FEM SPANINGAR: "Går det för Hammarby att knäcka koden?”

STOCKHOLM. Hammarby slog Östersund med 4-3.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

Svajigt Bajen skapade oro på läktaren…
1-0 till ÖFK i den åttonde minuten efter en slarvig passning av Aziz Ouattara, 2-0 till ÖFK i den 14:e minuten efter en rejäl målvaktstabbe av David Ousted, 3-1 till ÖFK i den 19:e minuten på en hörna. Hammarby stod för oförklarliga misstag som gav den här matchen en otrolig start. Det svajiga agerandet på egen planhalva ledde också till oros-/missnöjesyttringar från hemmapubliken så fort Östersund gick till attack efter det tredje baklängesmålet. En tydlig osäkerhet fanns både på planen och på läktaren.

…men framåt levererade man
Hade bara Hammarby kunnat täppa igen bakåt så hade det här aldrig blivit något att snacka om, då hade hemmalaget kört över Östersund. För offensiven var det inget fel på. Bajen hittade enkelt fram till fina inspelslägen för sina wingbacks Simon Sandberg och Mohanad Jeahze, och tillsammans med publiken sköljde man över motståndaren i anfall efter anfall. Att det bara blev två mål i vardera halvlek är egentligen märkligt. Man har ställt sig frågan många gånger och det är bara att göra det igen: hur otroligt bra hade Hammarby varit om de kunnat kombinera en frejdig offensiv med en bra defensiv? Och går det ens? Uppenbarligen har de inte lyckats knäcka koden än, och det fungerar så klart inte att ge bort mål på det sättet som man gjorde i den här matchen.

Amoo hade lekstuga
Snart finns det inte ord kvar att beskriva Akinkunmi Amoo med. Men det är svårt att komma runt Hammarbys 19-årige talang. Mot Östersund var han återigen briljant och i långa perioder hade han total lekstuga med gästernas spelare. Så fort han fick bollen kunde han med enkelhet glida eller vricka sig förbi motståndare, alternativt hota med skott eller inspel. Totalt gjorde han ett mål, en assist och en hockeyassist. Det var mycket som hände runt Amoo, ännu en gång.

Siffrorna som visar det sjuka i Bajens baklängesmål
Noll segrar, tre kryss och bara tre gjorda mål. Det var Östersunds facit på bortaplan i allsvenskan i år innan mötet med Hammarby. Och det säger det mesta om hur osannolik händelseutvecklingen på Tele2 Arena var. Nu har laget från Jämtland alltså lyckats dubbla antalet mål som man gjort på bortaplan. Inte smickrande för ett lag med de ambitionerna som Hammarby har.

Östersund spelar i superettan 2022
En skrällseger här hade kunnat ge Östersund en rejäl kick och möjligtvis en sista liten chans att på något mirakulöst vis kunna klara sig kvar i allsvenskan. Istället blir det alltså en tung, tung 4-3-förlust och nu kan jag inte se något annat scenario framför mig än att ÖFK spelar i superettan nästa år. Länge har det känts som en tidsfråga innan klubben som kämpat med en dålig ekonomi ska ramla ur högsta serien.

Publicerad 2021-10-24 kl 17:36