Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Dokument: Stortalanger i Ghana - nu återförenas halva laget i allsvenskan

Allsvenskan

Lawson Sabah och Prosper Kasim var först. Patrick Kpozo, Joseph Aidoo, Baba Mensah och Lord Ofosuhene följde därefter.
På drygt ett och ett halvt år har sex talanger lämnat Ghana och Inter Allies FC för att testa lyckan i Sverige.
– Att klubben har tappat halva startelvan till allsvenskan är unikt, säger agenten Patrick Mörk.

Att Inter Allies FC förlorar mötet med Asante Kotoko i slutet av januari 2015 är inte så anmärkningsvärt. Laget har haft en halvknackig start på säsongen i Premier League och bara vunnit en av tre matcher.
Vad som däremot sticker ut är lagets låga snittålder.
Bara en spelare är äldre än 25 år. Resten ligger runt 20 strecket. En del dessutom så unga som 17.

En slump? Inte alls.

Inter Allies är en talangfabrik. En klubb som utbildar ungdomar för att därefter se dem försvinna iväg och förädlas till stjärnor i större europeiska klubbar.
Spelartruppen som förlorar med 1-0 mot Asante Kotoko är inget undantag.

Annons

13 månader efter matchen har ett tiotal spelare lämnat. Sex av dem för allsvenska klubbar. Och det är bara början.

****

Att fastslå hur många resor Patrick Mörk har gjort till Ghana är i stort sett omöjligt. Det handlar om hundratals.
Att se vilka konsekvenser alla flygtimmar har fått är dock betydligt lättare.
Det är den 51-årige agenten som har öppnat upp vägen mellan Inter Allies och allsvenskan.

Den väg som ledde Lawson Sabah och Prosper Kasim till IFK Göteborg i slutet av 2014. Och som därefter tog Patrick Kpozo till AIK, Joseph Aidoo till Hammarby, Baba Mensah till Häcken och nu senast Lord Ofosuhene till Falkenberg.
Patrick Mörk är inblandad i alla övergångar och låneavtal.

– Jag har hållit på i Ghana i nästan 20 år. Allt började med en klubb som hette Liberty. Sedan blev det Inter Allies. Det var två tvillingbröder som startade upp klubben 1996 som ett eget hobbylag. I dag spelar de i högstaligan Premier League och är, tillsammans med Right to Dream, Afrikas främsta producent av fotbollstalanger. De har gjort ett fantastiskt jobb.

Annons

Arbetet syns också på den europeiska fotbollskartan. Daniel Amartey (Leicester) och Kwame Karikari (FK Haugesund) är två spelare som har inlett sina karriärer i klubbens akademi.
För dem var allsvenskan en nödvändig språngbräda ut i toppfotbollen. Amartey gick via Djurgården. Karikari via AIK.

Läget har varit detsamma för mängder av andra ghananska talanger. Waris Majeed och David Accam är bara några exempel.

– De ser det som en naturlig väg. Efter att Banguras (Mohamed och Teteh) slog igenom i AIK trodde varenda ung talang i Sierra Leone att den enda vägen att bli stjärna var att gå via AIK. De ser det lite som svenska talanger ser Holland. Sedan är de största fotbollsklubbarna i Europa sällan där och scoutar. Eftersom de afrikanska talangerna inte får flytta förrän de är 18 år tar de hellre ett svenskt löfte och jobbar med honom från 16 års ålder, säger Patrick Mörk som inte är förvånad över att de ghananska spelarna har blivit allt fler i allsvenskan.

Annons

2009 representerades landet av två stycken. Yussif Chibsah och Reuben Ayarna. 2016 är de 14.

– Den stora vågen har kommit nu. Det är en fantastisk kull de har haft där nere. Sedan att Inter Allies har tappat en halv startelva till allsvenskan, det är ganska unikt.

****

Prosper Kasim släntrar ut i Kamratgårdens reception. Lawson Sabah kommer ett par steg efter.
Duon var de första från matchtruppen mot Asante Kotoko att göra klart med ett nytt äventyr. Femårskontrakten med IFK Göteborg signerades i december 2014.

Hittills har de mest fått se och lära i sin nya klubb, ingen av dem har debuterat i allsvenskan, men de ångrar inte flytten.

– Det är många från Ghana som har lyckats här innan. Det är ett bra steg, säger Lawson Sabah, som dock snabbt påpekar att han inte har glömt sina rötter. Sina gamla lagkamrater.

Annons

– Vi håller kontakten hela tiden! Vi pratar ofta på telefon och så fort vi är lediga åker jag och Prosper hem till Baba Mensahs ställe. Nasiru Mohammed och Mohammed Abubakari är också där. Vi pratar och lagar ghanansk mat.

Är du en bra kock?
Sabah skrattar till.
– Jadå!

Säkert?
– Ja, ja. 

Vad säger du om laget ni hade i Inter Allies?
– Det var ett väldigt bra lag. Aidoo och Baba som starka mittbackar. Kpozo till vänster i backlinjen. Prosper vänstermittfältare och Lord anfallare eller högerytter. Sedan finns det fortfarande en massa bra spelare kvar där nere. Jag hoppas att de också kommer hit.

Vem var den största stjärnan?
– Jag skulle säga Prosper.

****

Baba Mensahs leende är alltid lika stort. Det är nästan omöjligt att inte bli på gott humör när man ser honom.
21-åringen har bott i Sverige i drygt tre månader nu. Låneavtalet med Häcken blev dock klart redan i slutet av november.

Annons

– Sverige är ett bra land att starta sin fotbollskarriär i. Allsvenskan är en bra liga, säger han efter en av många förmiddagsträningar på Gothia Park Academy.

Mittbacken var 16 år när han kom till Inter Allies. Upptäckt av en av klubbens många scouter.
Därefter klättrade han genom klubbens akademi till att i fjol bli utsedd till hela ghananska ligans bäste försvarsspelare.

–  Allt handlar om hårt jobb. I slutet av dagen ger det utdelning, säger han.

Hur är det att tillhöra Inter Allies?
– Det är prestigefyllt att få en plats där. Många unga spelare drömmer om att spela för klubben eftersom de producerar så många bra spelare. Men det gäller att jobba hårt och bli upptäckt. När du väl kommer dit hjälper de dig att utvecklas.

För att sedan flytta till Sverige?
– Haha! Exakt.

Ni verkar komma väldigt nära varandra också?

Annons
– Ja! Vi håller ihop och pratar ofta i telefon. Det spelar ingen roll att vi är i olika klubbar nu. Vi kommer alltid vara ett.

****

– Jag måste tro på dem.

Patrick Mörks ord är tydliga.
Trots att bara en av de sex ghananska spelarna har debuterat i allsvenskan, Joseph Aidoo mot Malmö FF i slutet av förra säsongen, är han inte orolig. Ge dem lite tid att anpassa sig och de kommer blomma ut.

– De är väldigt stora talanger. Och flera av dem hade intresse på sig från många klubbar. Både i allsvenskan och från andra länder. De är väldigt högt rankade talanger.

Vad talar för att de kommer lyckas?
– De har en väldigt bra mentalitet. Jag ska inte generalisera länder, men jag har aldrig varit med om en ghanaspelare som har haft hemlängtan och backat. De har lätt för att anpassa sig och brinner för att ta chansen.

Annons

Vad tror du om framtiden? Kommer den ghananska vågen fortsätta svepa över Sverige?
– Det är svårt att säga. Det går mycket mode i utländska spelare. Engelsktalande västafrikanska länder har länge varit en guldgruva för svenska klubbar. Och Ghana och Sierra Leone har varit väldigt hett de senaste tio åren. Vi får se om det fortsätter.

Men du kommer i alla fall inte sluta leta efter talanger?
– Nej, nej. Jag brinner för det här och hittar så fruktansvärt bra spelare hela tiden! Det går inte lägga ner. Att se en talang gå från usla planer nere i Ghana, via Inter Allies och Sverige till att bli världsstjärnor som Michael Essien och Sulley Muntari är det häftigaste som finns. 

Fakta: Spelarna som har lämnat Inter Allies för allsvenskan

Lawson Sabah, 18

Klubb: IFK Göteborg

Position: Innermittfältare

Kommentar: Presenterades av IFK Göteborg precis i slutet av december 2014. Har suttit på bänken i de tre första allsvenska matcherna 2015. "Kan som spelare beskrivas som en mix av May Mahlangu och Daniel Amartey. Gott driv, snabb och ruskigt aggressiv både offensivt och defensivt", säger IFK Göteborgs sportchef Mats Gren.

 

Prosper Kasim, 19

Klubb: IFK Göteborg

Position: Yttermittfältare

Kommentar: Klar för Blåvitt samtidigt som Lawson Sabah. Båda skrev på femårskontrakt. Duon blev dock inte spelklara förrän den 15 juli i fjol. Prosper har meriter från Ghanas U20-landslag. "Vänsterfotad spelare med en mycket bra teknik, härlig speluppfattning och väldigt skicklig en-mot en. Dessutom målfarlig", säger IFK Göteborgs sportchef Mats Gren.

 

Baba Mensah, 21

Klubb: Häcken

Position: Mittback

Kommentar: Skrev på för Häcken den 30 november i fjol efter att ha blivit utsedd till den ghananska ligans bäste försvarsspelare. Var en del av det U20-landslag som tog VM-brons 2013. Tre av tre matcher på bänken under årets allsvenska start. "En mycket intressant spelare som vi hoppas ska ta ytterligare steg i vår verksamhet", säger Häckens sportchef Sonny Karlsson.

 

Lord Ofosuhene, 22

Klubb: Falkenberg

Position: Högermittfältare/anfallare

Kommentar: Helt klar för Falkenberg för bara en dryg vecka sedan. Kontrakt fram till sommaren med en inbakad köpoption. Var aktuell för Sverige och FC Trollhättan redan 2012. "En spännande och snabb spelare som spelat i U21-landslaget. Han känns väldigt intressant", säger sportchefen Håkan Nilsson.

 

Joseph Aidoo, 20

Klubb: Hammarby

Position: Mittback

Kommentar: Lånades in sommaren 2015. Köptes loss i slutet av november. Debuterade i allsvenskan mot Malmö FF (0-1) den 25 oktober. Sitter på ett treårskontrakt. "Joseph är en snabb och stark spelare med internationell spelstil, och kan vi utveckla honom ännu mer i positionsspelet som är lite annorlunda än vad han är van vid är jag övertygad om att han kommer att bli en väldigt bra mittback, säger Hammarbys sportchef Mats Jingblad.

 

Patrick Kpozo, 18

Klubb: AIK

Position: Vänsterback

Kommentar: Anslöt till AIK:s träningsläger i februari 2015. Övergången blev dock helt klar först under sommarens transferfönster. Satt på bänken i en allsvensk match i fjol. "Jag har följt honom på plats i Ghana sedan han var 15 år och han har tillhört A-truppen samt spelat kontinuerligt i Premier League sedan 2013. Det är en spelare med god balans mellan offensiva och defensiva egenskaper som besitter en bra passningsfot", säger AIK:s chefsscout Tobias Ackerman.

 

Och de kan stå näst på tur ...

 

Ropapa Mensah, 18

Position: Anfallare

Kommentar: En stor anfallare med bra bollkontroll, kvicka fötter och giftiga avslut. Gjorde två mål på tio matcher under sin första säsong på elitnivå. Spelar i Ghanas U20-landslag.

 

Evans Mensah, 18

Position: Vänstermittfältare

Kommentar: Mycket snabb och teknisk. Togs nyligen ut i det ghananska A-landslaget av förbundskapten Avram Grant.

 

Abdul Halik, 16

Position: Offensiv mittfältare

Kommentar: Kallas "Rooney" efter Manchester Uniteds storstjärna. Kapten för Ghanas U17-landslag. Den kanske största talangen av alla i klubben. Bara 16 år!

Publicerad 2016-04-16 kl 07:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto