POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
31v

Detta händer nu för ÖFK: "Hanteras så skyndsamt som möjligt"

Foto: Bildbyrån.

ÖFK har inte fått elitlicens för 2020 - men ska överklaga.
Nu väntar nästa process - ärendet ska till överklagandenämnden. 
- Vi behandlar det så skyndsamt som möjligt, säger Joakim Högberg Jacobsson, sekreterare i nämnden, till Fotbollskanalen. 

Östersunds FK kan tvångsdegraderas från allsvenskan till superettan. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gav under tisdagen besked om att ÖFK inte beviljas elitlicens för kommande säsong med anledning av att föreningen "inte uppfyller elitlicenskriteriets ekonomiska förutsättningar för fortsatt drift under hela nästkommande år". Om ÖFK skulle degraderas får i stället Brage föreningens plats i allsvenskan 2020.

Men ÖFK meddelade, efter beskedet, att föreningen kommer att överklaga beslutet till SvFF:s överklagandenämnd. ÖFK har därmed nu fram till den 10 december på sig att skicka in ett överklagande till överklagandenämnden. Om överklagandenämnden sedan väljer att gå på licensnämndens linje kan ÖFK överklaga vidare till Riksidrottsnämnden. För att Riksidrottsnämnden ska ta upp ärendet krävs dock prövningstillstånd. 

- De säger i sitt beslut att det är orealistiskt att vi ska klara av det ekonomiskt under nästa säsong. Nu kommer vi att överklaga till nästa instans, överklagandenämnden, och det kommer vi att göra omgående. När vi har gjort det får vi se vad de säger. Vi får lägga fram nya bevis och tala om varför vi kommer klara av det här. Är det så att vi får nej där, ja då kommer vi också att överklaga upp till Riksidrottsnämnden. Men vi tror inte att det ska behövas, säger ÖFK:s pressansvarige Niclas Lidström till Fotbollskanalen. 

Först och främst väntar däremot beslut från överklagandenämnden. 

Joakim Högberg Jacobsson, som är sekreterare i nämnden, berättar att han tagit del av nyheten, men att ÖFK hittills inte skickat in ett överklagande till nämnden. 

- Vi kommer att hantera ärendet, men det förutsätter också ett överklagande, vilket nämnden ännu inte fått, även om jag såklart läst om det, säger han till Fotbollskanalen. 

Högberg Jacobsson berättar att ärendet kommer att hanteras skyndsamt. 

- Tanken är, som det står i regelverket, att det ska handläggas skyndsamt. Nämnden kommer att hantera det så snabbt det går. Det beror dock också på, om det nu är så att Östersund överklagar, vad Östersund kommer in med för handlingar och om de har någon begäran på till exempel muntlig bevisning. Det är därför svårt att säga en tidsram, men vi hanterar det så skyndsamt som möjligt för föreningens och bolagets skull, men även för hela fotbolls-Sverige, säger han. 

Kan det handla om några veckor?
- Det beror helt på materian, men vi har ett skyndsamhetskrav, så vi kan inte ge ett bättre svar än att det är så fort det går, men vi har krav på oss att det ska gå snabbt. 

Hur vanligt eller ovanligt är det att överklagandenämnden går på licensnämndens linje?
- Tidigare har det varit en appellationsnämnd som har varit dit man överklagat ärenden, men från och med förbundsmötet i år är det överklagandenämnden som inrättats i stället. Det är därmed första året och vi har bara prövat två av licensnämndens beslut. Det är Växjö DFF och ett annat ärende jag inte har i huvudet. Nämnderna prövar också ärendena som enskilda ärenden och därmed behöver man inte dra några växlar av det. Jag är också bara sekreterare, så det är ledamöterna som prövar ärendet. 

Publicerad 2019-11-26 kl 19:17
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto