Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Disciplinnämndens beslut: 3-0-seger för MFF mot Blåvitt

Allsvenskan

Under torsdagen meddelade Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd att Malmö FF tilldöms en 3-0-seger för den avbrutna skandalmatchen mot IFK Göteborg.
- De får segern enligt huvudregeln, säger nämndens ordförande Kerstin Elserth till Fotbollskanalen.

4:36
Nästa

Avbryt
Försök igen

Den 27 april spelade IFK Göteborg mot Malmö FF på Gamla Ullevi, men matchen bröts (vid ställningen 0-0 i den 77:e minuten) efter att gästernas Tobias Sana attackerats av ett inkastat knallskott från en Blåvitt-supporter. Även den assisterande domaren var nära smällen.

Under onsdagen sammanträdde Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd för att besluta vad som ska hända med den avbrutna matchen. SvFF:s riksombud Anders Hübinette har yrkat på att segern ska tilldömas MFF.

- Huvudregeln är att den förening där supportrar orsakat matchstoppet ska dömas som förlorare med 3-0, har Hübinette tidigare sagt till Fotbollskanalen.

ANNONS

Och under torsdagen kom så ett besked. Det blev som väntat, Malmö FF tilldöms segern med 3-0.

- De tilldöms segern enligt huvudregeln, säger Discipilinnämndens ordförande Kerstin Elserth till Fotbollskanalen.

- Huvudregeln är att det lag vars supportrar inte orsakat händelsen får segern. Sen finns det undantagsregler, men vi menar att de inte ska användas här. Om du kommer ihåg matchen där det kastades in ett päron (Djurgården-Mjällby, 2013) så sa besvärsnämnden då att det fanns särskilda skäl att frångå huvudregeln, för huvuddomaren hade gjort en missbedömning när han bröt matchen. Det fanns inte skäl för det. I det här fallet finns det inget som säger att Jonas Eriksson (aktuell domare) gjort en missbedömning och det var ett enigt matchmöte, säger Elserth.

Disciplinnämnden skriver följande i sitt beslut:

ANNONS

"Göteborg har motsatt sig ROs (riksombudet Anders Hübinette) yrkande och framfört att Disciplinnämnden antingen borde fastställa resultatet 0-0 som gällde vid matchens avbrott, besluta att matchen ska återupptas eller att matchen ska spelas om."

"Göteborg har medgett att det var en Göteborgssupporter som kastade det knallskott som ledde till att matchen avbröts men har hävdat att denna supporter tidigare gjort sig skyldig till förseelser som borde lett till tillträdesförbud från rättsväsendet, att den fjärde domaren borde ha kunnat ersätta den assisterande domaren som var chockad efter knallskottet, att även Tobias Sanas beteende efter knallskottet kan ifrågasättas samt att knallskott även kastades från Malmös supportersektion under matchen vilket ledde till obehag för bl.a. bollpojkarna. Detta innebär enligt Göteborg att fel har begåtts av flera inblandade varför inte endast Göteborg bör bestraffas för att matchen avbröts."

ANNONS

I och med beslutet står MFF på 15 poäng i allsvenskan efter sju omgångar. Det är samma poäng som ettan IFK Norrköping har. IFK Göteborg står nu kvar på elva poäng.

Beslutet kan överklagas innan den 19 maj. Disciplinnämnden meddelar att man enhälligt kom fram till beslutet.

Nedan kan du läsa om de sex andra matcherna som avbrutits i allsvenskan sedan 2011, utan att återupptas samma dag, och utfallet av dessa.

Läs mer om IFK Göteborgs syn på beslutet HÄR.

Fakta

Avbrutna matcher i allsvenskan sedan 2011

25 april 2011, Syrianska – AIK
Matchen på Södertälje Arena tvingades brytas sedan ett knallskott landat i närheten av den assisterande domaren Daniel Wärnmark. När incidenten inträffade så ledde hemmalaget med 1-0.

Konsekvens: Syrianska tilldömdes segern (3-0) och AIK fick 150 000 kronor i böter.

24 maj 2011, Malmö FF – Helsingborgs IF
Målvakten Pär Hansson får ett knallskott kastat mot sig och attackeras sedan av en åskådare som sprang in på planen.

Konsekvens: Helsingborg tilldömdes segern (3-0) och Malmö FF fick betala 150 000 kronor i böter.

30 juli 2011, Malmö FF – Djurgården
Redan elva minuter in i matchen så kastades flera smällare in på planen, ett knallskott smällde i närheten av en kameraman. Hemmalaget ledde med 1-0 när domaren Martin Hansson tog alla spelare av planen.

Konsekvens: I brist på bevis på vilket lags supportrar som kastade smällarna så spelades matchen och MFF vann returen med 1-0.

31 oktober 2012, Åtvidaberg – Sundsvall
Strömavbrott tvingade matchen att avbrytas. De sista 26 minuterna spelades dagen efter.

8 april 2013, Djurgården – Mjällby
Päronskandalen startade efter gästernas ledningsmål i den 37:e matchminuten sedan ett flertal föremål kastats in från läktaren. Mjällbyspelaren Gbenga Arokyo träffades av ett päron i magen och domaren valde att bryta matchen.

Konsekvens: Två män greps och till slut tilldömdes Mjällby segern (3-0), trots att disciplinnämnden först bestämde att matchen skulle färdigspelas vid senare tillfälle.

30 mars 2014, Helsingborg – Djurgården
Matchen avbröts sedan det uppdagats att en man misshandlats till döds utanför arenan.

Konsekvens: Resultatet 1-1 fastställdes som slutresultat, samt att båda klubbarna fick 35 000 kronor var i böter.

Publicerad 2016-05-05 kl 10:08

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto