Elfsborg hämtade upp underläge mot HIF

Helsingborg-Elfsborg 2-2
1-0, 28', Makondele; 2-0, 42', Larsson; 2-1, 53', Lucic; 2-2, 71', Berglund

Då Helsingborg och Elfsborg spelade 2-2 (2-0) på Olympia fanns vinnaren på Fredriksskans. Även om Elfsborg bara tog in en poäng på ledande Kalmar i den haltande allsvenska omgången. Bättre än ingenting förstås.

För serietvåan Elfsborg var hopplöst illa ute mot serietrean Helsingborg i den första halvleken inför 10 000 åskådare.

Då gjorde Helsingborg två mål, hade ett skott i stolpen och två frilägen av modell "ska bara sitta där".

Elfsborgs tränare Magnus Haglund var förbaskad:
-Vi kunde legat under med tre, fyra mål. Hade jag kunnat så hade jag bytt ut sex, sju spelare. Och det var en liten chansning att jag inte bytte någon då. Men de fick en utskällning, jag sade att de hade tio minuter på sig att visa bättre takter inför så många åskådare och en halv miljon tv-tittare.

Det blev bättre fart på Elfsborg som fick en tidigt reduceringsmål efter en grov markeringsmiss i HIF:s fyrbackslinje. På ett inlägg smög Teddy Lucic upp till höger och nickade in 1-2 helt omarkerad.
-Viktigt och efter vårt 2-2 kunde matchen gått åt båda hållen. Men vi fick en poäng och förlorar Kalmar mot Trelleborg i morgon (söndag) så har vi tagit in på dem. Kalmar har matchat mycket och det måste ta på krafterna, sade Magnus Haglund.

Helsingborg spelade mycket bra i den första halvleken.
Matchens store spelare än en gång, Henrik Larsson, sade så här:
-Jag är inte missnöjd för vi spelade riktigt bra fotboll.

Men den minimala guldchansen försvann nog för Helsingborg.
Helsingborg öppnade Elfsborgs försvar med de skickliga, kvicka fötterna på anfallarna och yttermittfältarna. Hemmalaget hade snart ett jätteläge där tonårige talangen Marcus Bergholtz sköt utanför från fem meters håll.

Strax före pausen satte 37-årige Henrik Larsson 2-0 när han klippte till på volley med vänster fot från 15 meter. Före det nickade Larsson fram René Makondele som tofflade in 1-0.

I slutminuten i första halvlek så klackade Larsson bollen till Erik Wahlstedt som drog ett skott i stolpen. Det märktes inte att landslagets kapten har problem med baksidan av ena låret.

Elfsborg lyfte efter pausen samtidigt som HIF:s nya innermittfältare kroknade lite.
Så Fredrik Berglunds 2-2 med tjugo minuter kvar var logiskt.

Helsingborgs tränare Bosse Nilsson tror inte det blir svårt att motivera laget när nu guldchansen är borta.
-Vi skall bli sämst trea och ta en plats i Uefacupen. Det har varit vårt mål från början. Men det är synd att Nanne (Bergstrand) skall få sitta och gotta sig uppe i Kalmar, sade Nilsson skämtsamt.