Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Efter rubriker om uppror - nu talar Gren ut: "Tänker inte avgå"

Foto: Bildbyrån.

GÖTEBORG. Rubrikerna om spelaruppror fick Mats Gren att ställa in en sponsorresa till Berlin. Under torsdagen satt sportchefen istället i krismöte med IFK Göteborgs spelarråd.
- Jag tänker inte avgå. Om klubben skulle fatta ett annat beslut så är det så, säger han i en lång intervju med Fotbollskanalen.

Mats Gren kliver nerför trappan från Kamratgårdens övervåning och slår sig ner i en av receptionens svarta skinnfåtöljer.

Nästan exakt ett dygn har gått sedan GT rapporterade om ett brett missnöje i IFK Göteborgs spelartrupp. Ett missnöje riktat mot Mats Gren.

- Det känns som att vår sportchef har tappat kontrollen, sa en av spelarna anonymt till tidningen.

Som en konsekvens av skriverierna ställde Gren sent på onsdagskvällen in sitt deltagande på en sponsorresa till Berlin. Istället blev han kvar i Göteborg för att reda ut stormen.

När han tar emot uppe på Kamratgården har han precis suttit i möte med klubbens spelarråd.

- Vi satt i en halvtimme kanske, konstaterar han.

- Det vi har pratat om tänker jag inte kommentera.

Hur skulle du beskriva relationen med spelarna efter kritiken och mötet?
- Precis vad vi har diskuterat och gått in på vill jag inte kommentera.

- Ni får bara acceptera att jag inte kommer kommentera hur mötet varit.

Var det viktigt att ha ett möte?
- Ja, det var initierat av mig. Jag skulle varit med till Berlin i dag med sponsorerna. Men kände att det inte var riktigt läge för det.

- Det var viktigt att få facea det och höra om det finns en sanning bakom det. Och vad de har att säga om det, varifrån det kommer och från vilka det riktas. Det var det jag ville ha svar på.

Har svaren hjälpt dig i hur ni ska gå vidare?
- Eftersom jag inte vill kommentera vad som sades kan jag inte kommentera det.

Hade du före i går märkt av ett missnöje?
- Nej.

Hur reagerade du när du såg uppgifterna i går?
- Jag vill inte gå in på det. Jag har försökt att reda ut det i dag och få en förklaring till vad det kommer ifrån.

Känner du dig pressad?
- Pressad? Det är det jag har försökt reda ut i dag. Det är ingen bra situation för klubben om det finns en massa negativa skriverier.

Hur känns det för egen del?
- Jag har försökt reda ut det eftersom jag inte har haft en indikation på det tidigare. Jag får ta ett snack med Frank (Andersson, ordförande) och med styrelsen nu. Jag vet inte hur mycket dom (spelarna) har snackat med styrelsen.

Hur känner du inför dina uppgifter?
- Jag har inga problem. Jag har varit med när det blåst förut.

Du kommer inte avgå?
- Avgå? Från min sida nej. Jag ser inte det. Om klubben skulle fatta ett annat beslut så är det så.

Att kritiken kommer ut på det här sättet, hur ser du på att spelarna väljer den vägen?
- Det är ingen väg som jag skulle vilja ta i alla fall.

Hur skulle du beskriva stämningen på Kamratgården?
- Jag har aldrig sett problemet, min dörr står alltid öppen. Att jag har kommit lite längre från det sportsliga nu beror på att jag har haft andra uppgifter också. 

Det Mats Gren pratar om är den kombinerade rollen som sportchef och klubbdirektör. Ingen ultimat situation.

- Jag förstår att det kan finnas ett visst missnöje över att jag har kommit längre från sporten. Det har jag tagit till mig. Därför har vi jobbat på slutet och fått in Mats Palmgren, kommersiellt ansvarig. Så jag har kunnat vara med på en del träningar och genomgångar före matcherna. Jag har försökt att komma lite närmare.

- Jörgen har också klagat på att jag har kommit för långt ifrån. Den dagen jag framförde det till styrelsen sa jag att vi inte kan ha det så om det ska vara bra. Vi ser det utåt nu i att vissa spelare anonymt säger att det finns ett missnöje och det är garanterat för jag har kommit för långt ifrån truppen.

Är det ohållbart i längden att vara sportchef och klubbdirektör?
- Ja, det är det ju. Jag hinner inte vara med på lika mycket grejer som jag varit förut.

En spelare sa att du inte har kontroll?
- När jag kommer längre ifrån kan det uppfattas så.

Den kombinerade rollen kan vara anledningen till kritiken?
- Ja, så är det. Jag hinner inte vara med på lika mycket grejer som jag varit förut, så enkelt är det.

Vissa säger att du har tappat kontrollen. Är det en uppfattning att du inte är så nära längre?
- Direkt när jag kommer längre i från kan det uppfattas så. 

Han pausar och glider sedan in på nästa intressanta ämne: Kontraktsläget. Nio spelare, plus inlånade Henrik Björdal och Mix Diskerud, sitter på utgående kontrakt. Detsamma gäller i stort sett hela tränarstaben med Jörgen Lennartsson i spetsen.

- Det har säkert med kontraktssituationen att göra också. Det har jag förståelse för. Sedan finns det grunder för det. Jag har pratat med alla och alla har fått förklaring till hur läget är. Hos vissa har förhandlingarna strandat för att de lägger sig på en nivå som jag överhuvudtaget inte kan lägga mig på. Då får jag säga att: "Jag kan inte fortsätta förhandlingarna om inte ni kommer med något nytt".

