Fem spaningar: "Berget och Cibicki riskerar att bänkas"

Malmö FF åkte på sin första förlust för säsongen då man tappade ledningen hemma mot IFK Norrköping. Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från mötet.

Guldstriden öppnades igen

I knappt sju minuter hade Malmö FF ledningen i allsvenskan med sju poäng, även om AIK har två hängmatcher. Två minuter senare var serieledningen nere på en poäng. Ett skönt avstånd att få för alla som inte hoppas av MFF ska bli Sveriges motsvarighet till Basel eller FC Köpenhamn.

IFK Norrköpings senaste matcher visar också att de ska nämnas konstant i guldstriden, trots en ojämn start, och Malmö FF har endast förlorat fyra av sina senaste 30 allsvenska hemmamatcher. Två av de förlusterna har varit mot IFK Norrköping.

Berget och Cibicki kan riskera att bänkas

Få springer så mycket i en match som Jo Inge Berget och Pawel Cibicki. I ett taktiskt perspektiv är de nära på optimala till spelsättet som ska implementeras, och bägge var väldigt bra på försäsongen.

Problemet är de senaste matchernas utveckling. De har inte varit samma målhot framåt och har ibland frustrerat med boll. Cibicki har ett mål och noll assist på de sju senaste matcherna. Berget ett mål och noll assist de sex senaste.

Den offensive spelaren med kvalitet i MFF nu är Rosenberg, men någon mer måste höja sig och Magnus Pehrsson är inte orädd för obekväma beslut (lex Magnus Wolff Eikrem). Bänkas någon av Cibicki och Berget mot AIK?

Firma Eliasson/Bärkroth åter IFK:s segervapen

IFK Norrköpings yttrar gillar inlägg. Enligt WhoScored ligger bägge på topp-5 flest inlägg i allsvenskan det här året. Det görs dock med stil, inte med höga luftpastejer. Bra ryck för att få ytan och tiden att slå in, och det är hårdhet i leveranserna.

Den överlägset bästa chansen i första halvlek skapades av Niclas Eliassons inlägg, hörnan till 1-1 i andra halvlek skapades av Nicklas Bärkroths inlägg. Viktigt när anfallarna i Norrköping inte är lika involverade som vi har vant oss vid.

Malmös 3-4-3

Nästan varje match har det varit någon tydlig taktisk skillnad hos Malmö. Med Yoshimar Yotún tillbaka efter avstängning kunde Magnus Pehrsson spela en 3-4-3-taktik, där Berget och Cibicki slet bakom Markus Rosenberg. Det stängdes igen bra i spelet, IFK Norrköpings chanser var främst på fasta situationer, men det blev problem i bland annat speluppbyggnaden.

Samtidigt skapar MFF lägen för att ha en ledning redan innan Rosenbergs mål. De straffas av passivitet på hörnor och inte tillräckligt många formstarka offensiva spelare.

Gratismålen

För mig är det ofattbart att flera klubbar inte lägger mer tid och träning på fasta situationer, det enklaste sättet att vinna mål på. IFK Norrköping har redan gjort sex mål på det i år, flest i allsvenskan, vilket även hjälpte till i segrarna mot bland annat Häcken och Kalmar.

MFF var, sett till insläppta och gjorda mål, allsvenskans bästa lag på fasta situationer förra året, med en plusstatistik på över tio mål. Efter tio omgångar i år är det ungefär plusminusnoll, och MFF var dåliga att försvara på hörnor redan på försäsongen.