Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Det händer om allsvenskan inte kan spelas klart: ingen mästare och fryst serie

20v

Vad händer om en serie inte kan slutföras i år?
Det har nu SvFF:s styrelse fattat beslut om.
- Finns inte synnerliga skäl korar vi inte segrare eller flyttar upp och ner lag, säger ordföranden Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

Coronapandemin har skapat stora problem för fotbollen runt om i världen. I våras ställdes flera ligor in i förtid och det ledde till olika utfall. I exempelvis Nederländerna frystes serierna. Ingen mästare korades och inget lag flyttades ner eller upp. Men i exempelvis Frankrike utsågs mästare och lag flyttades både ner och upp.

Sedan i våras har Svenska Fotbollförbundet arbetat med frågan: vad händer om någon serie inte kan slutföras i år? Och nu har SvFF:s styrelse kommit fram till ett svar. I förra veckan fattade man beslutet, berättar ordföranden Karl-Erik Nilsson.

ANNONS

- Bakgrunden är ju den ganska stora oreda som var ute i Europa bland de olika nationsförbunden, när det här bröt ut under våren. De som skulle slutföra säsonger hade inte riktigt regelverk för hur man ska kora segrare och välja vilka lag som skulle få spela i Europa och så vidare. Det gjorde att vi redan i början av maj gav (tjänstemän på SvFF:s kansli) i uppdrag att ta fram underlag till om det finns behov av att göra förändringar i vårt regelverk. I en rapport i början av juni konstaterade man att det finns skäl att göra förändringar. Därefter har det varit ett ganska brett remissförfarande med distrikt, intresseorganisationer och vår tävlingsutvecklingskommitté, säger Nilsson.

Han fortsätter:

- Vi har fattat beslut om tillägg i tävlingsbestämmelserna och tillägget är i korta drag att förbundsstyrelsen får besluta att en förbundstävling kan ställas in eller avbrytas om det råder extraordinära omständigheter. Exempelvis vid en pandemi eller en naturkatastrof och så vidare.

Så vad händer med en serie om den stängs ner i förtid i år? Då kommer SvFF, i utgångspunkt, frysa den.

ANNONS

- Finns det inte synnerliga skäl så ska vi inte kora segrare och någon upp- eller nedflyttning ska inte ske. Synnerliga skäl kan exempelvis vara att det återstår en väldigt liten del av tävlingen eller att slutresultaten i vissa matcher inte påverkar någonting. Men det får vi hantera i fall till fall. Och skulle en sådan omständighet ske i någon av de högsta serierna så är det förbundsstyrelsen som får fatta beslut om tilldelning av Europa-platser.

Vad gäller distriktsserier är det upp till varje enskild distriktsstyrelse att avgöra frågan.

- Allas absoluta ambition är ju att vi ska slutföra det vi har påbörjat. Det här gör vi just för att säkra att det finns ett regelverk om det inte är möjligt. Vi tror ju inte att vi ska behöva använda det regelverket. Men skulle det behöva användas så sitter vi inte lika illa till som många andra europeiska nationsförbund gjorde i våras, säger Karl-Erik Nilsson.

Ändringarna i regelverket gäller endast för den här säsongen, just nu. På representantskapsmötet i höst är det tänkt att beslut om hur reglerna ska se ut i framtiden ska klubbas.

ANNONS

- Vår tävlingsutvecklingskommitté har fått i uppdrag att titta på hur ett regelverk ska se ut framöver. Förbundsstyrelsen fattar beslutet nu med anledning av att vi inte har något representantskapsmöte (innan säsongen är slut). Normalt sett är det här en fråga som hanteras av representantskapet. Ambitionen är att representantskapet ska fatta beslut om regelverket för kommande år.

Mycket talar dock för att samma upplägg kommer att gälla för åren framöver också.

- Det är klart att det är rimligen samma personer och instanser som varit remissinstanser i det här som kommer fatta beslut då (på representantskapsmötet). Att det skulle skilja så himla mycket är väl tveksamt. Men det ska ändå formellt sett hanteras av repskapet. Därför låter vi framtiden utvisa vad det blir.

Vad utgår ni ifrån när ni ska välja ut lag för Europa-platser? Har ni gått in på det än?
- Nej, det har vi inte gjort. Nu har vi ett regelverk på plats och skulle det bli aktuellt, vilket vi verkligen inte tror, så får vi hantera det då.

ANNONS
Publicerad 2020-08-31 kl 16:44

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto