Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Expertens varning till AIK: Modesto kan bli en ny Ademi

Allsvenskan

Rui Modesto, 23, är klar för AIK.
Då varnar Playmaker AI:s Ola Lidmark Eriksson för "en ny Albin Ademi".
- Det är enda farhågan, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Rui Modesto och Albion Ademi.

På måndagen blev det officiellt att AIK värvar Rui Modesto från FC Honka. Portugisen blir därmed de svartgulas fjärde nyförvärv inför säsongen 2023.

Vad det är för spelare Gnaget har värvat? Playmaker AI:s Ola Lidmark Eriksson har kollat på Modestos siffror från tiden i Finland.

***

Vi börjar med Rui Modestos heatmap:

Han fungerar klockrent till höger i ett 3-5-2. Han är nog Veikkausliigas näst bästa i den typen av roll, skulle jag säga. HJK:s Murilo är den enda jag håller högre. Men han är något äldre, så hos Rui Modesto finns kanske mer potential.

Låt oss placera in honom i ligan och titta på spetsarna i dribblingar och passningsspel.

ANNONS

Här är han det som vi brukar kalla för ett "dubbelt hot". Han är bland de bästa en mot en, men han är också en av ligans absolut bästa i att slå chansskapande passningar, alltså nyckelpass. 3:e bäst i den kategorin.

Så ska man göra den vassaste värvningen man kan från Veikkausliiga från en allsvensk klubb skulle jag säga att AIK gör just det i Rui Modesto. Och som sagt har vi precis sett detta som jag sammanfattat här ovan sedan i maj egentligen, då man började kunna dra slutsatser av denna säsongs data.

Enda farhågan: Att han det blir en ny Albion Ademi (Djurgården, reds. anm). För oavsett hur bra det ser ut måste man försöka värdera vad en toppinsats i Veikkausliiga är värd i en allsvensk kontext. Och som exempel tar jag här fram Ademis spider från 2020, då han spelade i IFK Mariehamn.

ANNONS

Så - det är ingen given succé så klart. Men Piracaia har i alla fall bevisat att det går att komma från Beikkaus och dominera i den svartgula tröjan!

Publicerad 2022-11-28 kl 17:01

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto