Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Farnerud om Aiesh, Anderssons farväl och nyförvärv: "Kan hända en hel del"

11v

Utgående avtal och en missnöjd Hosam Aiesh.
IFK Göteborg kan vara aktivt i vinterfönstret. 
- Det kan mycket väl bli så att det händer en hel del under vintern, säger sportchefen Pontus Farnerud till Fotbollskanalen. 

IFK Göteborg stod i år för en misslyckad säsong i allsvenskan. Blåvitt kämpade länge om nytt kontrakt och kom till slut på tolfteplats i seriespelet. Klubben gjorde även ett tränarbyte under säsongen, då Poya Asbaghi lämnade och Roland Nilsson kom in. 

Tidigare under torsdagen meddelade Blåvitt att förre sportchefen Kennet Andersson lämnar föreningen av egen vilja. Andersson var tidigare sportchef, ihop med Pontus Farnerud, men bytte i september i år till en rådgivande roll i klubben. 

ANNONS

Nu berättar Farnerud mer om sina känslor kring Anderssons avsked.

- Vi har jobbat ihop ända sedan vi kom in i våra roller under 2019. Från ett personligt perspektiv är det tråkigt att han lämnar. Vi har jobbat tätt tillsammans hela tiden i olika roller, både tidigare och även nu när jag har tagit över rollen som sportchef, säger han.

Farnerud får därmed nu leda sportchefsarbetet utan Andersson i en rådgivande roll. 

- Det var bra att ha Kennet att bolla med i många frågor, och det blir en utmaning, men det är också spännande med mycket att ta tag i inför fortsättningen och framför allt inför 2021. Det är en del att ta tag i och det är bara att sätta igång, även om det arbetet redan är påbörjat, vilket Kennet också har varit en del i.

Farnerud är nämligen nu igång med truppbygget inför säsongen 2021. Då är förstås klubbens mål att göra en bättre säsong än i år, och sportchefen är inställd på att det kan hända hel del i Blåvitts trupp under vintern.

- Tränare vill alltid sätta sin prägel på laget, och "Rolle" fick ta över en trupp, precis som när man kommer in som sportchef. Då tar det ett tag innan ens eget truppbygge tar form. Det gäller att hitta en balans i det och det tar en viss tid innan de sakerna landar på plats så som man vill. Det får man nog ha en förståelse för. Det kan mycket väl bli så att det händer en hel del under vintern, säger han. 

ANNONS

Är målet att plocka in en anfallare till nästa säsong?
- Det kan jag inte kommentera.

Blåvitt meddelade samtidigt i slutet av oktober att klubben räknar med att backa med mellan fem och 15 miljoner kronor 2020 till följd av coronakrisen. Farnerud vet ännu inte hur klubbens ekonomi kommer att påverka truppbygget. 

- Det vet vi inte än. Det är ett arbete som pågår för fullt, och givetvis är det en viktig del för mig att veta vilka möjligheter och förutsättningar vi har. När vi tittar tillbaka på inför 2020, så var det väldigt tufft med en tajt budget och en tunn trupp som vi gick in med till säsongen. Det är klart att förutsättningarna måste vara bättre om vi ska sikta högre.

Farnerud känner sig dock inte tvingad att sälja spelare för att ta in nya.

- Det återstår att se. Vi behöver väl inte sälja, men det beror lite på vad vi som förening vill göra och vilken riktning vi vill gå inför 2021, och vilka möjligheter och förutsättningar vi har. Men vi är en säljande klubb och är öppna för att diskutera om det finns intresse för våra spelare. Samtidigt kommer vi inte att rea ut dem. Det handlar om att titta på marknadsvärdet på varje spelare och ta rätt beslut om det.

ANNONS

Möjligen kan ändå ett par spelare lämna föreningen.

Hosam Aiesh, som i år kom till spel i 21 matcher i allsvenskan, berättade i veckan för Aftonbladet att han vill söka sig vidare. Nu kommenterar Farnerud det utspelet. Han kan inte svara på om Aiesh, som har avtal över 2022, spelar i Blåvitt 2021. 

- Jag förstår att han vill spela mer än vad han har gjort under året, och sedan kan jag inte kommentera mer ingående än så. Men det är klart att alla har en ambition med att spela och med tanke på att Hosam inte har gjort det väldigt mycket framför allt under hösten, så är det självklart att han har de tankarna. Det är en diskussion som vi har internt med Hosam. Jag vill inte säga vad vi tänker om det.

Farnerud vill därmed inte svara på om Blåvitt vill att Aiesh stannar i klubben.

- Det kan jag inte svara på. Det är en diskussion som är mellan oss och Hosam. Sedan får vi se vad det landar i. Vi har investerat väldigt mycket i Hosam och såklart vill vi få ut mer än vad vi fått ut än så länge. Hosams ambition, som fotbollsspelare, är att spela matcher, som jag sa tidigare, och säkerligen göra så bra ifrån sig som möjligt. Vi är inte nöjda, någon av oss, just nu med nuvarande situation.

ANNONS

Även kring talangfulle mittfältaren Alhassan Yusuf har det spekulerats om en framtida flytt. Farnerud är dock inställd på att löftet inleder nästa år med Blåvitt.

- Det har funnits intresse för Alhassan ett tag, och sedan kommenterar vi inte hur konkret det har varit. Vi vet att det finns intresse, men det är alltid ett långt steg till att det leder till något konkret och en försäljning. Vi räknar med att han kör igång med oss i januari.

Två spelare som har utgående avtal är Mattias Bjärsmyr och Alexander Farnerud. Sportchefen menar att samtal förs med spelarna, men han vill däremot inte gå in på vad Blåvitt vill i förhandlingarna. 

- Mattias har gjort det bra. Det var speciella förutsättningar när han kom in på ett korttidskontrakt, då vi inte hade möjlighet att göra något annat i det läget, varken med honom eller med "Alex" (Alexander Farnerud). Det var två lösningar som visade sig vara väldigt bra sportsligt. Det är såklart diskussioner om hur vi ska gå vidare där, men ingenting är klart, säger han. 

ANNONS

Är målet att ta beslut om Bjärsmyr och Farnerud före årsskiftet?
- Ja, definitivt. Det är saker som vi vill få plats så fort som möjligt. Ju tidigare vi har rätt förutsättningar, desto lättare är det för mig och för oss som förening att jobba för ett bra 2021 och för att var bättre förberedda när det väl drar igång.

Publicerad 2020-12-10 kl 22:46

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto