POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
10å

Drömmen om CL kan stänga allsvenskan: "Vill kvalitetssäkra"

Enligt vad fotbollskanalen.se erfar planeras en stängning av allsvenskan inom ett antal år. Inga lag kommer efter det att kunna trilla ur eller flyttas upp.
- Man vill säkra seriens kvalitet – och produkten allsvenskan, säger en källa med insyn till fotbollskanalen.se.

Dålig ekonomi och lite publik. Ja, då kan ditt lag glömma allsvenskan i framtiden.

Fotbollskanalen.se kan avslöja att allsvenskan står inför sin största förändring någonsin. Den ska stängas - som i amerikanska fotbollsligan MLS. Allt för att topplagen ska kunna bygga upp sin verksamhet i lugn och ro och kunna satsa mot europeiskt spel.

Enligt en källa till fotbollskanalen så planerar man att ha den nya serien klar fram till 2015. I så fall kommer inga lag att flyttas upp 2014, och inga lag kommer att trilla ur. Däremot kommer allsvenskan att utökas till 18 lag innan den stängs för gott.

Den tidigarelagda seriestarten som inte slagit väl ut och de vikande publiksiffrorna har fått till följd att man från förbundet nu planerar den största förändringen av allsvenskan sedan man införde mästerskapsserien i början på 1990-talet.

- Detta har kommit ur det faktum att allsvenskans status i Europa nu så låg att lagen inte har en chans att konkurrera på en hög nivå, varken ekonomiskt eller sportsligt, säger en källa till fotbollskanalen.se.

- I och med att man eliminerar risken för att kan lagen lägga all kraft på att vinna matcher, vinna serier, vinna titlar, och glömma rädslan för att åka ur och tappa massa miljoner i tv-avtal. Förhoppningsvis leder det till attraktivare fotboll och således en bättre produkt. Och förhoppningsvis kommer det att uppmuntra lag och kommuner som hittills har tvekat att satsa på nya arenor – något man tror kommer att bli mer attraktiv om man vet att stadens lag även kommande säsonger spelar i högsta divisionen

Beslutet väntas röra upp en hel del känslor, särskilt bland de lag som siktar på att ta sig upp i allsvenskan från Superettan, men även bland de lag som håller till i botten av allsvenskan.

Det har dock arbetats fram ett sätt som så rättvist som möjligt ska ta fram vilka lag som ska spela i allsvenskan när den stängs.

- Från och med nästa säsong, 2011 och fram till och med 2014 kommer man att räkna ut ett snittresultat varannan säsong för att fastställa vilka två lag som ska trilla ur och vilka lag som ska flyttas upp ur Superettan. Det betyder att två lag degraderas och flyttas upp 2012, inga flyttas upp eller ner 2013 – för att sedan flytta ner, och upp två lag 2014.

- Det är inspirerat av det argentinska systemet där man degraderas beräknat på de två senaste säsongernas resultat, säger källan.

Det är ännu oklart när stängningen sker, det kan dock enligt fotbollskanalen.se:s källor bli tidigast säsongen 2015, men antagligen senare.

- Detta är en stor operation och kommer sannolikt att innebära flera turer fram och tillbaka mellan klubbarna och förbundet.

Riskerar inte förbundet att bli väldigt impopulärt hos de klubbar som lämnas utanför?

- Det är en kalkylerad risk – men man vill se en svensk klubb i Champions Leagues gruppspel senast 2018 och man ser detta som ”ett nödvändigt ont”.

Fotbollskanalen.se har sökt Lars-Åke Lagrell för en kommentar men han har inte svarat.

Publicerad 2010-04-01 kl 13:12
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto