FEM SPANINGAR: "Dif dominerade - MFF promenerar mot guldet"

Malmö FF tog en blytung trepoängare på Tele2 Arena under måndagen. Här är Fotbollskanalens Andréas Sundbergs fem spaningar från matchen.

Djurgården dominerade – men MFF promenerar mot guldet

Det gäller att ta tillvara på sina chanser. Nu vet både Djurgården och Malmö FF det. Djurgården var bäst i måndagens match på Tele2 Arena men var för dåliga på att göra mål (man hade till och med en straff). Malmö FF gjorde en spelmässigt svag insats, men deras andra målchans kom i den 94:e minuten. Då sköt Mattias Svanberg på Niklas Gunnarsson som styrde in bollen i eget mål.

Vi tar det från början.

Djurgården var bäst i den första halvleken men saknade skickliga anfallare vilket gjorde att anfallen blev korta och man hade problem att skapa chanser.

Malmö FF kom ingenstans. Där var anfallen ännu kortare. De kreativa spelarna med Kingsley Sarfo och Jo Inge Berget kom inte med i spelet och laget fick inget djupledshot.

Efter första halvlek skickade Magnus Pehrsson ut Sarfo. In med Pawel Cibicki på en kant och upp med Berget i anfallet. Cibicki var lika osynlig som Sarfo men Berget växte och hade MFF:s bästa chans. Andreas Vindheim slog ett bra inlägg från höger som Berget nickade tätt utanför.

Med Berget i anfallet fick Djurgårdens mittbackar Jacob Une Larsson och Niklas Gunnarsson lite mer att tänka på, men båda klarade av det mesta och gjorde en väldigt bra match.

I den andra halvleken var Djurgården ännu bättre.

Kevin Walker, som inte har fått tillräckligt mycket beröm för sina insatser, och Kim Källström vann det centrala mittfältet. På kanterna var Haris Radetinac och Othman El Kabir kreativa och skapade tillräckligt mycket för att deras lagkamrater borde ha avgjort matchen. Men Aliou Badji och Tinotende Kadewere missade.

Eftersom Djurgården inte klarade av att göra mål var nog de flesta inställa på att matchen skulle sluta 0-0. Alla satt och väntade på att domaren skulle blåsa av. Men så i den 94:e minuten sköt Svanberg bollen på Gunnarsson som styrde in den i eget mål. Domaren blåste av och MFF promenerar vidare mot en ny titel.

MFF är mästare på uddamålssegrar

Tio av Malmö FF:s tretton segrar har varit med uddamål. Sex av deras sju bortasegrar har varit med uddamål. Fjärde gången som man avgjorde efter 90 minuter.

Det gäller att vara bra i 90 minuter… eller i 94 minuter. Man förtjänar sina segrar. En del kanske pekar på tur men det kan det inte vara varje gång. Det är en styrka att gång på gång visa muskler, ha det lilla extra och gå av planen som segrare.

Åtta MFF-spelare med utgående kontrakt – ingen vill förlänga

Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson har ett tufft jobb. I halvtid berättade han i CMore att ingen av lagets åtta spelare som har utgående kontrakt vill förlänga. Mot Djurgården var tre av fyra mittfältare plus Markus Rosenberg och Anton Tinnerholm med utgående kontrakt. Alltså fem av elva startspelare.

Ingen rolig uppgift för Daniel Andersson. Samtidigt starkt av spelarna att ha inställning att ta de här uddamålssegrarna.

Starkt av Radetinac

Haris Radetinac har haft två jobbiga korsbandsskador. Mot Malmö FF gjorde han sin första start efter den andra korsbandsskadan. Imponerande bara det. Ännu mer imponerande att han var så bra. Radetinac var en injektion. Han fixade straffen som El Kabir missade. Slog ett fint inlägg i början av andra halvlek men där Badji halkade. Haris Radetinac var pigg och kreativ och kommer att göra mycket nytta för Djurgården i höst.

Vilken comeback av ”Lill-Tarzan”

I somras återvände den förre guldhjälten Johan Dahlin till Malmö FF och när Johan Wiland såldes till Hammarby har ”Lill-Tarzan” (hans pappa Stefan som också har varit målvakt kallas för Tarzan) levererat. En bra insats mot Sundsvall följdes på måndagen upp med att han räddade MFF. Dahlin räddade Othman El Kabirs straff och såg i övrigt hur stabil ut som helst. Dahlin var tillsammans med Franz Brorsson bäst i Malmö FF.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren.