Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

EXTRA: 51-procentsregeln bevaras

Foto: SVT

Idrottsrörelsen har sagt sitt.

51-procentsregeln bevaras.

Specialförbunden röstade emot Riksidrottsförbundets förslag.

Idrotts-Sverige satte stopp — det blev nej till Riksidrottsstyrelsens förslag att slopa den så kallade 51-procentsregeln vid Riksidrottsmötet i Luleå på lördagen.

Under överskådlig tid ska därmed ideella föreningar ha röstmajoritet i idrottsaktiebolag.

Det var inte oväntat att Riksidrottsstyrelsen skulle gå på ett bakslag i Kulturens Hus i Luleå. Rösträkning behövde inte tas till. Det stod klart att det var stor majoritet för nej till förslaget.

Beslutet togs efter mer är två timmar debatt med över 20 talare.

- Jag är naturligtvis besviken över att inte vi nådde igenom den här gången, sade Christer Englund, ordförande i Ishockeyförbundet som under alla år förespråkat att 51-procentsregeln ska slopas.

- Vi idrottsförbund tävlar ju inte mot varandra. Jag är besviken över att man inte lyssnar på argumenten, många var inte ens insatta i frågan, det är mer bekymmersamt.

Ända sedan det blev tillåtet 1999 att bolagisera inom idrottsföreningar har 51-procentsregeln gällt. Den har garanterat att röstmajoriteten har legat kvar hos den ideella föreningen i aktiebolag.

Ständigt på tapeten

Gång på gång har regeln ifrågasatts. Men hela tiden har förslagen om att slopa 51-procentsregeln stupat.

Så även denna gång, trots stödet från Riksidrottsstyrelsen. RS hade med ett par tillägg till den senaste utredningen försett förslaget att bolagiseringsbeslut ska ligga hos de enskilda idrottsförbunden med både hängslen och livrem. Det lugnade inte den stora ombudsmassan.

- Jag tycker inte det här är en prestigeförlust, sade Tommy Ohlström, som föredrog ärendet för RS.

- Grejen är att försöka hålla ihop organisationen. Den balanspunkten försökte vi hitta, som utredningens grund att besluten om röstmajoritet skulle ligga på idrottsförbunden. Så kompletterade vi med de två tillägg, vi tyckte det var en genial lösning.

- Siffran 51 har blivit en symbol för att makten ska ligga kvar hos rörelsen. Jag tror det finns en djupare obesvarad fråga om framtiden i idrottsrörelsen.

Ingen ny utredning

Kanske kommer framtidsfrågorna att besvaras i den stora utredning som kommer att tillsättas med hela idrottsrörelsens framtid i fokus. I RS var man nöjd med att bolagiseringsfrågan inte kommer att utredas vidare under överskådlig tid.

- Nu har vi kommit till punkt i det här. Nu kan vi gå in på det som handlar om strategiutredningen, sade Tommy Ohlström.

Men frågan om 51-procentsregeln är nog inte begravd.

- Jag tänker inte lägga frågan åt sidan. I den strategiska utredningen om framtiden borde en sådan här fråga i högsta grad finnas med, sade Christer Englund.

Publicerad 2013-05-25 kl 17:46
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons