Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Eskilstuna genar till allsvenskan - "Form av fusk?"

Foto: SCANPIX

AFC United har flugit upp genom det svenska seriesystemet. Och nu har Eskilstuna City fått en biljett på succéresan.
- Vi pratar inom dopingen om gråzonsfusk, hur ska man se på det här?, säger Tommy Åström i C Mores podcast Sporthuset.

AFC United har gått som en raket upp igenom det svenska seriesystemet och till nästa säsong är klubben allsvensk. Då flyttar AFC från Solna till Eskilstuna och blir AFC Eskilstuna. Och för första gången på 50 år har Eskilstuna ett allsvenskt lag. Vägen dit ifrågasätts i veckans avsnitt av C Mores podcast Sporthuset.

- Frågan är om man kan säga att Eskilstunas genväg till allsvenskan är en form av fusk? Vad tycker andra mellanstora svenska städers klubbar som Uppsala och Västerås om detta? De som gör genuina satsningar från grunden. Vi pratar inom dopingen om gråzonsfusk, hur ska man se på det här? Och är detta framtidens genväg till allsvenskan för fler städer som har haft svårt att bygga upp en fungerande elitverksamhet?, säger Tommy Åström.

- Grå, grå, grå zon, fyller Lasse Granqvist i.

Expressens krönikör Noa Bachner menar i podcasten att den traditionsbundna fotbollen ibland stirrar sig blind på de starka idealen för hur en klubb ska vara.

- Det är en styrka i fotbollen med traditioner, men det är också en handikappande rädsla. En sak som jag inte gillar är idén om att städer eller lag har rätt till saker och ting, säger Bachner.

- AFC har inte haft någon lokal tillhörighet. Utan de har varit som på en egen liten ö. Och då kan man tycka att Alexander Ryssholm (ordförande) som har byggt AFC på ett sätt förstör i Sverige genom att separera det här laget från nån sorts lokal förankring, men man kan också tycka att han har skapat något nytt och hittat ett sätt att kringgå saker som brukar bli en konsekvens av 51 procentsregeln. Det vill säga, han har en fotbollsklubb som lever sitt eget liv här, utan att vara beroende av medlemmar på så sätt vi är vana vid. Och då tycker jag att på ett sätt att det är en innovation inom den svenska fotbollsrörelsen, och får spela och företräda vilken stad de vill. Så jag har faktiskt inga problem med det.

Här hittar du podcasten Sporthuset

Publicerad 2016-11-03 kl 09:00

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER