POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Dif går in i 2020 med mästarpress: "Vill man vinna så kommer det på köpet"

Foto: Bildbyrån.

STOCKHOLM. Allsvensk säsong som regerande mästare och Champions League-kval.
Det är vad som väntar Djurgården under 2020.
- Det gäller att kunna hantera det. Vill man vinna så kommer alla de här grejerna på köpet, säger Emir Kujovic.

Djurgårdens första träning för säsongen hölls på onsdagen på Kaknäs och den sportsliga ledningen i klubben var glad över att dra igång den nya säsongen.

- Det är väl härligt. Det är alltid så i fotboll att det kommer nya matcher och nya säsongen och vi har hade en underbar säsong förra året och vi har haft otroligt roliga veckor och månader efter förra säsongen. Nu börjar det på allvar igen, med en spännande och utmanade säsong på alla sätt med allsvenskan och internationellt spel som regerande mästare, säger sportchefen Bosse Andersson till Fotbollskanalen.

Han menar också att Djurgården inte nödvändigtvis behöver lägga guldåret 2019 helt bakom sig, utan att vissa delar kan tas med till 2020.

- Om man får ha gruppen kvar har man vanan av att man har vunnit mycket fotbollsmatcher och att man är regerande mästare tror jag kan ge självförtroende. Annars finns det ingen annan nytta, den enda som finns är historiken. Och givetvis ökar alltid förväntningarna på oss. Men vi känner oss trygga att gå in i allsvenskt spel med en tung allsvenska med bra lag och redan under sommaren med internationellt spel i Champions League, säger Andersson och för medhåll av tränaren Kim Bergstrand:

- Vi bygger vidare från det som vi tyckte var bra från förra året och sen ska vi försöka göra det lite bättre allihopa. Det är bara en träning, så vi har inte kommit igång så mycket. Det är bara lite allmän träning för att få igång kroppar och huvuden.

Anfallaren Emir Kujovic menar också han att Djurgården kan ta med sig vissa delar från guldåret, men att det bara går till en viss gräns.

- Det är klart att vi ska ha med det självförtroendet och den styrkan och det goet in i den här säsongen. Samtidigt är den en ny säsong och man kan inte leva på förra säsongen. Sen är vi i det läget att vi är regerande mästaren, så det kommer säkert bli extra tufft, oavsett var vi åker eller vem vi möter. Men vi vill vara i den situationen för vi ville vinna, så då får man lära sig handskas med den sitsen, säger han.

Är det en press som triggar en?
-
För mig gör det det. För mig personligen så gör det det och jag hoppas att det gör det för de andra också. Det gäller att kunna hantera det. Som jag sa, vill man vinna så kommer alla de här grejerna på köpet. Även det här med Europa och det. Man kan klaga på att det är mycket matcher, men jag klagar inte. Jag tycker bara det är roligt att vi ska ha så många matcher. Ju högre upp i nivån man vill komma ju mer matcher är det. Det är det alla strävar efter.

2020 innebär dock, till skillnad från 2019, att Djurgården ska ut i Europa och kvala in till Champions League. De dubbla matcherna över, som längst, åtta veckor under sommaren blir en ny bekantskap från tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf som vill lägga grunden redan nu.

- Vi ska försöka höja intensiteten och tåligheten för att kunna matcha hårt så att vi klarar av det. Så vi får höja allt lite grann, framförallt fysiskt, säger Bergstrand.

Hur planerar ni att göra det?
- Vi har tre månader på oss (under försäsongen), sedan är det tajt i maj också. Klarar vi den perioden kommer vi ta oss med den perioden när vi går in i sommaren, så det gäller att vara tåligare.

Hur förbereder man sig som tränare inför den uppgiften?
- Det är inte så stor skillnad, det är fotboll. Sen är det vissa delar som skiljer sig i att det är cupspel med två matcher, men det handlar fortfarande om att spela bra fotboll. Så jag vet inte, det finns ingen bok i det där, så det handlar om erfarenhet som man bygger som spelare och som förening skaffar sig. Så det handlar om att vara där ofta, det är så man chansen att göra saker bättre hela tiden. Men är man där bara var femte, var sjätte eller var tionde år blir det svårare.

Publicerad 2020-01-09 kl 09:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå