Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Expert: Därför blir inte Durmaz en "trött" hemvändare - siffrorna visar förvandling

Allsvenskan

AIK sägs vara nära att värva både Jimmy och Elias Durmaz.
Två spelare som Playmaker AI:s Ola Lidmark Eriksson ger tummen upp:
- Det är nästan så att jag klurar på: kan Jimmy gå in och i viss mån ersätta "Seb" Larsson?

1:45
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se Ola Lidmarks hyllning av Elias Durmaz från i somras i spelaren ovan.

Redan i somras, under Fotbollskanalens deadline day-sändning, pekade Ola Lidmark Eriksson ut Elias Durmaz som ett möjligt fynd för klubbar högre upp i seriesystemet.

- Om det är någon spelare i ettan som jag vill lyfta fram så är det Elias Durmaz, sa Lidmark Eriksson och visade upp siffror som avslöjade den offensiva spelarens dominans i ettan.

Till slut landade 22-åringen på 15 mål och tolv assist under 2022 för Vasalund - och datan som Playmaker AI kan få fram om Durmaz säsong i år har inte direkt blivit sämre sedan Lidmark Erikssons hyllning i somras.

Elias Durmaz "spider" för 2022 (texten fortsätter nedanför bilden):

ANNONS

Durmaz har helt enkelt stuckit ut i ettan. Och om man tittar djupare på hans siffror hittar Lidmark Eriksson en förklaring till varför man ska hålla honom så högt.

- Den här mer detaljerade "spidern", som vi använder när vi gör djupare analyser, indikerar ju verkligen att han är i topp i ettan vad gäller många parametrar, säger Lidmark Eriksson och pekar på nedan bild.

Texten fortsätter nedanför bilden.


Vidare pekar Lidmark Eriksson på grafen nedan. Han kommenterar:

- En ytterligare central paramneter är "VAEP" som i princip tittar på vilket "värde" varje enskild fotbollsaktion tillför laget i möjligheter att göra mål. Där är Elias bäst av alla. Han är en riktig MVP (most valuable player, mest värdefull för sitt lag).

Texten fortsätter nedanför bilden.

Så hur ligger det till kring Jimmy Durmaz? 33-åringen, som har 49 A-landskamper för Sverige på meritlistan, kan skryta med fina siffror från turkiska högstaligan och Fatih Karagümrük, enligt Lidmark Eriksson.

ANNONS

- Jag blir alltid lite rädd att få löpa samma gatlopp som jag fick göra efter att ha halvsågat Bajens hämtning av Alexander Kačaniklić. Men skillnaden med den här hemvändaren är att han faktiskt spelat väldigt många minuter A-lagsfotboll i stora ligor och dessutom gjort det riktigt bra, säger experten och fortsätter:

- Han har konsekvent, både i Frankrike och nu i Turkiet, varit bland seriens bästa både när det gäller chansskapande passningar men också dribblingar. 

Jimmy Durmaz "spider" för 2022/2023 (texten fortsätter nedanför bilden).

Lidmark Eriksson fortsätter:

- Jag tycker det finns fog för att säga att det här inte alls är en "trött" hemvändarvärvning.

Playmaker AI:s expert menar att Durmaz delvis "uppfunnit sig själv" de senaste säsongerna.

- Han är mer av en klassisk central mittfältare nu jämfört med hans tidigare roll som mer offensivt lagd kantspelare. Det syns rätt tydligt om man tittar på hur hans "heatmap" (var en spelare rör sig på planen) förändrats över åren.

ANNONS

Just positionsbytet gör också att Durmaz prestationer den senaste tiden sticker ut ännu mer, menar Lidmark Eriksson.

- Det gör det än mer imponerande att han till exempel bibehållit antalet nyckelpass per match på samma nivå. Generellt är det lättare att komma till lägen om man ligger högre upp på en kant.

Experten tar till stora ord och ser ett möjligt scenario som innebär att Durmaz delvis kan ersätta vissa av veteranen Sebastian Larssons egenskaper på planen. Larsson slutade efter den gångna säsongen.

- Det är nästan så att man kan klura på om inte Jimmy rentav kan gå in och i viss mån ersätta "Seb" Larsson, avslutar Lidmark Eriksson.

Se Jimmy Durmaz "heatmap" för 2018/2019 och 2022 nedan.


Publicerad 2022-12-12 kl 16:12

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto