Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
28v

Ertappades med kokain - nu döms svensk agent för narkotikabrott

Foto: Bildbyrån

En framträdande svensk agent har dömts för ringa narkotikabrott efter att ha ertappats med kokain i november förra året, enligt tingsrättens dom.
Domen skulle kunna försvåra mannens möjligheter till att bli en registrerad agent hos SvFF i samband med det nya förmedlarreglementet som träder i kraft i sommar.

En framträdande svensk agent, som företräder flera stjärnor i allsvenskan, har dömts för ringa narkotikabrott. Straffet landade på 150 dagsböter à 50 kronor (totalt 7 500 kronor). Dessutom ska agenten betala 800 kronor i avgift till brottsofferfonden.

Det var i november förra året som han av en ordningsvakt blev ertappad med 0,61 gram kokain på en toalett. I april tidigare i år dömdes han i tingsrätten och i domen går det att läsa att agenten enligt ett vittne (ordningsvakten) "hanterade en liten påse innehållande vitt pulver" och "senare skulle det visa sig att pulvret var kokain". Agenten överklagade domen till hovrätten, men fick inget prövningstillstånd och därför står tingsrättens dom fast.

Enligt tingsrättens dom, som Fotbollskanalen tagit del av, står det att agenten förnekar brott men också att "han har inte haft någon erinran mot det särskilda yrkandet". I domen skriver också tingsrätten följande:

"Vidare har han uppgett att vid aktuellt tillfälle var han beklagligtvis kraftigt alkoholpåverkad varför han minns föga från det ingripande som ordningsvakt/er gjorde mot honom på toaletten".

Tingsrätten beskriver sin bedömning på följande vis:

"Anledning saknas att ifrågasätta riktigheten av de uppgifter som under ed lämnats av vittnet. Med stöd av vittnesmålet får det därför anses utrett att (agenten) hanterat kokain och för detta ska han ådömas ansvar för ringa narkotikabrott".

Fram till den 20 juni har den dömde mannen möjlighet att överklaga hovrättens beslut att inte meddela prövningstillstånd. Efter det datumet vinner domen laga kraft.

Den 15 juni träder Svenska Fotbollförbundets nya agentregelverk (förmedlarreglemente) i kraft. Från och med då måste en agent som vill vara verksam i Sverige registrera sig hos SvFF, och för att bli godkänd av förbundet måste man leva upp till vissa krav. Ett av kraven står det följande om i regelverket:

"Sökanden ska ha ett oklanderligt rykte och inte vara dömd för ekonomisk-, sexual- eller våldsbrottslighet".

Vad det betyder för agenten som nu dömts för ringa narkotikabrott? Det går inte att slå fast i dagsläget, enligt förbundsjuristen Tobias Tibell.

- Vi har oklanderligt rykte som rekvisit, som vi prövar lämpligheten gentemot, och då exemplifierar vi det med de här brottstyperna som tydliga exempel på när man har ett oklanderligt rykte. Det betyder inte att all annan brottslighet inte kan påverka bedömningen om man är lämplig eller inte. Det här är ju inte det mest allvarliga brottet som finns, men vi kan heller inte ge några förhandsbesked om att det är helt lugnt. Vi får titta på hur lång tillbaka i tiden det ligger, hur ser det ut i övrigt i hans straffregister och vad det finns för koppling till eventuellt den typen av verksamhet som ett förmedlaruppdrag kan innebära. Men man kan ju konstatera att det här inte faller under de brottstyperna som vi exemplifierar oklanderligt rykte med, säger Tibell.

Men det är ändå en försvårande omständighet för honom om han bestämmer sig för att ansöka om en registrering hos er?
- Ja, det är ju sämre än att ha rent register. Sen om det här diskvalificerar vederbörande som förmedlare är en prövning som vi får göra när vi tittar på hela personens bakgrund.

Fotbollskanalen har varit i kontakt med agenten i fråga, som hittills avböjt att ge en kommentar.

Publicerad 2018-05-28 kl 17:03
Annons
Annons
Annons