Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Fem spaningar: "Då är det svårt att lyfta från botten"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

IFK Norrköping besegrade Kalmar FF med 2-0 på Östgötaporten under tisdagen.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från matchen.

Kalmar FF saknade 13 spelare
Kalmar hade tolv skador/avstängningar/sjukdomar inför matchen, inkluderat stjärnduon Rasmus Elm och Ismael, truppens tre anfallare, de två vänsterbackarna, och bröderna Hallberg. Dessutom blev Tobias Eriksson utbytt skadad i första halvlek. De försökte med en trebackslinje för att pussla ihop det, men det blev bara okej under perioder.

För att beskriva situationen: när Kalmar var måldesperata bytte de ut Edvin Crona, som idag var den förste spelaren född på 2000-talet att starta i allsvenskan, mot Isak Magnusson. 18-åringen Magnusson hade inlett på bänken i fem av sex U21-matcher i år. Sånt gör det svårt att lyfta från nedflyttningsplatserna.

David Moberg Karlsson
Så fick han sin första start för året. Det har varit frustrerat med ett U21-mästerskap som också kommer i sommar, och Moberg Karlsson har bara fått visa upp sig i korta inhopp.

Mot Kalmar var det mycket som var bra. När Moberg Karlsson gjorde sina ryck utan boll verkade Kalmarspelarna stillastående, han skapade situationerna som han ville ha. Målviljan var extra uppenbar och fyra-fem gånger hade det kunnat gå. Hade något gått in hade han blivit svårpetad till nästa match. Frågan är hur mycket Jens Gustafsson till nästa match väger rivig prestation mot inget mål?

Niclas Eliasson leder assistligan
Två assist idag (fem totalt) och han fick Emin Nouri att se lättrundad. Under sina sista två år i AIK fick Eliasson starta sex allsvenska matcher. Det handlar om att ta chansen när en får den, men ingen blommar ut med det låga förtroendet.

Det är snart ett år sedan IFK Norrköping tappade sin offensiva stjärntrio. Trion ersattes med spelare som andra skandinaviska klubbar slängde ut – Eliasson, Moberg Karlsson, Sebastian Andersson – och laget upplevde inget stort kvalitetstapp. Talang kan sitta i även efter ett par svåra år. Förtroende och att hitta rätt spelare till rätt spelsätt har gjort att IFK Norrköping har värvat sig kvar till topplatserna. 

Kalmar kan inte göra mål
Med bättre marginaler kunde Kalmar fått ett mål i första halvlek, men det var också bara Romários skott i stolpe och Langer, samt Carl Johanssons nästan-avslut som var något bra. På nio allsvenska matcher har laget gjort fem mål, varav två på frispark och ett på straff. Två spelmål på 810 minuter.

Kalmars offensiv under sista halvtimmen idag var Crona (17 år), Magnusson (18), Johansson (18), Svante Ingelsson (18), Filip Sachpekidis (19), Anton Maikkula (20), och Romário. Imponerande snittålder, men trots måldesperationen blev det endast två ofarliga distansskott under andra halvleken.

Korta hörnor
1-0 kom på en kort hörna. Eliasson kunde få en ny vinkel på inlägget och saker rördes om i straffområdet. En stor del fotbollssupportrar är filosofiskt emot andra hörnvarianter än att slå direkta inlägg, men en pragmatiker är nog mer tveksam. Alla blir irriterade på en kort hörna som misslyckas och kommer ihåg den, medan de långa hörnorna sällan får kritik. 

Italienaren Gianni Vio, en av få tränare som anställts för att uteslutande ta hand om fasta situationer (då i Brentford), brukar tydligen säga att korta hörnor är väldigt bra – om de görs rätt.

Kortfattat kanske en kan säga: långt eller kort spelar ingen roll. Att ha en bra plan eller att inte ha en bra plan spelar roll. IFK Norrköping verkade ha en bra plan.  

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-05-16 kl 21:53
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons