Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Efter Turkietturné - spelarfacket överväger turnering för kontraktslösa

De kontraktslösa spelarna som åker till Turkiet för att visa upp sig kan bli föregångare inom svensk fotboll.
- Vi har funderingar på att anordna en liknande turnering, säger Magnus Erlingmark hos svenska spelarföreningen SFS.

Fotbollskanalens nyhet om spelarna som ska ner till Turkiet för att visa upp sig fick många att höja på ögonbrynen. Bland spelarna fanns allt från nyblivna allsvenska mästaren Markus Jonsson som valde att inte förlänga med AIK – till spelare som Andres Vasquez som under en längre tid suttit i frysboxen i sitt lag.

Marknaden för kontraktslösa spelare är tuff och konkurrensen är hård. Förutom spelare som lämnar svenska lag så sitter över femtio spelare från norska klubbar med kontrakt som gått ut och som inte förlängts.

Hos SFS, Spelarföreningen Fotboll i Sverige, en intresseorganisation för svenska fotbollsspelare sitter Magnus Erlingmark som är licensierad Fifa-agent och som hjälper kontraktslösa spelare som inte har någon agent med rådgivning kring bland annat kontraktsskrivning och avtalsfrågor.

Och Erlingmark bekräftar att det är kallt på den svenska transfermarknaden, och tufft för spelare som inte har något kontrakt och som vill söka sig utomlands.

- Det har varit lugnt, och det var rätt lugnt även förra vintern. Det rör sig mer på sommaren, och det blir lite svårt för spelare i svenska lag då de oftast har kontrakt som sträcker sig till december eller januari, säger han.

Är det en nackdel för svenska spelare att allsvenskan har de transferperioder den har?

- Ja det gör den nog. Det är klart att det kompletteras under vinterfönstret, men de strategiska köpen gör man oftast under sommaren ute i Europa.

Hur ser du på att spelare som utifrån borde vara intressanta för flera klubbar, om vi tar Markus Jonsson som exempel, inte lyckas hitta någon ny klubb efter att ha valt att inte förlänga?

- Det är en risk man tar – sen tror jag att de säkert kommer att hitta nya klubbar. Men det är tufft.

Hur ser du på den ”turné” som ett gäng svenska och allsvenska spelare ska ge sig ut på i Turkiet?

- Jag såg att det var på gång och jag blev lite förvånad men tycker nog att det ändå är ett ganska bra initiativ.

Bättre än att sitta hemma och hoppas på att det ska ringa?

- Ja, precis.

Magnus Erlingmark berättar att turneringar med kontraktslösa spelare inte är något nytt påfund, även om vi i Sverige inte är vana vid dem.

- FIFpro, den internationella spelarföreningen, anordnar på somrarna turneringar där kontraktslösa spelare får visa upp sig. Men eftersom vi i Sverige inte har kontraktslösa spelare då så har vi inte varit med, säger han.

- Men tillsammans med spelarföreningar i Norge och Finland som har samma spelår (vår/höst) som vi har så har vi funderingar på att anordna en liknande turnering i exempelvis januari så att spelare kan visa upp sig.

Så den här turen till Turkiet kanske är en försmak av vad som komma skall?

- Ja, inte nu i år men från nästa år kanske. Vi har funderingar på det.

Publicerad 2010-01-07 kl 16:13