Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Fansunionens viktigaste frågor 2014: Stoppa matchflyttar och begränsa disciplinnämndens bestraffningsrätt

Allsvenskan

SFSU (Svenska fotbollssupporterunionen) kraftsamlar inför 2014. Förra året var 51-procentsregeln huvudfokus. Nu handlar det om att stoppa sena matchflyttar och att se till att klubbar inte kan bestraffas om de följer säkerhetsföreskrifterna.

Foto: TT / Stephan Heyl

2013 blev ett framgångsår för SFSU, supportrarnas egna union. Den enskilt viktigaste frågan på dagordningen var att bevara föreningsdemokratin och 51-procentsregeln.

I år går kampen vidare och två av hjärtefrågorna rör flyttade tv-matcher och disciplinnämndens bestraffningar. Tony Ernst, unionens ordförande, berättar om de tre punker man enades om på årsmötet i december.
- Det ena är den interna strukturen. Vi ska exmeplvis skaffa en hemsida, vi ska försöka skaka fram lite ekonomi så att vi kan ha fysiska styrelsemöten, träffa våra medlemsföreningar och sådant. De andra två frågorna är sådana som riktas utåt där det ena är matchflytt. En viktig sak för våra medlemar. Tillsammans med Sef (Svensk Elitfotboll) ska vi försöka hitta en bortre gräns för när ett tv-bolag kan flytta en match, säger han till fotbollskanalen.se och fortsätter:

Annons

- Bland annat flyttade TV4 några Hammarbymatcher med väldigt kort varsel och det blir tufft för supportrar som har tagit ledigt från jobb, bokat biljetter och så vidare för att kunna åka på vissa matcher. I Tyskland har man sex veckor som bortre gräns. Det kanske blir svårt att nå här, men något åt det hållet.

- Den andra fokusfrågan döpte vi allmänt till repression. Det handlar framför allt om hur förbundet straffar föreningarna för exempelvis bengalbrännande trots att föreningarna i fråga har gjort allt som står i säkerhetskraven. Där har ishockeyn kommit längre. Har du uppfyllt dina säkerhetskrav så kan du inte bötfällas, även om någon gör någonting. Det är dit vi vill nå inom fotbollen.

Hur bedömer du möjligheterna att lyckas få till förändringar i dessa frågor?
- Jag pratar ofta med Karl-Erik Nilsson (Svenska fotbollförbundets ordförande) och Lars-Christer Olsson (Svensk Elitfotbolls ordförande). De vet vad jag tycker och jag är ju inte rädd för att säga det heller. När det gäller matchflytt har jag goda förhoppningar eftersom det inte är fråga där man måste ta hänsyn till distrikten eller där man ska rösta om något. Det är en fråga av teknisk art som vi, Sef och TV4 kan lösa tillsammans.
Annons

- Den andra frågan, om bestraffningar, äger förbundet eftersom de äger tävlingsbestämelserna. Där krävs andra beslut och där finns en annan gång för hur besluten fattas där distrikt ska rösta och så vidare. Det tar längre tid men man kan hoppas att det går att lösa till nästa säsong.

Lite mer lobbyarbete, snarare?
- Ja, det kan man säga. Vi måste förmedla vad vi som supportrar tycker gemensamt. Visst, vi kan visa vad vi vill med banderoller på läktarplats och det ska vi också göra. Men det är inte allt vi kan göra.

Efter årsmötet blossade en ny debatt upp. När svensk fotboll tillsatte en utvecklingsgrupp för att komma på idéer för att utveckla fotbollen i landet bjöds flera representanter in. Svensk Elitfotboll (representerar klubbarna i allsvenskan och superettan), Elitfotboll dam (representerar damernas elitklubbar), distriktsförbunden ute i landet, Svenska fotbollförbundet och Division ett-klubbarna. Men inte supporterunionen.
Annons
- Nej, när det kom upp så hade jag inte en aning om det. Jag blev uppringd av en journalist som frågade "Ni är väl med på det här?". Jag svarade "nej" och sedan tog det hus i helvete.

Man diskuterade frågor som att byta till att spela höst-vår istället för nuvarande vår-höst samt att minska antalet lag i serien. Var tycker du om det?
- När jag har funderat vidare på det så inser jag att jag inte kan säga något i de här frågorna för jag vet inte hur våra medlemmar resonerar. Nu håller vi därför på att försöka ta reda på det. I vissa av de mindre supporterföreningarna kanske det räcker med att ringa och snacka med ordförande i supporterföreningen så kan han pejla läget med medlemmarna om det bara rör sig om 20-30 stycken. Men det går inte med Bajen Fans som har 10 000 medlemmar eller MFF Support som har 3 000 medlemmar. Där har vi funderat på någon typ av enkät så att vi kan få några enkla svar som kan ge en fingervisning.
Annons

Har du någon uppfattning om hur det lutar?
- Rent traditionellt finns det en känsla, som stärks av allt man läser på forum och de kommentarer man får, att supportrarna ser konservativt på saker och ting. Fans vill sällan att saker förändras för mycket. Vi är av tradition tröga och konservativa och det är kanske det vi ska vara. Men jag har inga specifika svar när det gäller höst-vår eller fler eller färre lag i allsvenskan.
Publicerad 2014-02-04 kl 13:08

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto