag att de spelade ganska bra fotboll, men att de inte fått ut målen. Efter sommaren kändes det som att vi fick in det och släppte in färre. Och vinna matcher. Framför allt inte förlora matcher. Vi har tolva raka utan förlust. Det här laget har hjälpt mig mycket, säger Omar Faraj till Fotbollskanalen.

Hur kan ni få fram en sådan här prestation i sista matchen?
- Jag tror att vi tror på det. Jag kände innan att det är i de här matcherna vi briljerar. Båda lagen försöker spela riktigt fotboll och då får vi ut det vi är bra på. Den här matchen gör vi det otroligt.. I första halvlek kan vi göra två, tre mål.

Samtidigt erkände Faraj att han inte fattade att han gjort mål vid 1-1.

- I början fattade jag inte att det var mål. Det var knäpptyst på hela arenan. Då märker jag att spelarna springer mot mig. Men jag råkade fira mot MFF-supportrar. Men det spelar ingen roll, det är skönt att få göra mål.