Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Scanpix

Är nät framför fansen lösningen på problemen med inkastade föremål?

Disciplinnämndens ordförande föreslår nät på arenorna: ”Bortom korkat”

Disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger vill se nät framför de allsvenska läktarna, ett förslag som SFSU-ordföranden Tony Ernst tycker är vansinnigt.

- Jag trodde att kollektiv bestraffning var något man inte sysslar med, säger han till fotbollskanalen.se

Dif-Mjällby avbröts efter att några i Djurgårdspubliken kastat in föremål från läktaren. Nu väntar man på straff från disciplinnämnden som ska bestämma vilken påföljden blir.

Inför beslutet har disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger öppnat för att införa nät framför läktarna på samtliga allsvenska arenor för att förhindra personer i publiken att kasta in saker på planen.

- Jag tycker det är ett alternativ att skriva in i säkerhetsföreskrifterna att vi ska ha nät på så många allsvenska arenor som möjligt – i förebyggande syfte, säger Tallinger till Radiosporten och menar att om det ska vara obligatoriskt med nät så ska det gälla alla.

ANNONS

 – Om vi inför det som ett tvång ska det gälla överallt. Det är någonting jag ska diskutera med alla klubbar. Till höstens representantskapsmöte bör vi diskutera detta ordentligt, säger Tallinger till Radiosporten.

Förslaget om nät på arenorna är inget som går hem hos Tony Ernst, ordförande Svenska Fotbollssupporterunionen, SFSU.

- För det första är att kollektivt bestraffa alla för att någon har gjort något dumt, det trodde jag var något som man lärde sig på dagis att det gör man inte. Varför ska AIK, Malmö, Göteborg och andra klubbar straffas för att en enda Djurgårdare kastar in ett päron, det låter ju bortom det korkade, säger han.

- Sen undrar jag för det andra varför över 9 000 Djurgårdare i den övriga publiken ska straffas för vad en gör, det förstår jag inte heller. Ska jag göra en liknelse så läste jag om en person i ett annat idrottsförbund som förskingrat pengar – då skulle i så fall alla ledamöter i alla förbund avsättas också med hans logik.

Men Khennet Tallinger var matchdelegat i Dortmund under matchen mot Malaga, där har de nät och enligt honom så stör de inte.

ANNONS

- Nej, det är väl så då. Men här i Sverige har vi inte det. De har massor av saker vi inte har och vi har saker de inte har. Det är orimligt att jämföra tysk fotboll med svensk. Dortmund är ett av Europas största publiklag.

- Vi hade det här problemet i Malmö 2011 när det var någon som sprang in på planen, då sattes det upp ett nät och sedan diskuterades det igenom med Malmö FF och alla supportergrupperingar i Malmö och inför säsongen 2012 så plockades det ner och supporterföreningarna kom överens gemensamt att ”vi kastar inte in nåt” och om någon gör det så ska vi hjälpa till att ta reda på vem det är., säger Ernst och fortsätter:

- Så gör man också i Helsingborg, där har man inget när, så gör man i Göteborg, och de har inget nät, och så vidare. Det fungerar utmärkt, och för att en person kastar in en sak en gång på en arena kan det inte innebära att det ska upp nät överallt.

Tycker du att det är en överreaktion?

- Ja, det är en orimlig konsekvens. Det kan inte vara så här efter varje gång något händer, att någon går ut och säger att ”så här och så här ska det vara”. När många människor samlas så händer det grejer, på fotbollsmatcher, på demonstrationer och på musikfestivaler.  Vi måste försöka resonera oss fram till lösningar som vuxna människor, jobba förebyggande istället för såna här lösningar. Drar man paralleller till övriga samhället så inser man att så kan man inte göra.

ANNONS
Publicerad 2013-04-10 kl 00:52

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto