Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Domarbas slår tillbaka mot domarkritik

En enkätundersökning som TT har utfört visar att 2 av 16 allsvenska tränare tycker att domarnivån höjts efter införadet av proffsdomare. Men nu tar domarbasen Bo Karlsson sina kollegor i försvar.

- De svenska domarna håller hög klass. Det brukar inte minst de som varit ute och spelat i Europa konstatera. Men det är svårt att nå ut med det. Vi hamnar i stället ofta i fokus när vi gör något misstag, säger han till TT.

Proffsdomare blev allvar i Allsvenskan inför säsongen, där mer än en handfull domare kunde koncentrera sig på sitt uppdrag på heltid. Trots det har det uppstått stor kritik mot ett par av dessa och någon proffsdomare har även erkänt att han dömt mål i en match som han egentligen inte skulle ha gjort.

- Vi hoppas på en ökad kompetens men det gör sig inte på ett år, säger Bo Karlsson till TT.

En granskning gör dock vid handen att vissa domare dömer "storlagen" oftare än de mindre lagen.
Nerikes Allehanda uppger att Örebro SK dömts av proffsdomare i 13 av 23 matcher och tio av dessa 13 har varit mot "storlag".

Germund Nilsson i domarkommittén försvarar dock tillsättningen av domarna - att storlagen får proffsdomare oftare än övriga lag.
- Oftast är ju ett Stockholmsderby en så kallad högriskmatch. Och då går det ju inte att sätta in någon som är orutinerad med tanke på planstormningen, säger han till tidningen.

- Jag tycker absolut inte att de övriga domarna är sämre än proffsdomarna, säger Nilsson.

Publicerad 2009-11-04 kl 12:23
Annons
Annons
Annons