Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Elfsborg nobbar riskkapital: ''Vill stå på egna ben''

Riskkapital-pengar får allt större inflytande i fotbolls-Sverige. Storsatsande Elfsborg är däremot kallsinniga och nobbar trenden.

- Vi har så vi klarar oss och vill inte bli beroende av affärsmän, säger Elfsborgs ordförande Bosse Johansson och fortsätter:

- Riskkapital är inte aktuellt för oss. Vi har bestämt oss för att avstå och är tacksamma för att vi har råd att avstå.

Elfsborg har köpt spelare för omkring 40 miljoner kronor bara från förra sommaren och fått namn som Jesper Christiansen, Jon Jönsson, Andreas Klarström, David Elm, Lasse Nilsson och Andreas Augustsson.

Boråsklubben har satsat på ett sätt som ingen annan svensk klubb i dag är i närheten av och satt sprätt på en stor del av de 60 miljoner kronor Emir Bajrami och Denni Avdic inbringade.

Nu sitter Elfsborg fortfarande på stora resurser med ett eget kapital i gott och väl 50-miljonersklassen. Men trots att Elfsborg genom ett riskkapitalbolag skulle kunna vila sina resurser och stärka sin finansiella styrka ytterligare - så är det inte aktuellt.

- Nej, vi avstår. Man ska komma i håg att det handlar om affärsmän som vill tjäna pengar och vi vill inte behöva sitta och betala ut vinstandelar när vi säljer en spelare.

- Jag kan förstå behovet av riskkapital. Den ena är att det kan handla om att rädda en klubbs ekonomi - och det andra handlar om att kunna göra större satsningar.

Du kan inte se riskkapital som en möjlighet för er någonsin?
- Man ska ju aldrig säga aldrig. Men i dagsläget är det inte det minsta aktuellt. Och vi har finansiärer som är beredda att gå in med pengar - om vi skulle få det behovet - men då handlar det inte om något riskkapital.

Har ni någon gång på allvar varit på väg att ta steget genom åren?
- Det var faktiskt på gång omkring 2004. Då skapades ett riskkapitalbolag men det blev aldrig aktivt. När jag och den nya ledning kom - det var precis innan min tid - så kände vi snabbt att det inte var rätt väg att gå för Elfsborg.

FotbollDirekt.se

Publicerad 2011-02-10 kl 17:16

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER