Fem spaningar: "Derbyt satt i Häckens ben"

Sirius knep en poäng på övertid mot Häcken. Här är Fotbollskanalens Linus Peterssons fem spaningar från mötet.

Daleho Irandust fortsätter glänsa

Vilken vecka han har haft, 18-årige Daleho Irandust. Först den strålande halvleken och första allsvenska framspelningen i derbyt mot IFK Göteborg (4-0). Sedan ny briljans och det första allsvenska målet mot Sirius under fredagskvällen. Talangen flyter runt på planen. Gör allt så lätt och ledigt. Målet innehöll dessutom hög klass när han drev in från kanten och tryckte upp bollen via den första stolpen. Under torsdagen meddelade Häcken att de har förlängt hans kontrakt till 2021. Det gjorde de bane mig rätt i. Han är en juvel.

Enda problemet? Att det vore tråkigt för underhållningen om han ska behöva ta plats på bänken när Alexander Farnerud snart är tillbaka från skada. Mikael Stahre får hitta ett sätt att knö in båda två i elvan.

Det mesta gick emot Sirius - som ändå fick en poäng

Två tidiga byten på grund av skada (Ante Björkebaum efter fyra minuter, Johan Eiswohld efter 27) slår hårt på vilket lag som helst.

Så också Sirius. Bytena störde deras väg in i matchen. Det blev guppigt, snirkligt och virrigt. Ingen slump att Häckens 1-0-mål kom när Eiswohld var ute för behandling. Mer motgångar skulle komma. Bara tre minuter efter att de hittat en kvittering i början av den andra halvleken fick Häcken straff och tog ledningen på nytt. Det här var inte Sirius match - ändå fick de med sig en poäng tillslut. Starkt kraftsamlat.

Spelarna lyssnade på Stahres varningsklocka - men derbyt satt i benen

"Matchen mot Sirius är svårare än derbyt", fastslog Mikael Stahre under torsdagen. "Nästa match efter en seger är alltid svår". Det syntes även på plan att tränaren hade höjt ett varningens finger i Häckens omklädningsrum. Det var "JÄPP, JÄPP, JÄPP", "PRESS, PRESS, PRESS" redan från minut ett. Mikael Stahre studsade nere vid sidlinjen. Det gav också resultat. Med ett högt tempo tog Häcken omgående kontroll över matchen och tryckte tillbaka Sirius. Rivstarten gav 1-0 efter elva minuter. Chanserna fanns där för mycket mer än så. I slutet av matchen såg det dock ut som att urladdningen i derbyt mot Blåvitt satt tungt i många ben. De orkade inte fram till mållinjen.

Bergstrand tvingades pussla och gjorde det bra

Skadorna i Sirius har vi pratat om. De tvingade tränaren Kim Berggstrand att flytta om i sin 4-3-3-uppställning. Han landade i en 4-4-2-formation med Kingsley Sarfo (166 cm) och Moses Ogbu (185 cm) på topp. Ett klassiskt "fyrtorn och släpvagns-par". Sirius fick grepp om matchen, växte med den och fick också igång det väloljande passningsspel som har gett dem tre segrar på tre konstgräsmatcher. Dessutom var det just firma Sarfo/Ogbu som hittade 1-1. Den förstnämnde med ett hårt inspel från vänster, den sistnämnde med ett fint avslut i det bortre krysset. En uppställning för Bergstrand att använda framöver?

Noll kontinuitet bland mittbackarna - var det det som märktes nu?

Lindgren/Sudic, Wahlström/Lindgren, Lindgren/Ojala och Wahlström/Engström. På de sju första allsvenska omgångarna har Häcken, på grund av skador och avstängningar, tvingats starta med fyra olika mittbackspar. De har använt ännu fler under matcherna. Mikael Stahre har dock byggt en så pass stabil grund i det här laget att det knappt märkts - fram tills nu. Två insläppta mål mot Sirius där det första kändes billigt. Markeringen på Ogbu i straffområdet var inte 100-procentig. Dock ska man komma ihåg hur lång väg Häcken har vandrat det senaste året. Efter sju omgångar i fjol hade Häcken släppt in elva mål och låg på kvalplats. Efter sju omgångar i år har de släppt in fem mål och tillhör toppen. En märkbar skillnad som Mikael Stahre ligger bakom. Han ska hyllas för det defensiva jobb han har gjort i Häcken. Ska det fortsätta så behöver han dock få kontinuitet i mittbackslåset. Framförallt måste ledaren Rasmus Lindgren vara på planen.