Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Experten: MFF betalade 20 miljoner i sign-on till Jansson

Allsvenskan

Malmö FF tvingades öppna plånboken för att få hem Pontus Jansson.
Enligt ekonomiexperten Anders Norlén fick 31-åringen en sign on-bonus på 20 miljoner.

Foto: Bildbyrån

I början av april blev det klart att Pontus Jansson vänder hem till Malmö FF efter tio år utomlands. 31-åringen har skrivit på ett 4,5-årskontrakt med de himmelsblå, och han blir spelklar från och med 7 juli då det svenska transferfönstret öppnar.

Brentford har bekräftat att man ville förlänga kontraktet med sin svenske lagkapten, men att man fick kalla handen. Jansson tackade alltså nej till ett Premier League-kontrakt för att vända hem till MFF.

Snittlönen i den engelska högstaligan ligger på omkring 30 miljoner kronor netto om året. Men det lär inte gå någon nöd på mittbacksjätten för det.

Ekonomiexperten Anders Norlén skriver i sitt nyhetsbrev på Substack att Malmö FF:s inrapporterade arbetsgivaravgifter indikerar att Jansson fick en sign on-bonus på 20 miljoner kronor av MFF vid kontraktsskrivningen. Norlén menar att 31-åringen antagligen kommer att beskattas med 15 procent enligt så kallad "artistskatt", vilket betyder 17 miljoner netto efter skatt.

Annons

Förutsättningen för att beskattas med artistskatt är att idrottsutövaren är bosatt utomlands när denne tar emot sign on-bonusen. Artistskattesatsen på 15 procent är som bekant lägre jämfört med inkomstskatten som Jansson hade blivit beskattad med om han i stället var bosatt i Sverige vid utbetalningstillfället.

MFF:s totalkostnad bara för att få Janssons signatur på papper uppgår till omkring 25 miljoner kronor, enligt Norlén. Då innefattar det både betalningar till skatteverket och till spelaren själv.

När Pontus Jansson nyligen gästade podcast Lundh fick han frågor om saken.

När vi träffas är du klar för Malmö FF. Vet du exakt när du kommer ansluta?
- När jag känner för det (skratt). Nej, men i början av juli. Jag tror inte att vi har sagt något exakt datum än, men 1 juli kommer vi till Sverige. Från den dagen är jag Malmöspelare. Det är upp till dem att bestämma när första träningen sker, säger Jansson.

Annons

Är det viktigt att du återvänder till Sverige 1 juli, med tanke på skatteskäl?
- Vi har planerat hemkomsten 1 juli. Från det är jag Malmöspelare och fram till det är jag Brentford-spelare. Av respekt för kontrakten har vi valt att göra så.

I Premier League är snittlönen 35-40 miljoner om året brutto. Om du hade ett tvåårsavtal på bordet, hur många miljoner lämnar du då?
- Jag har inte gjort så mycket media sedan det blev klart att jag skulle flytta hem, men med alla jag har pratat med kommer de här sakerna på tal. Jag flyttar inte hem för pengar. Jag flyttar inte hem gratis, långt ifrån, Malmö har gjort allt de kan för att få hem mig, men att jämföra pengar…

Alla gör ju inte en sådan uppoffring för sin klubb, att man tackar nej till ett jättebud. Det finns de som gör det, Andreas Granqvist hade ett jättebud i Ryssland och flyttade hem till HIF. En del gör det, en del gör det inte. Det blir intressant.

Annons
- Ska jag vara helt ärlig har jag aldrig riktigt reflekterat över det. Min pappa har också frågat mig hur mycket pengar jag förlorar när jag flyttar hem. Det är en klassisk fråga man får. Men jag har aldrig tänkt i de banorna. Jag flyttar hem för att jag har kärlek till min förening. Jag har varit ute i nio år och alltid varit ekonomiskt resonabel, tänkt att det kommer komma en dag då jag inte kommer tjäna de pengarna, en dag när jag ska flytta hem till Malmö, då blir det en helt annan värld. Jag har inte ens räknat på det, avslutar Jansson.

Publicerad 2023-06-01 kl 16:05

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto