Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Efter arenaförsäljningen - så jobbar KFF med sin framtid: ”Luften gick ur hela föreningen”

Allsvenskan

KALMAR. I november suddade Kalmar FF ut det mesta på whiteboarden och började att planera för något delvis nytt.
Det innebar en ny vision, försök att ändra tankesättet i föreningen, en organisationsanalys, besparingar, och ännu mer fokus på svenska och brasilianska talanger.

Foto: Bildbyrån

Mycket har hänt i Kalmar FF det senaste året. Föreningen hade varit en nedflyttningskandidat i tre års tid, undantaget hösten 2016, med endast 96 poäng på 89 matcher. Dessutom hade de tappat nästan 130 miljoner kronor, exkluderat pengar från spelarförsäljningar, på mindre än tio år. De investerade sex miljoner kronor i tränarbyte och värvningar förra sommaren, och höll sig kvar i allsvenskan.

Den senaste månaden har optimismen börjat komma fram igen. Laget har inlett med tio poäng på sex matcher, bland annat en 3-0-seger mot Malmö FF. I fredags blev det också klart att Guldfågeln Arena kommer säljas till kommunen, vilket gör att KFF sparar åtta miljoner kronor per år. 

Annons

Klubbchefen och tidigare ordförande Mattias Rosenlund har, tillsammans med styrelseledamoten Per-Olof Persson, jobbat med affären de senaste åren. Alla överklaganden gjorde att det tog nästan ett år längre.

- Jag har nog lagt i snitt tre timmar per dag i två och ett halvt års tid. Det har varit många turer. Mycket fakta som ska samlas in, allting sånt. Allt låg på mig, säger Rosenlund. 

- Jag kommer från näringslivet. Har man ett problem så dividerar man och sedan kör man. Det funkar inte så med en kommun och det är med all respekt, för det är skattebetalarnas pengar. Jag förstod att det skulle ta tid. 

Förutom arenaförsäljningen har det pågått ett annat stort arbete bakom kulisserna. Efter de svåra åren behövdes en nystart efter 2017. KFF samlade ihop anställda samt styrelsen på ett föreningsmöte mellan 17:e och 19:e november. 

Annons

- Vi säkrade kontraktet i näst sista omgången och då gick luften ur föreningen. Det blev ett vakuum. Vi behövde samla hela föreningen på ett ställe långt bort så folk inte kunde åka hem och så. Målet var att skapa en framtidstro och lägga det här bakom oss. 

Det blev många diskussioner, och en av sakerna som hade blivit struken var visionen om SM-guld senast 2018. Styrelsen fick i uppdrag att ta fram en ny vision. De gick från ett tidsbestämt sådant till att ha en mer allmänt hållen riktning: att utmana toppen när det är en bra säsong. 

- Vi ska vara med och utmana när det blir läge, och framför allt komma en bra bit upp i tabellen. Nödvändigtvis inte vinna SM-guld, men det kommer vi att kunna göra den dagen stjärnorna står rätt och det funkar för oss. 

Tränaren Nanne Bergstrand fyller i: 

Annons

- När jag var här senast jobbade vi sällan med resultatmål. Vi jobbade med ständig förbättring. Det ger ofta bättre resultat. 

- Visionen om SM-guld 2018 blev bara en belastning för det fanns ingen övertygelse. 

- Det är helt okej att ha ett resultatmål, om du har en verklig tro på att det är sant. Våra övertygelser om vad vi kan göra styr alla våra val. Det sitter i övertygelsen. Är du övertygad eller inte? 

Den svåra situationen i föreningen hade tidigare gått så långt att det var svårt att skapa långsiktighet. Inför varje år handlade allt om att stanna kvar i allsvenskan och försöka hålla sig borta från stora röda siffror i budgeten. 

- Det är så lätt att tänka ”bara vi tar 30 poäng så klarar vi oss”, men vi ska inte ha det som ”mindset” längre. Det blir en väldigt defensiv tanke som kan begränsa dig. Det ska vi jobba bort, men den har funnits i föreningen i många, många år och det är naturligt. Det är många som tar för givet att vi ska vara i allsvenskan, men det är femtonde året i rad vi är det i lilla Kalmar, säger Rosenlund. 

Annons

Förutom att ändra om föreningens mentalitet så fick Rosenlund också två uppdrag: dels styra upp en nollbudget utan spelarförsäljningar inom tre till fem år, dels se över hela organisationens upplägg. Pengar måste sparas. Även efter försäljningen av Guldfågeln Arena så saknas det ungefär tio miljoner kronor per år.

- Det bästa är kanske att minska kostnaderna med fem miljoner och öka intäkterna med fem, men öka intäkterna med fem är inte enkelt. Det kanske bli sju-tre istället.

Vissa saker har det redan sparats på. Truppen är fem-sex procent billigare än förra året. De har hittat en ny lösning på planskötarsidan vilket sparar runt en halv miljon kronor per år, troligen utan att sänka gräskvaliteten (”och det kommer inte att bli konstgräs” enligt Rosenlund). Avtal med leverantörer ska kollas igenom och där kan det dras ner mellan en halv miljon till en miljon kronor. 

Annons

Inom sex till tolv månader ska hela organisationsanalysen vara färdig. Föreningen stötte också på fler problem än de ekonomiska i och med arenaflytten år 2011. De upplevde svårigheter att växa från en liten förening till en större, framför allt med problematiken kring vilka personer som ska göra vad. 

- Min känsla är att vi gör vissa saker tre gånger och det är helt onödigt. Det handlar om att strukturera upp hela organisationen. Att man vågar ge ansvar till de olika posterna, för det är för mycket som hamnar på mig och Thomas (Andersson-Borstam, sportchef). 

- Det är ju tjusningen med en förening. Jag är också ute och spolar fågelskit. Man får göra allting. Alla hjälps åt, ser man något så hugger man tag i det. Det är en go känsla, men det är inte effektivt. Framför allt marknadsavdelningen ska ju ut och sälja. Där finns mycket att göra. 

Annons

Varför har det här inte gjorts tidigare?
- Svårt att säga. Det har växt och bara blivit så. Något har behövts och så har man löst det. Det har fungerat, men nu har vi den ekonomiska situationen vi har. Då måste man dra åt skruvarna igen. 

- Organisationen växte och sedan löste man det efterhand. Nu måste vi kolla på de olika arbetsuppgifterna. Vem som gör vad, vem som har vilket ansvar. 

Ytterligare ett stort arbete är kring hur KFF ska ha ännu bättre kvalitet på fotbollsplanen. Rosenlund pratar om att skaffa en spetsigare trupp, men högsta prio är akademin. Trots att pengar är en bristvara så blir det ingen besparing till ungdomsfotbollen. Där är det snarare tvärtom.

- Mot Malmö FF (3-0) startade vi med en halv startelva som kommer från den egna akademin, plus två inhoppare som var allsvenska debutanter. 

Annons

- Vägen från akademin till en A-trupp är kort hos oss. Där har vi också en strategi: skriver man kontrakt med oss så är det inte specifikt kontrakt. Det är inte kontrakt med A-truppen eller U19. 

Rosenlund ger ett exempel: Edvin Crona tillhör egentligen A-laget, men tränar med U19 eftersom det passar honom bättre just nu. Nils Fröling, lika gammal och samma position, tillhör egentligen U19, men tränar med A-laget eftersom det passar honom bättre just nu. Kvaliteten är generellt hög på ungdomssidan: U19-laget har hela 18 spelare med meriter från olika U-landslag, och bara de senaste tre-fyra åren har drygt tio spelare från U-lagen gjort A-lagsdebut i KFF. 

Föreningen har också tagit på sig att utbilda ungdomsledare i hela länet. 

- Det har blivit en dundersuccé. I grunden är det många ungdomar som vill spela för Kalmar FF. Tyvärr var det två lag som splittrades på grund av att de tre bästa spelarna ville gå till Kalmar FF. Spelarna fick göra det, men de lagen fick då lägga ner. Spelarna var nio-tio-elva år och då började vi att fundera. Vi blev stora stygga vargen och det vill vi inte vara. Då kläcktes idén: vi utvecklar ungdomsledarna i hela länet för att stärka kompetensen, för vi är experterna. Vi ska kunna det och då ska vi bjuda på det. 

Annons

Bergstrand menar dock att det måste finnas fler sätt att höja kvaliteten än akademin.

- Akademin har det satsats på, det kommer fram många, men det kommer aldrig komma fram så många att man är ett lag på övre halvan av allsvenskan på den vägen. Scoutingbiten kommer bli jätteviktig. Att hitta en väg och strategi i detta. Där står vi i dag. Vilken vägskylt ska vi ta? Det tror jag blir en av de viktigaste punkterna. 

- Många klubbar jobbar med kort framhållning med att släcka bränder istället för att ha en längre framförhållning. Då har man inte resurser till tillräckligt mycket scoutingverksamhet, och litar på agenter istället. 

I vintras var KFF på två stycken scoutingresor i Brasilien. Först åkte Rosenlund och Bergstrand iväg, och kom tillbaka med två etablerade spelare i Nixon och Hiago. Dessutom skapades ett samarbete med Flamengo, där KFF träffade de flesta högt uppsatta personerna i den brasilianska storklubben: sportchefen, tränaren, huvudscouten, presidenten. 

Annons

Efter det åkte Rosenlund och Andersson-Borstam för att kolla på en grupp 15-16-åringar som de ska fortsätta att ha koll på. Detta för att se om de håller högre kvalitet än föreningens egna talanger. 

- Det är framtidens väg för oss att skapa spetskompetens, säger Bergstrand och tar Ismael som exempel. 

Föreningens framtid ligger mycket i försäljning av arenan, en översikt av organisationen, och besparingar, men också på mer tydlighet kring utbildning av talanger, framför allt svenska men kanske även brasilianska. Att köpa spelare för dyra pengar har KFF endast gjort ett fåtal gånger i modern tid. Sedan Andersson-Borstam anställdes som sportchef för fem år sedan har de endast investerat två miljoner kronor i övergångssummor och utbildningsbidrag. 

Det återstår att se hur bra effekt det nya Kalmar FF får, men Bergstrand avslutar med en positiv förändring som han har känt av det senaste halvåret. 

Annons

- En fördel när man har haft tyngre perioder är känslan i stan. När man var på väg att ramla ur så blev det större förståelse och tacksamhet för att man har ett allsvenskt fotbollslag. Inte för alla, men många är tacksamma att vi har haft ett allsvenskt fotbollslag i 15 år i rad i en liten stad. Det är jädrigt bra gjort av en förening.

Publicerad 2018-05-06 kl 10:30

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto