Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Djurgården får ingen arena: "Vi lägger planerna på is"

Djurgårdens arenadrömmar går upp i rök.
Det blir inget eget bygge vid Östermalms IP.
- Vi har lagt planerna på is, säger ordföranden Tommy Jacobsson till Dif-TV.

När Stockholms Stadion tas ur bruk hade Dif-supportrarna hoppats på att bara flytta ett stenkast bort. Vid nuvarande Östermalms IP var tanken att en ny arena skulle växa fram, en modern samlingsplats för fotboll, helägd av Djurgården och med plats för strax under 20 000 åskådare.

Så blir det inte, meddelar klubben nu. Trots åratal av utredningar, löften och förhandlingar går projektet nu i graven. Eller skjuts åtminstone på framtiden. Vid ett medlemsmöte på måndagskvällen deklarerade Djurgårdens ledning att man utrett frågan med hjälp av extern expertis – som rekommenderat att man inte går vidare med planerna.

- Gruppen vi tillsatt har lyst igenom det här från alla håll. Rekommendationen vi i styrelsen fick var att lägga det här på is. Man bedömer inte att Östermalms IP är ett projekt som går att genomföra, säger Tommy Jacobson till dif.se.

Orsakerna stavas främst ekonomi. Djurgården har sneglat på Malmös svårigheter att få snurr på sin arenaverksamhet, och dessutom räds man den nya skuld- och finanskris som präglar hela västvärlden i dagsläget. Farhågan är att hela föreningens existens äventyras om man ger sig in på ett vidlyftigt risktagande utan finansiell täckning.

- Vi har fått väldigt stor respekt för omfattningen och svårigheterna. På kort sikt fokuserar vi därför på andra saker, säger Tommy Jacobson.

Han nämner även reaktionerna kring det stundande Slussenbygget i Stockholm som ytterligare en käpphäst. Med stora förändringar i stadsbyggnaden följer kraftiga protester från medborgarna och risken finns att ÖIP-bygget skulle hamna i långbänk där det försenades och förhalades, enligt Jacobson.

Men den verkliga knäckfrågan är alltså pengar. Jacobson konstaterar krasst:

- Finns inte ekonomin, då finns inte förutsättningarna, säger han.

Det innebär att Djurgården gör Hammarby sällskap på Stockholmsarenan i Globenområdet över den närmast överskådliga framtiden. Redan tidigare hade man ju bestämt sig för att hyra en plats där på temporär basis till dess att det egna bygget skulle stå färdigt.

Enligt Tommy Jacobson och Djrugårdens vd Johan Ahlborg har man vetat sedan i somras att det inte blir någon egen arena. Men av förhandlingstekniska skäl valde man att inte offentliggöra det ställningstagandet eftersom man parallellt låg i diskussion med såväl Stockholmsarenan som Swebank Arena om ett potentiellt samarbete.

Publicerad 2011-12-06 kl 22:37
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons