Djurgården vände mot Häcken - Anderssons praktträff gav serieledning

GÖTEBORG. Alexander Jeremejeff drygade ut sin ledning i skytteligan med ett straffmål. Sedan vände Djurgården genom mål från Emmanuel Banda och Elias Andersson, och tog över serieledningen från BK Häcken.

1:37

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren ovan

Ett glödhett toppmöte vankades på Bravida Arena mellan två av allsvenskans formstarkaste lag. Serieledaren Häcken ersatte den Cypernflyktade Leo Bengtsson med Oscar Uddenäs i startelvan, där också Valgeir Fridriksson fick chansen sedan 5-1-segern mot Gif Sundvall. I tabelltrean Djurgården var Rasmus Schüller tillbaka och inledde istället för Magnus Eriksson på mittfältet. På bänken satt den nygamle Marcus Danielson.

Matchens första målchans fick gästernas Victor Edvardsen efter ett snabbt anfall, där avslutet gick via en försvarare tätt utanför stolpen. Gustav Wikhem fick ett liknade läge efter Häckenslarv framför eget mål och även det skottet styrdes till hörna. Matchinledningen var ett ställningskrig mellan två disciplinerade och lag, där Djurgården var bäst på att etablera längre anfall och hade mest boll.

Blair Turgott fick Häckens första målchans i ett fint skottläge men yttern avslutade högt över. Engelsmannen var sedan med i uppbyggnaden till en straff som Gustav Berggren ordnade i den 33:e minuten sedan han blivit fälld av Hjalmar Ekdal.

Alexander Jeremejeff förvaltade straffen väl och satte sitt femtonde mål för säsongen. Efter den kallduschen för blåränderna provade Edvardsen ett nytt avslut inifrån straffområdet, som Peter Abrahamsson plockade bekvämt. Djurgårdenanfallaren fick i den 45:e minuten ett dubbelläge på en hörna men Häckenförsvarare stod i vägen båda gångerna.

- Vi har jättemycket boll, de faller jättelågt och ställer om. Vi måste bli bättre med all den boll vi har, säger Hjalmar Ekdal i Discovery+ sändning och ger sin syn på straffsituationen:

- Jag försöker undvika kontakt, vilket jag gör. Han söker straffen. Jag vet inte vad jag ska säga, jag tycker inte att det är straff.

Berggren i samma sändning och den sekvensen:

- Jag upplevde att jag blev sparkad bakifrån. När man är i straffområdet är det rätt smart att lägga sig då, säger Berggren.

Bara tre minuter efter pausen kom kvitteringen. Edvardsen hittade Emmanuel Banda i straffområdet och mittfältaren styrde bollen i mål. Mål för andra matchen i rad för 24-åringen i allsvenskan. Djurgården etablerade ett ordentligt tryck mot Häcken och fem minuter senare sköt Elias Andersson ett tungt skott som Abrahamsson klarade att hålla.

Några minuter senare stack Häcken upp med inbytte Ali Youssef, som vek in från vänster och avslutade strax utanför den bortre stolpen. I den 63:e minuten var så vändningen fullbordad, och det var Djurgårdens ytterbackar som låg bakom ledningsmålet. Piotr Johansson drog på ett lågt distansskott som täcktes av hemmaförsvarare, men inte bättre än att den hamnade perfekt i Anderssons bollbana. Vänsterbacken för dagen krutade in sitt första mål för säsongen efter en praktträff.

Häckens Youssef fick sedan ett ännu bättre andra läge med kvarten kvart, men lyckades inte träffa målet den gången heller. Häcken skapade ett tryck mot slutet av matchen, men den slutade 1-2. Segern gör att Djurgården går förbi Häcken och upp i serieledning. De är två poäng före Hisingslaget, som har en match mindre spelad.

- Det är helt fantastiskt att spela för Djurgården igen, sa Marcus Danielson till Discovery+ efter hans återkomst.

Även tränare Thomas Lagerlöf var nöjd efter segern.

Det här gänget är helt fantastiskt. Kommer hem tidigt fredag morgon från Kroatien och har fullt fokus. Visar stryka sedan som vänder matchen här mot ett väldigt bra fotbollslag - det är otroligt starkt, säger han på presskonferensen.

- Det var en matchbild som man kunde förvänta sig. Det är två mål som vi kunde ha undvikt, men det är ett lag som är väldigt bra på att försvara sig. Vi kan lära oss mycket av sådana här matcher, säger Häckens tränare Per-Mathias Högmo.

Häcken: Abrahamsson – Fridriksson, Hovland, Hammar, Lund Hansen (utbytt 46') – Berggren, Gustafson (K), Rygaard Jensen (77') – Uddenäs (54'), Jeremejeff, Turgot (85').
Byten: Totland (46'), Youssef (54'), Friberg (77'), Larsen (85')

Djurgården: Widell Zetterström – Johansson (utbytt 67'), Hien, Ekdal (K), Andersson (82') – Finndell (55'), Schüller (67'), Banda – Radetinac (55'), Edvardsen, Wikheim.

Gula kort: Fridriksson (25'), Finndell (32'), Lund Hansen (45')

Publicerad 2022-07-24 kl 19:20