Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

"Europa viktigare än att sälja Gerndt/Jönsson"

Proffsryktena surrar kring Alexander Gerndt och Rasmus Jönsson. Men HIF tycker att det är för stort fokus på enskilda spelare: "I längden skulle vi tjäna mer pengar på Europa League".

- Det är fullt möjligt att omsätta 25 miljoner om man tar sig in i Europa
League-gruppspelet, säger HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg till
FotbollDirekt.se.

- 25 miljoner är ju ganska nära vad du max kan få in på att sälja en allsvensk spelare utomlands. Och då har man ändå kakan kvar, spelaren har ett enormt skyltfönster i Europa League och kan höja sitt värde ytterligare.

Helsingborg tog nyligen in rejäla pengar för Joel Ekstrand. Försvarslöftet såldes enligt Paul Myllenberg till Udinese för en "rekordsumma för en svensk mittback". Förutom Ekstrand har HIF uppmärksammats medialt med utlandsrykten kring Alexander Gerndt och Rasmus Jönsson. Tyska storklubben Schalke 04 uppges nyligen ha bjudit 25 miljoner kronor för Jönsson.
Men HIF:s klubbdirektör är trött på allt fokus på enskilda spelartransfers och ser spel i Europa som en större ekonomisk möjlighet i framtiden.

- För Helsingborg som klubb är det viktigare att nå Europa Leagues
gruppspel än att sälja Gerndt och Jönsson. Det är en mer långsiktig
hållning att tjäna pengar via sportsliga framgångar än på enstaka spelare.

Att förädla talanger och sälja vidare utomlands ses annars av många som den stora chansen att tjäna pengar och växa som allsvensk klubb. Men Myllenberg ser ekonomiska möjligheter för svenska toppklubbar i Europa, trots skrala resultat i åratal tidigare.

- Champions League är för stort, och jag tror ju att Malmö får svårt att att nå gruppspel där. Men Europa League glöms bort av alla, den turneringen ökar i status hela tiden och är samtidigt klart möjlig att ta sig in i.

- Jag tror att det är helt realistiskt för oss, Malmö och Elfsborg att
samtliga nå ett Europa League-gruppspel i höst.

HIF gick till dåvarande UEFA-cupens 16-delsfinal 2007/2008.
Inkomsterna var dock blygsamma den gången - totalt fick Helsingborg
in fyra miljoner kronor från UEFA för deltagande i gruppspel, segrar och slutspels-avancemang. Nu har prispengarna höjts rejält, ett lag som når gruppspel är garanterat runt nio miljoner kronor. Till det kommer segerpremier och publikintäkter.

- Det är fullt möjligt att omsätta runt 25 miljoner och då räknar jag inte med segerpremier, säger Paul Myllenberg.

- Men sedan är det större saker på spel. Detta är en ödesfråga för svensk fotboll, faktiskt minst lika viktigt som att landslaget tar sig till EM. Vi behöver rankingpoängen, tappar vi för mycket blir det till sist omöjligt att ta sig in i turneringarna.

Publicerad 2011-03-06 kl 18:06
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons