FEM SPANINGAR: "Anmärkningsvärt och spännande kaptensval"

MARBELLA. Häcken förlorade med 4-2 mot Tromsö.
Här är Fotbollskanalens Martin von Knorrings fem spaningar från matchen.

Så var matchen
Häckens tränare "Paco" Johansen var inte nöjd med lagets insats i den här matchen när jag pratade med honom efter slutsignalen och jag förstår varför. Även om Tromsös stora bollinnehav länge inte ledde till särskilt farliga situationer så fick Häcken för lite bett genom sin höga press. Inledningsvis i andra halvlek var man bättre men sedan gjorde båda lagen många byten och det blev klassiskt försäsongsryckigt.

Tromsö kom trea i norska ligan i fjol och är ett bra lag. De satte 1-0 en halvtimme in efter ett misstag i Häckens backlinje, men Ali Youssef gjorde ett läckert 1-1-mål precis innan paus. Trots att Häcken inledde piggt i andra halvlek rann Tromsö igenom och satte 2-1 sju minuter efter pausens slut. 2-2 kom en stund senare, efter att Julius Lindberg fixat en straff. Mot slutet satte sedan Tromsö två mål och även om 4-2 som slutresultat kanske var något mål ”för mycket” var det norska laget bättre än Häcken.

Häckens lag: Peter Abrahamsson - Simon Sandberg (Sigge Jansson 62), Even Hovland, Abdoulaye Faye, Adam Lundkvist (Kadir Hodzic 71) - Mikkel Rygaard (Severin Nioule 71), Romeo Amane (Isak Brusberg 71), Julius Lindberg (Blair Turgott 78) - Pontus Dahbo, Srdjan Hrstic (John Paul Dembe 71), Ali Youssef (Abdulrazaq Ishaq 46)

Lundkvist kapten direkt
Häcken värvade nyligen in Adam Lundkvist, som spelat i MLS de senaste åren. Och nye tränaren "Paco" Johansen tycks hålla honom och hans egenskaper som person högt. För mot Tromsö fick vänsterbacken dra lagkaptensbindeln runt armen. Det är inte givet att han blir den ordinarie kaptenen och självklart blir 2024 en form av nystart för Häcken eftersom man bytt tränare, men att ett nyförvärv ges det förtroendet så snabbt är anmärkningsvärt och spännande. Det skvallrar så klart om att Lundkvist är tänkt spela en viktig roll i år. I den här matchen var han stabil utan att sticka ut på något speciellt sätt.

MATCHENS HÄNDELSE
Det som stack ut allra mest med den här drabbningen var Tromsös sätt att använda sin målvakt, den förre AIK-spelaren Jakob Haugaard. Han har gått från att vara i svensk kyla till att vara den norska ligans bäste keeper och mot Häcken visade han hur laget jobbar hårt för att utnyttja hans fina fot. Dansken spelade verkligen som en extra back när Tromsö hade bollen. Han klev ofta upp 30-40 meter i planen och lämnade således målet helt tomt. Det är nog det mest extrema jag sett vad gäller en keeper. Strategin var egentligen bara nära att straffa sig vid ett tillfälle. Runt den tionde minuten vann Häcken boll på offensiv planhalva och kunde då testa ett långskott. Men det gick utanför.

FRÅGETECKNET
Den självklara dörren att slå in är så klart den om hur Häcken ska fylla tomrummet efter Samuel Gustafson. Det kommer bli en stor utmaning, det såg man mot Tromsö. Men frågan om hur Srdjan Hrstic, som kostade stora pengar att hämta in i somras, ska lyfta helt är intressant. Sex mål på 19 tävlingsmatcher hittills är inte fy skam men man kan få ut mer av honom i spelet. Mot Tromsö var han knappt inblandad i någonting. Därför var det nog extra skönt att han fick ta Häckens straff i andra halvlek och sätta den. Ett mål är alltid ett mål för självförtroendet. Så länge han gör mål kan ingen gnälla men det finns helt klart saker att jobba på kring att involvera honom på ett bättre sätt.

MATCHENS SPELARE
3: Mikkel Rygaard. Den centrale mittfältaren är alltid skicklig med boll.

2: Ali Youssef. Spelade första halvlek och visade sin spets när han vek in och borrade in 1-1 i bortre hörnet.

1: Julius Lindberg. Aktiv. Fick inte till alla aktioner men försökte.

Publicerad 2024-02-02 kl 18:36