Då är det ju låsta förhandlingar.
- Ja, det är det med flera stycken. Därför är kommunikationen att det inte händer något. Det kan vara för att flera stycken inte vill. Att de vill se att klubben satsar. Flera stycken har strandat för att de för tillfället är på helt andra summor än vad jag kan sträcka mig till med vår ekonomi.

Tvingas ni generellt gå ner där?
- Jag vet inte det just nu. Jag vet inte precis vad jag har för peng och kan därör inte sitta och planera: "Då kan jag lägga så mycket på mittback, så mycket på målvakt". Då kan jag också säga: "Det har jag inte råd med". Går man in i det förhandlingarna lite för tidigt också kan det vara så att pengarna helt plötsligt är slut, men att det saknas sex positioner.

När vill man ha en sådan budget satt? Den 1 juli kan de ju börja diskutera med andra klubbar.
- Det är jag på det klara med. Det var något jag tog upp på styrelsemötet senast också. 1 juli kan de egentligen skriva på vart de vill. Jag har pratat med flera stycken som säger att: "Jag tänker inte skriva på förrän det satsas", då sitter vi i ganska svår situation. Och flera där det strandat bara för att det är alltför högt.

Då är det inte många kvar.
- Nej, det är ju inte det i slutändan. 

Kan ni satsa?
- Just nu vet vi inte om vi kan satsa något.

- Men krasst om vi tittar på det vi har att röra oss med så har vi inte råd att satsa stort. 

Vad kan hända för att ni ska kunna det?
- Vi får trolla lite.

Vore det hälsosamt för klubben att gå någon annan väg än att börja om och bygga långsiktigt?
- Det är möjligt att det är det bästa i slutändan. Jag har sagt att kan inte vi få ordning på ekonomi och budget så är det väldigt många avtal som går ut 2017. Då måste titta vilken väg vi ska ta. Då kan du verkligen rätta till saker också. Man måste helt enkelt bestämma sig vilken väg man ska gå.

Och det ligger helt på styrelsens bord?
- Ja, det ligger inte bara på mitt. Det gör det definitivt inte. Det ligger till 85 procent på styrelsens bord. Jag kan lägga in hur jag ser på det, men beslutet tas inte utav mig.

Hur ser du på det?
- Precis hur situationen är nu och vad som diskuteras vill jag inte gå in på.

Om klubben väljer att gå annan väg än att satsa så kommer troligen merparten av de som sitter på utgående kontrakt inte stanna, eller?
- Inte merparten kanske, men en del av dem ja.

Har ni råd att förlänga med alla?
- Jag kan väl säga som så att det är nog inte lätt att förlänga med alla till den lönen de hoppas få.

Då får de vara beredda på att sänka sina löner?
- Bestämmer vi oss för att vi går på den linjen att vi satsar yngre, då är det säkert ändå vissa spelare vi vill ha kvar, men vi kommer inte kunna ha kvar dem till samma löner. Så är det.

Under intervjun kommer också Jörgen Lennartssons framtid upp. Enligt uppgifter till Fotbollskanalen nobbade han jobbet som svensk förbundskapten med ett löfte om en förlängning i Blåvitt.

- Vad som har stått i tidningarna nu är spekulationer. Att han skulle varit förstaval och tackat nej och det ena och det andra, säger Mats Gren.

Har Lennartsson fått ett löfte om förlängning?
- Jag vill inte kommentera det just nu.

Men diskussioner om hans framtid pågår?
- Ja.

Vad skulle du säga att ni är i den diskussionen? Hänger det också ihop med satsningen?
- Nej, det gör det inte. Skulle det bli en helt annan satsning är det viktigt för mig att Jörgen vet om det, tar ställning till det och vill vara med på det. Det går inte att skriva avtal med en tränare och han inte vet hur det blir. Allt hänger ihop. Det är självklart. Jörgen skulle kunna vara vår tränare både om vi drar ner, satsar eller ligger kvar på samma nivå. Men det är också bra om tränaren får veta vilka premisser han kliver in på. Så han kan säga: "Nej, då är jag inte intresserad" eller "Det där är jätteintressant".

Hur många har inte förlängt med tanke på osäkerheten kring vem som tränar IFK nästa år?
- Det har det väl inte direkt varit någon diskussion kring.

- Alla som vill vara här vill vara med och spela i toppen. Eller alla... Det finns säkert flera som ser Blåvitt som en bra klubb och ta ett steg vidare. Men de utlänningar som kommer hit och även en del svenskar som kommer hit gör det för att de vill spela i toppen. Det är de som vill vänta och se om klubben satsar.

Mats Gren kommenterar även de hårda ord som IFK Göteborgs tidigare anfallare Gustav Engvall kastade mot honom i GT:s BBpodd.

- Han har betett sig väldigt illa mot mig och fått mig att må väldigt dåligt, sa Engvall, i dag i Djurgården, bland annat.

Mats Gren:

- Jag vill aldrig ha en slakt om olika saker som Gustav säger. Gustav är just nu en spelare i en annan klubb. Varför ska jag sitta och kommentera något som han säger om mig? Jag vet vad jag har sagt och det kan jag stå bakom utan att behöva skämmas för det.

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-05-11 kl 16:40
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons