Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

FEM SPANINGAR: "Eddahri och Buya Turay är allt för AFC"

Allsvenskan

Örebro tog emot AFC Eskilstuna som överraskade och tog sin första vinst på bortaplan för säsongen. Här är Fotbollskanalens Johan Hanssons spaningar från matchen.

Foto: Bildbyrån

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren ovan.

Besara en av sensommarens bästa i allsvenskan
Nahir Besaras första elva matcher i årets allsvenska: ett mål (straffretur) och noll assist.

Efterföljande 13 matcher: nio mål och sex assist. 

Alexander Axén pratade i podden 3-5-2 om att Besara kom in till tränarens kontor i somras, tackade för all speltid efter en medioker vår, och sa att saker skulle förändras i hans prestationer. Han dominerar inte matchbilder, men är kvalitetsspelaren som höjer laget två nivåer i många anfall med smarta aktioner. 

Föreningen måste dock ta ett beslut i vinter eftersom han har ett år kvar på kontraktet. Så sent som förra året hade ÖSK problem med den stora mängden utgående kontrakt, och inkomsterna från försäljningarna blev därför begränsade. Ska Besara behållas och ge laget ett halvår eller ett år med förhoppningsvis många poäng? Ska det spenderas höga summor på förlängning? Eller ska det bli försäljning så att nye tränaren Axel Kjäll kan få bättre resurser att fixa fler delar av laget? 

Annons

Buya Turay och Eddahri är allt AFC
AFC startade idag med Farshad Noor och Sharif Mukhammed, som inför den här matchen bara hade gjort ett inhopp var i AFC. Samtidigt är det frågan hur stora skillnader det gör att Jolley byter runt på några spelare. Det finns flera spelare som är okej för allsvenskan, men två spelare är klart mycket högre upp än övriga. 

Det här laget är väldigt mycket Omar Eddahri och Mohamed Buya Turay. De gångerna jag har sett AFC har det varit svårt att hitta trender som laget skapar chanser på, med två undantag. Dels när Eddahri använder sin teknik och spelförståelse av hög allsvensk klass, som vid rabonainlägget eller ur-ingenting-målet idag. Och dels när Buya Turay sprintmålar som ingen i allsvenskan ska kunna göra. 

AFC tog sista chansen att hänga kvar i allsvenskan

Annons
Hade inte AFC vunnit idag så hade de åkt ur allsvenskan. Ett lag med två segrar på 24 omgångar kan inte klara av fyra-fem segrar på sex matcher efter det. 

Men. De vände mot Örebro och har åtta poäng upp till Jönköpings Södra, ett lag som de spelar mot om två omgångar. AFC har gav idag sig själva chansen till allsvenskan 2018, såvida de håller ut en omgång till. J Södra har fortfarande ett rejält övertag sett till poäng, men AFC kan nog sägas ha det enklare spelschemat. 

AFC:s övriga fem matcher: IFK Göteborg (H), Häcken (B), Elfsborg (H), Halmstad (B), Sirius (H)

J Södras övriga fem matcher: GIF Sundsvall (H), AIK (B), Kalmar FF (H), Djurgården (B), Östersund (B). 

Osäker Kjäll-effekt
2-1 mot Malmö FF, men 1-4 mot Djurgården och 2-3 mot AFC. Det har varit samma formation, ungefär samma spelarval, och än så länge samma ojämnhet under Axel Kjäll som Alexander Axén. 

Annons

Men. En 36-årig tränare under sina tre allsvenska debutmatcher kan inte göra mycket bättre resultat utan att ha ett transferfönster att ändra om i. Dessutom ska det allsvenska kontraktet var säkrat. ÖSK är tänkta att vara ett annat lag nästa år, inte i höst, men ska det inte komma några framtidstendenser snart? Eller är den stora målsättningen med hösten att öka erfarenheten hos Kjäll? 

Påverkan av det täta matchschemat
För sista gången det här allsvenska året var det matcher mitt i veckan. Konstigt nog verkade det idag påverka Örebro SK (fyra dagars vila) mer än AFC (två dagars vila), men hela den här allsvenska omgången verkar ha påverkats att den senaste matchen låg så nära. 

Inget lag klarade av att vinna bägge matcherna. Det har sett ut att vara trötthet på många ställen. Tunna trupper, dåligt tränade för 30 omgångar, eller bara att det är i slutet av säsongen? 

Annons

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-09-21 kl 21:14

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto