POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Det här kommer domarna att fokusera på i allsvenskan 2017

Foto: Bildbyrån

Under allsvenskan 2017 kommer domarna att titta extra noga på ett antal nya regler och direktiv, det rapporterar Svensk Elitfotboll. Områdena rör bland annat målchansutvisning, offsideregeln och handssituationer.

Allsvenskan 2017 är bara drygt två veckor bort. Föreningen Svensk Elitfotboll kommunicerar nu ett antal nya regler och direktiv som domarna kommer att hålla ett extra öga på. Vissa av förändringarna syntes redan under höstens allsvenska spel, men kommer att ha ett extra fokus nu.

Domarkommittén har tagit fram fem områden som fokus kommer att ligga på. Bland annat handlar det om målchansutvisningar, där rött kort inte ska förekomma lika ofta som tidigare.

- Utanför straffområdet är det ingen ändring, det är bara inne i straffområdet som det är en ändring. Det är två delar som ska uppfyllas som en spelare gör för att det bara ska bli gult kort. Om en målvakt eller försvarsspelare försöker spela på bollen och dessutom har en möjlighet att spela på bollen, då blir det bara gult kort om målvakten eller försvarsspelare kommer lite sent och i stället träffar motspelaren, säger domarkommitténs ordförande Bosse Karlsson.

En annan förändring är att färre varningar kommer att delas ut för hands.

- Tidigare var det nästan obligatorisk varning för hands. Nu blir det inte det mer än när man hindrar ett lovande anfall, om du slår med dig bollen för att lura domaren för att få bra målchans eller slår in bollen med handen i mål, säger Bosse Karlsson.

Det sker också en förändring kring hur en straffspark ska genomföras, både under ordinarie tid och i straffsparksläggningar.

- Tidigare var det så att om man fintar vid straff när man satt i stödfoten så får man lägga om straffen. Nu är det inte så. Straffen läggs den inte om, den förloras. Det gäller om du har stödfoten i marken, om spelar straffen bakåt eller någon annan som inte är tänkt att lägga straffen rusar fram och tar den. Som tillägg så delas det också ut en varning i samband med exempel ett och tre, men inte om man spelar straffen bakåt, säger Bosse Karlsson.

De andra två områdena som domarkommittén valt att fokusera på är gällande avsparkar, som numer får slås bakåt, och offsideregeln, där frispark efter en avvinkning ska slås där offsiden inträffade.

FAKTA

Fem nya förändringar 2017

Från svenskelitfotboll.se:

Målchansutvisning:
Gult kort i stället för rött om försvarsspelaren/målvakten försöker spela på bollen och dessutom har möjlighet att spela på bollen. Ändringarna gäller endast inne i straffområdet.

Offsideregeln:
Offsidefrisparken ska läggas där offsiden inträffar.

Hands:
Hands ger gult kort endast vid hindrande av ett lovande anfall, om du slår med dig bollen för att lura domaren för att få bra målchans eller slår in bollen med handen i mål.

Straffspark:
Straffsparken slås inte om, den förloras, om spelaren fintar när stödfoten är i marken, om straffen slås bakåt eller om någon annan än identifierad straffskytt tar straffen.

Avspark:
Får nu slås bakåt.

Publicerad 2017-03-16 kl 10:47
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå