Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Domen hotar fotbollsbolagen: "Vad ska hända med AIK, Hammarby och Dif?"

Snart faller domen som kan avgöra aktiebolagens framtid inom svensk fotboll.
- Om domen går Öis emot, då blir det inga bolag längre inom fotbollen, säger förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell.


Tre poliser i tre timmar: 8 280 kronor. Notan från polismyndigheten till Örgryte Fotboll AB i samband med superettanmatchen Öis—Hammarby på Gamla Ullevi den 5 juli i fjol var enkel, summan liten. Men den principiella betydelsen var desto större:

Aldrig tidigare hade polisen tagit betalt för sina insatser vid en fotbollsmatch, vilket ordningslagen ger rätt till om den arrangerande klubben är ett idrottsaktiebolag.

- Åker vi dit, vad gör man i fotbollsbolagen AIK, Hammarby och Djurgården, som har 25-30 poliser vid varje evenemang? För jag kan inte tänka mig att domen kommer att gälla Örgryte men ingen annan, säger Örgrytes ordförande Lars Ranäng.

I kammarrätten

Klubben överklagade till förvaltningsrätten och förlorade. I förra veckan framfördes ärendet inför tre domare i kammarrätten, som nu ska ta ställning i frågan.

- Jag hoppas att det i domen kommer att bli så att man jämställer den här typen av bolag med ideella föreningar, säger Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Örgrytes bästa argument är också att bolaget inte drivs i vinstintresse, och att det därför bör ses som en ideell förening. Men enligt Lars Ranäng är det lagen det är fel på snarare än tolkningen.

- Vad är lagstiftarnas avsikt? Jag tror inte att de har funderat över ideella föreningars bolag, säger han.

Färre bolag
Örgryte kommer enligt Ranäng inte att överge bolagsformen på grund av en eventuell förlust i rätten, men Lars-Åke Lagrell tror att klubbar som funderat på bolagisering kommer att avstå om polisen får rätt.

- Då kommer man att fortsätta i ideella föreningar, säger Lagrell, och tillägger att han inte vill lägga någon värdering i det, bara konstatera faktum.

Kan man nå framgångar som medlemsförening?
- Ja det kan man. FC Barcelona är väl ingen taskig ideell förening?

Matchen mot Hammarby? Öis vann med 3—0 inför 3 492 åskådare.

TT

Publicerad 2011-01-28 kl 16:31
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons