Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

FEM SPANINGAR: ”Gais fick ett skoningslöst välkomnande till allsvenskan”

Allsvenskan

GÖTEBORG. Gais förlorade med 4-0 mot BP i den allsvenska återkomsten.
Här är Fotbollskanalens Adam Fröbergs fem spaningar från matchen.

Foto: Bildbyrån

ETT SKONINGSLÖST VÄLKOMNANDE

Tolv år hade gått sedan det senaste besöket i allsvenskan för Gais. Det syntes.

Gais klev ut till matchen uppumpat av adrenalin och dundrade fram direkt. Men när den första anstormningen hade lagt sig efter några minuter visade BP upp en allsvensk rutin som omedelbart blev smärtsamt kännbar för hemmalaget.

Gais kommer lära sig av tempot, aggressiviteten och mer därtill. Men det måste ske snabbt om den här säsongen inte ska växa sig till en jobbig erfarenhet i en obehaglig fart.

MELLBERGS MATCHPLAN PERFEKT - BP ÖVERTYGAR

Med flera tunga spelartapp i ryggen var det ett ovisst BP som gästade Gamla Ullevi i den allsvenska premiären. Men med en mer eller mindre perfekt matchplan lyckades Olof Mellbergs mannar försvara sig mer än väl - och samtidigt ställa om sylvasst så fort tillfällena gavs.

Annons

Samtidigt var BP inte fega för att försöka etablera spel på offensiv planhalva, där kapten Ludvig Fritzson i vanlig ordning var en stor nyckel.

Är BP underskattat? Eller var mötet med Gais inte en tillräcklig värdemätare? Juryn får fortsätta utvärdera, men mycket tyder på det förstnämnda.

MATCHENS HÄNDELSE

Gais åkte tidigt på ett tungt 0-1-mål som tog tid att hämta sig ifrån. Till slut fick Grönsvart upp ångorna och hade flera bud på kvittering. Då, med bara sekunder kvar till paus, släppte Gais på koncentrationen för en halv sekund och åkte slarvigt på 0-2.

Ett blytungt mål som tog udden ur hemmalagets vittring, tro och framåtanda.

När varje poäng kan visa sig få all betydelse i slutändan är den typen av mål något som Gais måste få bort - och det omedelbart. Grönsvart har inte råd att ge bort en millimeter denna säsong.

Annons

FRÅGETECKNET

När Gais väl tog sig till den sista tredjedelen såg det många gånger lovande och fyndigt ut. I övrigt lämnade den grönsvarta insatsen mycket att önska.

Gais varken kunde eller tilläts kontrollera spelet centralt i banan som man i grunden så gärna vill. Defensivt blev ytorna samtidigt för stora och BP kunde via ett par enkla passningar snabbt ta sig till fördelaktiga ytor.

Gais spelsätt ställer samtidigt skyhöga krav både på det individuella och kollektiva försvarsspelet. Där lyckades Grönsvart inte komma upp i tillräcklig nivå. Det mot en förmodad bottenkonkurrent i allsvenskan. Hur går det när motståndets kvalitet ökar ännu mer?

Där har tränare Fredrik Holmberg en del att både fundera och slipa på.

MATCHENS SPELARE

3: Adam Jakobsen. Bäst på planen. Ribbträff, vacker volley till 1-0 och ett i övrigt tryggt och finurligt spel. Jakobsen imponerade enormt.

Annons

2: Ludvig Fritzson. BP-kaptenen kontrollerade stora delar av spelet i matchen i det tysta. Smart löpning och vackert avslut till 2-0.

1: Gustav Lundgren. Bäst i Gais. Med sin enorma spelförståelse var Lundgren en stor behållning i superettan i fjol. Den klassen visade han inte minst före paus i sin första allsvenska match.

Publicerad 2024-03-31 kl 15:57

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto