Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Derbyn ska få fart på allsvenskan - 23 000 sålda till Dif - AIK

Allsvenskan rivstartar med två derbyn i premiäromgången. Allt för att få publiken att hitta tillbaka till arenorna — och bryta de senaste årens negativa utveckling.

- Jag hoppas på en riktig fest, säger Djurgårdens Mattias Jonson om mötet med AIK.

Jämfört med toppåret 2007 har publiksnittet i allsvenskan sjunkit med 36 procent. Förra säsongen var tappet 1 394 åskådare per match jämfört med året innan.

- Vi har en negativ trend som vi måste vända, konstaterar Gerhard Sager, ordförande i Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté.

Sager berättar att målet är att höja snittet med 1 500 personer, till 7 600. För att nå dit har föreningen Svensk elitfotboll (Sef) tillsammans med förbundet tagit fram en åtgärdsplan.

Förutom att avsparken har senarelagts tre veckor är de viktigaste punkterna:

Publikbonus
Klubbarna belönas ekonomiskt om de överträffar ett på förhand uppsatt publikmål.

Premiärderbyn
Första omgången innehåller två derbyn: Trelleborg—Malmö på söndag och Djurgården—AIK på måndag.

- Vi vill ha publikmatcher i första omgången för att få fart på allsvenskan tidigare i år, säger Gerhard Sager.

23 000 sålda

Från Stockholm kommer rapporter som indikerar att satsningen kan slå väl ut.

På torsdagseftermiddagen hade det sålts drygt 23 000 biljetter och enligt Djurgårdens informationsansvarige Jonas Riedel pekar det mot en publiksiffra runt 30 000 åskådare på Råsunda.

- Jag har aldrig varit med om att spela ett derby i premiären, så det blir jäkligt speciellt. Förhoppningsvis kan vi också slippa skiten som varit runt matcherna de senaste åren, säger Djurgårdsstjärnan Mattias Jonson, 37, som sett huliganerna skrämma bort människor från Stockholmsfotbollen.

- För några år sedan, mot Hammarby, hade vi 14 000, det är ingen höjdare så klart. Nu hoppas jag att det blir en riktig fest, speciellt som det kanske är mitt sista hemmaderby.

Inget Göteborgsderby

Trots tre Göteborgslag — Gais, Göteborg och Häcken — bjuder inte fotbollsstarten på något derby i Sveriges näst största stad. Gerhard Sager förklarar att det är klubbarnas vilja.

- Det är bara Göteborg—Gais som lockar extra mycket publik och den matchen vill de spela senare, när planerna är bättre, säger han.

Allsvenskan tjuvstartar på lördag med matchen Halmstad— Kalmar.

TT

Publicerad 2011-03-31 kl 17:26
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons