POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Ett guldvapen att akta sig för – Elfsborg, MFF och AIK

Inför säsongen var han oprövad och okänd i svensk fotboll. Nu är han ett guldvapen och i det tysta ett hot i toppstriden - Oscar Lewicki som vill in i a-landslaget.
– De möjligheterna finns helt klart, säger Häckens tränare Peter Gerhardsson.

I skuggan av BK Häckens frejdiga spel och fantastiska målskörd såhär långt så har Oscar Lewicki, 20, fått sitt genombrott i svensk fotboll. Efter att ha spelat mittback i Bayern Münchens ungdoms- och reservlag i tre år har Lewicki agerat städgumma på Häckens tremannamittfält där han allt som oftast kamperat med Martin Ericsson och Dominic Chatto.

– Han har haft en jättebra utveckling sedan han kom förra hösten då han sakta men säkert kunde komma in i vårt sätt att spela fotboll. Sedan under våren var han väldigt fokuserad och kom tillbaka extreamt bra tränad. Han visade direkt att han ville vara med och konkurrera, säger Häckens tränare Peter Gerhardsson till FotbollDirekt.se.

Var det givet att han skulle spela innermittfältare med tanke på hans bakgrund som mittback?

– Han hade spelat väldigt mycket defensivt och var väldigt skicklig i att vinna boll och bra på huvudet, snabb och kvick. Han var duktig på att minska ytorna för motståndarna och det tillsammans med utvecklingen av hans passningsspel gjorde det naturligt att placera honom där, säger Gerhardsson.

För sportchefen Sonny Karlsson var det inte lika självklart.
– Att det skulle bli såhär bra som låg mittfältare visste vi förstås inte. Vi hade idén med att han kan spela såväl som innerback, ytterback och defensiv mittfältare.

Hur svårt var det att veta hur hög kvalité han höll med tanke på att svenska ungdomsproffs ofta höjs till skyarna utan att ha presterat någonting i svensk seniorfotboll?

– Det är klart att vi inte alls kunde vara säkra där. Men att det fanns en U21-landslagsspelare i Bayern München som vi hade möjlighet att locka över och besatte de kvalitéer vi letade efter gjorde honom mycket intressant. Sen var rekommendationerna om honom väldigt talande oavsett vem man pratade med, säger Karlsson.
Ju längre säsongen gott desto mer har det börjat tisslats och tasslats om att Lewicki mycket väl kan vara ett namn för en kommande januari-turné.

– Han spelar i U21-landslaget nu och har gjort väldigt många matcher i stor konkurrens i Häcken. Det gäller att prestera och leverera varje vecka men möjligheterna för att Oscar ska spela i landslaget finns helt klart. Att han spelat mycket allsvenskt och U21-landslag är ett gott betyg, säger Gerhardsson.

 

Publicerad 2012-09-10 kl 13:04
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå