Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
31v

Edman vill slopa U21-serierna – tror på reservlag: "Är ett skämt"

Foto: Bildbyrån.

Erik Edman vill tillåta reservlag i svenska seriesystemet.
Han anser att det är rätt väg för att utveckla unga spelare.
- Det är väldigt viktigt med tävlingsmomentet, säger C Mores expert Erik Edman till Fotbollskanalen.

I flera länder ute i Europa så som Frankrike, Holland, Spanien och Tyskland är det tillåtet för klubbar att ha reservlag i seriesystemet. Några framgångsrika lag är Barcelonas reservlag i den spanska andraligan och Ajax reservlag, som nyligen säkrade seriesegern i den holländska andraligan.

C Mores expert Erik Edman uppmärksammade i dag, Ajax framgång, på sitt Twitter-konto med en uppmaning till SvFF att tillåta elitklubbars reservlag i det svenska seriesystemet. 

- Det finns väl inget fläckfritt alternativ, men jag tycker att det här är bättre än det som finns i dag. Det handlar framför allt om att kunna erbjuda tävlingsmatcher med en nerv, där det är uppflyttning, nedflyttning och så vidare. Om du ligger på gränsen mellan A-lag och reservlag, som en del yngre spelare gör, så får man ibland inte något mer under en hel säsong än de här avslagna U21-matcherna. Det är ju då du verkligen behöver viktiga matcher, säger Edman. 

- Det finns lag som drar sig ur U21-serierna, dels av ekonomiska anledningar, som Sundsvall, då bussresorna i den norra U21-serien är väldigt långa, vilket gör att en del spelare kanske inte åker med till matcherna. Tränarna väljer kanske att vila A-lagsspelare för att de ska slippa åka med. Dessutom störs kanske träningspulseringen när folk är borta på U21-match eftersom att de ofta är på vardagar. Det blir därmed ganska ojämna matcher också med jämna mellanrum, fortsätter han.

Edman anser dessutom att det finns fler nackdelar än fördelar med att låna ut spelare till andra lag. Han anser att det vore bättre att behålla spelarna i föreningen.

- En del spelare är kanske inte riktigt mogna för A-laget, men fortfarande talangfulla som till exempel Dusan Jajic, som lånades ut från Hammarby till Frej. Då är kanske nackdelen att man inte ser honom spela matcher vecka in och vecka ut, samtidigt som man inte heller ser honom på träning. Dessutom spelar kanske inte den fristående klubben på samma sätt, vilket gör att man inte har samma koll och kontroll över spelaren som om den spelade i din förening, säger Edman.

Vilka är de stora fördelarna med att ha reservlag i seriesystemet?
- Det är att du kan tävla på ett annat sätt. Det är nyttigt med tävlingsmatcher och det är ju därför till exempel Hammarby och Helsingborg gjort olika test med farmarlag, samtidigt som AIK har ett samarbete med Vasalund och Norrköping har Sylvia. Jag vet inte hur det är nu, men vårt problem i HIF då var i varje fall att det inte gick att flytta spelarna fram och tillbaka, då man var tvungen att ha två klubblicenser, samtidigt som spelarna blev låsta med sex månaders varsel. Vi kunde ha ett par spelare på ett inlåningsavtal, men det gick samtidigt inte att ha hur många spelare som helst på det, vilket gjorde att A-lagsverksamheten prioriterades högre än akademiverksamheten, säger Edman och syftar på att han var tränare för Helsingborgs IF:s tidigare farmarlag HIF Academy. 

Hur tror du att det här systemet skulle se ut i Sverige?
-
Jag tror att även en mindre klubb, som en division 1-klubb eller liknande skulle kunna ha ett reservlag i exempelvis division 4. Det gör också att du får en mer lokal serie med närmare bortamatcher, vilket också kan bli häftiga matcher med ett representationslags reservlag. De här B-lagsmatcherna som spelas i dag, det är ju knappt ens närmast sörjande som bevittnar dem. Det är avslagna tillställningar och ibland framåt hösten, rena skämtet om man ska vara rent krass. Det kan ju vara att ett lag skickar sina U17-verksamheter till de här matcherna, som sedan ställs mot fem A-lagsspelare i hemmalaget.

Däremot anser han att det först och främst kräv en utredning från förbundet för att kartlägga vilka för- och nackdelar som finns kring det nya systemet före man tar ett beslut.

- Jag tycker att man borde göra en ordentlig utredning för att se vilka för- och nackdelar som finns, så att man får mer på fötterna om vilka konsekvenser det här eventuell kan medföra för breddfotbollen och om det nu skulle vara ett hot för breddklubbar. Det är förstås en viktig aspekt före man tar ett beslut. Jag ser dock bara fördelar med det sett till att unga spelare får spela matcher i en tävlingsmiljö med press och att ändå kunna behålla dem i sin egen verksamhet, säger han.

Fotbollskanalen gjorde i fjol en undersökning med flera röster från olika elitklubbar om U21-seriernas funktion, där det var splittrade åsikter bland olika representater för klubbarna. AIK:s sportchef Björn Wesström var en av flera som kritiserade dagens system.

- U21-serien kommer alltid att vara en låtsasserie, utifrån att det inte är tävlingsmatcher på riktigt. Du kan låna in spelare och det är en märklig tävlingsform. Det blir alltid ett alibi att det finns en A-lagsmatch och en A-lagsträningsvecka att ta hänsyn till. Det är någon slags reservlagsserie som är lite halvt på låtsats, sa han till Fotbollskanalen då. 

Publicerad 2018-05-03 kl 17:01
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons